Google+

oleh: i x o r a Tomyam Campur

Image_588_

Masak tomyam tanpa gunakan Tomyam Paste / Kiub tomyam


Created on : 23-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi i x o r a




Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 1/4 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 1/4 kg daging (dipotong kecil)
  • 10-15 ekor udang saiz sederhana(dibuang ekor dan kepala)
  • 5 ekor sotong saiz sederhana (potong ikut suka)
  • 3 btg serai (diketuk)
  • 4-6 helai daun limau purut
  • 4 biji tomato saiz sederhana (1 biji dibelah 8)
  • 2 biji bawang besar (1 biji dibelah 8)
  • 4 biji limau nipis (diperah ambil air)
  • Cili Api (ikut suka, kalau nk pedas letak byk)
  • Sayur campur (yg siap dijual dalam satu paket)
  • 1.5 liter air
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Kepala dan ekor udang dikisar halus
  2. Masukkan kesemua bahan2 diatas termasuk kepala dan ekor udang yg dikisar kedalam periuk (kecuali sayur campur)
  3. Masakkan dengan api sederhana sehingga mendidih, kemudian masukkan sayur campur, biarkan lbh kurang 5 minit angkat dan hidangkan

Laporan Masakan Bergambar (2)

_image__895_
25-10-2011
Xde tyam pes,tp nk jgk wat tyam,alhmdllh,dpt jgk mkn ikut resepi ni..sdap&ori rasanya!hehehe..tq
Laporan oleh: Ain86
Tom
22-05-2012
terima kasih atas resepinya..saya buat makan dgn kuetiau..:)
Laporan oleh: quinnie


Komen (11)

08-01-2008, iyos komen :

eh, x yah tumis bawang dulu ker?


13-01-2008, i x o r a komen :

x pyh iyos, just campak2 je lam periuk, dh try ke??


30-06-2008, quinnie komen :

i ingat hari ni nak try...nanti kalau menjadik i tangkap gambar letak kat sini.


11-07-2009, nakata komen :

OK ke nih.. tapi tak taulah..lengkuas tak masuk pun?


05-01-2011, zarazoro komen :

tayah taruk kiub tonyam ke??


28-03-2011, mamafiqie komen :

nie kuah dia wrna putih ker??


05-08-2011, Mawar63 komen :

Saya kurang faham dgn syarat yang dinyatakan, kalau dilarang untuk fotokopi atau apa bentuk sekali pun akan resepi yg ada tanpa persetujuan tuan punya resepi bukanlah tempat untuk berkongsi namanya. Ke, saya yang silap faham. Ma'af ye kalau itu bukan maksudnya. Bagaimana pun saya nak mintak izin pada tuan punya resepi tomyam tanpa paste untuk saya cuba di bulan puasa ni. Harap halalkan. Semoga keizinan saudari menjadi amal jariah di akhirat esok.


25-10-2011, yusriaty komen :

mawar63, mksud nye bkn xleh copy resepi nie... cme xleh copy gmbr tuan punye resepi... sbb dah di trade mark kan... klu nk copy paste resepi xde mslh... cme gmbr je xleh di copy untuk tujuan lain...


14-11-2011, wifey komen :

yusriaty,thanks coz bg info coz sblm ni sy pun cam confius gak..ingatkan takleh nk copy resepi2 yg ade..


09-01-2012, wannorsuriati komen :

o...sy pn xwapa fhm sblm ni...hr ni br sy fhm.tq 4 information...


09-01-2012, wannorsuriati komen :

nk sedap lg kuah 2,msk air rebusan ayam.kalu tomyam putih la...msti best punyer....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd