Google+

oleh: AlongRoz Kek Lapis Keju & Cheese Crackers

Kek_lapis_keju_biskut_masin2

Buat utk Raya Haji today. Resipi dari buku collection. Senang tapi cukup lembut & sedap....


Created on : 20-12-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 1 biji - 7 inch sq @ 8 inch bulat )

  • 250 g Cream Cheese
  • 250g Mentega
  • 180g Gula halus
  • 6 biji Telur
  • 180g Tepung gandum biasa
  • 1 sudu teh Baking powder
  • Sebungkus biskut keju masin
  • Pewarna kuning
  • Coklat emulco

Cara-cara

  1. Pukul mentega, cream cheese & gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu & pukul lagi sehingga sebati.
  2. Ayak tepung gaul dn baking powder. Masukkan ke dlm adunan tadi sedikit2 sambil di gaul sehingga sebati.
  3. Bahagi adunan kpd 2 bahagian & warnakan each dgn kuning & satu lagi dgn coklat emulco.
  4. Dsc02729
    Lapik tin dgn kertas & di lengser dgn minyak/mentega. Ratakan 2 senduk bhn kuning & susun biskut di atas nya. Kukus 10 minit.
  5. Dsc02730
    Lapiskan dgn lapisan coklat & kukus 10 minit. Ulang proses ini sehingga habis. Akhir sekali kukus selama lebih kurang 30-60 minit utk pastikan kek benar2 masak.
  6. Ingat, susun biskut hanya atas lapisan kuning. SELAMAT MENCUBA..... rugi kalau tak cuba... Nampak susah tapi boleh siap melapis dlm sejam lebih sahaja.
  7. Cheese_crackers
    Atas permintaan, ini dia gambar cheese crackers/ biskut keju masin - brand lain2 pun ada juga di pasaran.









Laporan Masakan Bergambar (5)

Layercheesecake
01-01-2008
kamek molah colourful & tambah oreo cookies dengan cheese crackers...
Laporan oleh: dj_vjuice

Wow, hebat lah Val, sungguh menarik...thanks for trying.

Img_1241
06-01-2008
Thanks AlongRoz....memang sedap dan cepat...tak adalah eda tertido celah dapur...hheee....
Laporan oleh: edazman

Sonok nya bila jadi kan....hehehe

Dsc_0322
23-09-2009
Alhamudllilah resepi yg mudah - cuma rasanya kurang mungkin saya tak tau mana nak carik coklat emulco kat US nie...guna hot fudge so tak dapatla original taste kan? Kena cuba lagi...
Laporan oleh: Mei11
Dsc034351
25-02-2011
tq yer...mmg sedap sgt,seronok tgk ank2 makan...
Laporan oleh: inaktn
2014518173632
21-05-2014
1st time....lembut...cme lme nk tggu melapis hehe...sy kurgkn gula...kwn2 sume kte sdp hehe...tq along...
Laporan oleh: irma75

Komen (45)

20-12-2007, dj_vjuice komen :

hye Along, spt biasa kamek akan jadi peminat nombor 1 kitak! best recipe tok, mudah ja tannga mek! kamek maok molah....hari tok juak! sbb sik complicated.sbnrnya Along, setiap recipe kitak kamek ada try, tapi sik spt upload gambar...entah apa masalah teknikal


20-12-2007, AlongRoz komen :

Hye Val, Slmt Hari Raya Haji. Mungkin resipi tuk lebih sesuai gn kitak sbb kitak expert molah kek lapis kukus nak. Highly recommended recipe...bhn sik byk & mudah di cari.


20-12-2007, dj_vjuice komen :

choc emulco yang perlu englah berapa banyak?


20-12-2007, dj_vjuice komen :

choc emulco yang perlu englah=engkah berapa banyak?


20-12-2007, AlongRoz komen :

Val, engkah agak2 cukup utk mewarna.


20-12-2007, sherry_mz komen :

Yarabbi kitak duak tok.. org lain sik faham kelakar tok... anggol urg dalam tok nenggar kelak... Along kitak urg sine, kuching sebelah ne? Nak kenallah juak ngan kitak tok...


20-12-2007, AlongRoz komen :

Hai Sherry. Along orang Perak lah....hehehe... diam di Miri...aok eh kesian org lain sik paham...sorry ye org MyR jgn marah kami berbahasa Swak....


21-12-2007, dj_vjuice komen :

wahahahaha......ya KaK Pah.sikapalah kelaka sawak, mun org lain blh kelaka bahasa daknya, kelak kita sik boleh, tul sik? Sak sawak terkenal sbb kek lapis nya...makin terkenal....! malam tadi kamek baru molah kek lapis sbb bosan kamek laki sikda di umah....


21-12-2007, AlongRoz komen :

Val, ne kek lapis kitak sik lapor sitok... lelah ajak kamek beri tips sik kongsi result ya...


21-12-2007, dj_vjuice komen :

aiheh...sabar lah Along...kamek belum ada masa ke CC upload gambar ya, ada camera sikda PC di umah, mun ada tiap hari kamek lapor.di opis tok sik dpt cucuk thumb drive...


21-12-2007, alyasuraya komen :

bestnya kek tok.... rasa nak molah juaklah.... mesti nyaman.. coz kamek minak benar dgn cheese... oopps.. lupak tek nak kenal dirik.. org baru join my resepi


21-12-2007, alyasuraya komen :

eh.. lupak nak nanyak... mun tepung gandum tukar dgn tepung superfine blue key boleh sik?


21-12-2007, AlongRoz komen :

Hai Alyasuraya. Sik tauk juak kamek - tpg superfine ya selalu utk sponge kek or kek lapis bakar.. bagus kitak ikut jak resipi... kelak sik jadik rugi... Anyway Val tolong beri tips situk, you kan expert molah kek kukus.


24-12-2007, nurulainada komen :

boleh tunjuk gambar biskut keju masin..tq


24-12-2007, mamafia komen :

Tumpang tanya, biskut tu tak lembik ke kalau kukus? Kalau bakar boleh tak?


25-12-2007, AlongRoz komen :

nurulainada tengok kat step 4 tu ada gambar biskut tu tapi kecik sgt kot? Kalau cari kat supermkt, mcm2 brand ada cheese crackers, yg org suka mkn dgn tuna spread tu lah... takkan tak tau kot - ada tulis kat peket. Kalau tak tau juga nanti Along bubuh gambar bila sng nanti.


25-12-2007, AlongRoz komen :

mamafia, Along buat tak lembik pun - make sure lah tak masuk air dlm tin kuih tu. Setengah org cover dgn plastik @ aluminium foil. Along punya pengukus tak yah lapik2 sbb high tech sikit - Oshino steamer mmg canggih....hehehe


26-12-2007, dj_vjuice komen :

mamamafia, normally kalau u guna periuk kukus biasa, u blh ikat bahagian bawah penutup kukus guna tuala untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan kek supaya kek tak rosak atau lembik. Guna tuala goodmorning tu pun okay....but guna aluminium foil tutup baking tray tu pun okay sbb kita nak wap panas dia je bukan wap air


27-12-2007, aeeda78 komen :

wow.. cam best jak resipi tok. Kelak kamek try polah ujung minggu tok, nak ngabis belen cream cheese yang ada. Salam perkenalan dari semariang :-)


27-12-2007, jselihi komen :

aeeda78, kitak dkt semariang ne? kmk pun org sia.. tapi hujung minggu jak pulang.. along, kelak kmk download kek tok.. kmk minat cheese cake...


28-12-2007, dj_vjuice komen :

ekekeke...leput kak pah mun nya nanggar komen kita....angol urg baca.....


01-01-2008, dj_vjuice komen :

steamer aku slow....so kukus berjam jam...lagipun takut sik masak gilak, so every layer kamek molah 45minit...


01-01-2008, AlongRoz komen :

Val, aduh lelah kamek dengar. Kamek rasmi steamer baru waktu molah kek ya. Canggih sik ada lubang at bottom steamer but at side, so air sik nitik masuk dlm kuih. Engkah kuih terus dlm steamer pan, sik boh cake tin. 10 minute guarantee masak. Cuba you carik "Oshino Steamer" di KL nun. Kamek beli from demo booth di Miri.


01-01-2008, dj_vjuice komen :

adeh..berapa nda ka rega steamer ya tek? mun mahal sik tekabey kamek nak ngumpul duit beli....eehehhehe


02-01-2008, nurulainada komen :

thanks ...


02-01-2008, aeeda78 komen :

eh, ruangan tok dah mcm forum la plak! Jselihi, kmk diam di samariang aman, baruk pindah juak sbnrnya. Bila dah diam ke dirik, makin berkobar2 jak semangat nak mencuba resipi, yalah join myresipi tok.. Slm perkenalan :-)


02-01-2008, aeeda78 komen :

along, bagus ka steamer oshino ya? Di kuching ctok ada sik jual nya? Berapa rega ktk meli? Kmk sbnrnya tgh meninjau2 juak, kira nak meli utk umah baru kmk.. TQ


02-01-2008, AlongRoz komen :

Memang mahal tapi mun dah minat gilak, sik mikir rega lagik... pejam mata jak RM899 melayang. Tapi Along rasa worth it lah - 5 tingkat semua nya & boleh steam one go 4 lapis mun mauk. Furthermore, ya stainless steel 80/10. Life guarantee sik kemek...hehehe sebenar nya nak muaskan hati dirik...so sik nyesal beli.


07-01-2008, aeeda78 komen :

wow, ya baruk rega! Tapi sik pa, ktk kan rajin.. asal pot ya sik berhabuk lam kabinet sik digunakan, oklah ya. nak tyk kit, resipi ktk tok mun pake philadelphia cream cheese ok sik? Ya jak lebih cream cheese yg kmk ada lam fridge. Menar ka ada urg madah, philly cream cheese lebih seswai k molah cheese cake freeze (main msk lam fridge jak, sekda bake). Mun jenis anchor, lbh seswai utk bake (?)


07-01-2008, AlongRoz komen :

aeeda78, kamek lebih suka philadelphia cream cheese utk semua jenis bake ataupun sik bake. Anchor ada kurang sikit rasa nya. Tapi terpulang lah gn individu, masing2 pun citarasa. Cepat lah molah, kelak expire cream cheese ya. Jgn lupa engkah gambar siya.


15-01-2008, aeeda78 komen :

alongroz, eee..besh nye ada mentor memasak cam ktk tok. OK bos, lak kmk molah nya :-)


15-01-2008, AlongRoz komen :

aeeda78, you're welcome.


25-03-2008, maryam81 komen :

ya rabbi.. sampe jak.. asak ati kitak org kelaka swk sitok oh.. cian mek mpun.. kat KL tok susah nak kelaka bahasa kita.. tapi kamek pun ada molah bisnes kek lapis swk kat ctok. tahun lepas raya.. molah 20 cuan.. pake jual.. untung dlm 2k.. hehehhehe.. raya sakan..


27-03-2008, AlongRoz komen :

hehehe rame juak org Swk d MyR tuk. Meriah lah kelak MyR dgn kek2 Swk... Shabas maryam & moga kitak pun bisnes bertambah maju.


27-05-2008, suemimiey komen :

along kalo nak jual kek nie berapa harga nak letak ah


16-08-2008, rahanisya komen :

First time nk cube resepi kek lapis,kt mane ek nk dptkn cream cheese tu....


18-08-2008, AlongRoz komen :

suemimiey, entah lah, along ni tak arif bab jual menjual ni....


18-08-2008, AlongRoz komen :

rahanisya, cream cheese byk d jual kat supermarket, bahagian petisejuk.


22-10-2008, nowa komen :

along..kamek carik resepi chizkek nok lain dari kebiasaan tok..ktk pun cam nyaman jak..ada rasa masin2 n rangup ka bila makan kek tok?.x dpt bayangkan rasanya bh..he he..mun sik pakei biskut ok ka rasanya?..just layer cam biasa..


08-02-2009, honeysnur komen :

along..180 g tu lebih kurang berapa cawan ek..:)


18-01-2010, ummu hannani komen :

salam, tq banyak2 tuan punya resepi, saya dan buat 2 kali, menjadi, sedapppp


23-02-2010, headi81 komen :

mun make saltecheese (biskut nok belubang2 rasa cheese) dapat juak kahh?


08-02-2011, honeykiki komen :

dah cuba resepi ni. mmg best. bawa kat tmpt keje. kengkawan puji. bbunga hati.


14-03-2011, farina abdul ghafar komen :

nak cuba petang ni. Anak-anak cuti sekolah nak buat program masak kek bersama anak-anak.


31-07-2011, angelz79 komen :

thanks for the recipe, copy it already..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd