Google+

oleh: yani Salmon butter lemon

Salmonbutterlemon

resepi salmon goreng dengan sos lemon


Created on : 01-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 slices salmon
  • 2 + 1 sudu besar olive oil
  • 1 sudu besar butter
  • 1/2 sudu besar jus lemon
  • 4 sudu besar air
  • garam secukup rasa
  • lada hitam secukupnya(3 kali pusing kalau guna bekas lada hitam)
  • daun bawang untuk hiasan
  • tepung gandum/ corn starch

Cara-cara

  1. Salmon-butter-lemon1
    Kerat 2 salmon dan buang kulitnya. sapukan dengan tepung gandum.
  2. Salmon-butter-lemon2
    Panaskan 2 sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan salmon.
  3. Salmon-butter-lemon3
    Bila bahagian bawah salmon dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan salmon sehingga garing.
  4. Keluarkan salmon dari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu.
  5. Tuangkan sos lemon ke atas salmon dan taburkan dengan daun bawang.
  6. Kalau nak lagi sedap, sebelum letak samon tu pinggan tu panas sekejap dgn microwave. Lepas tu bolehlah letak salmon dan sos lemon di atasnya.

Tag

ikan salmon









Laporan Masakan Bergambar (10)

Dscn1784
24-02-2007
saya guna ngan buri...tottemo oishikatta!
Laporan oleh: rahah

tak pernah try lagi dgn buri.. nak try jugalah nanti..

Photo-0039
18-06-2008
tQ k.yani!
Laporan oleh: hana6877
Salmon
14-07-2008
Salam, ailong cuba buat tapi macam tak jadi sgt.sos lemon dia tak pekat dan tak lekat pun kat sudu...jenuh ailong tunggu..ehe...tapi tak jadi pun sedap...cuma ailong kurang kan tepung masa goweng..tapi bila makan sedap la pulak~~besh2..tq kak yani for the resepi~
Laporan oleh: ailong
___893
04-01-2009
kali ke2 buat...baru sempat hantr report...tq yani!!!!
Laporan oleh: are3646
Salmon
02-03-2009
My hubby yg buat, masak utk kawan2 yg dtg kejap td. Kawan kata mmg sedap terutama sos lemon. Thanks.
Laporan oleh: siti_khuzaimah78
Picture_154
17-03-2009
first time try masak salmon kat rumah...Mr Boss makan laju je..sedap la tu kot..hehehehehe
Laporan oleh: cikyah75
Butter_salmon_2
20-08-2009
sedap.. ada kelainan dalam memasak salmon
Laporan oleh: juwitajamaludin
Imag1098
26-03-2011
sedap..selalu i just grilled with salt n pepper.. mkn dgn mash potato pun sedap. tq yani!
Laporan oleh: Mrsazman
P1000278
16-12-2012
kat m'sia salmon mahal... jd, guna la apa fish fillet yg ada...
Laporan oleh: fubai
121227_salmon_butter_lemon
28-12-2012
dinner mlm td. not bad. sos tu rasa lemak2 masam, mmg kena dgn salmon. tq :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (11)

08-10-2006, harz7279 komen :

terima kasih saya dah cuba buat dengan ikan dowri sbb ikan salmon mahal sngt nak makn ramai x cuku budget lagi pun kalau x jadi x lah rugi sangt... tp.. mmg bestla.!!!


09-10-2006, yani komen :

sama-sama harz7279 , ikan dowri?? 1st time dgr nama nih. Kat sini ikan salmon yg murah kalau nak bandingkan dengan ikan lain... tu yg selalu dok cari idea apa nak masak dgn ikan salmon.. hari tu 1st time try masak resepi ni.. anak-anak semua suka... siap suruh masak untuk bekal gi sekolah.. :)


05-07-2007, kiki komen :

Yani..thanks alot, hubby saya memang tgh diet n saya setiap kali memang pening nak masak apa untuk dia (sebab kami dah jarang makan nasi). Tapi kelmarin baru 5 minit balik dari Jusco dia mengadu nak makan pula (nasib baik beli ikan salmon). Teringat terus kat resepi yani, kejap je dah siap. Dia makan habis semua sambil jilat2 mulut, sedap betul katanya!! Terima kasih Yani..


24-07-2007, nany.z komen :

hai .. i dah cuba resepi u for berbuka..puasa ganti...sedap tq..mudah.sgt.....tak der gambar sbb camera suami bawa gi tempat kerje...


14-12-2007, seriseroja komen :

alamak terlupa snap gambar.. two thumbs up!! mmg sgt sedap!! saya guna ikan err.. err.. x sure lak namanya.. nyok-nyok kot..?


24-03-2011, saifulatiqah8288 komen :

yanie: maner eika nak dapat jus lemon yew? heh tgk jew dah telan air liur ney.. tq yew yanie!


24-03-2011, syalina komen :

jus lemon blh juga dpt dari air perahan buah lemon... =)


22-01-2012, Maksu Lely komen :

TQ yanie.... A MUST TRY nie!! baru kelmarin buat grilled salmon tapi saya perap salmon ikut suke ati je... dgn salt, pepper, ground black pepper, mixed herbs & plg saya suka rosemary + juga bwg putih & gingger cincang halus..tp bwg putih & ginger ni kalau boleh jgn grill sekali sbb nnt hangus pahit pulak... Salmon saya beli kat carrefour yg baru sliced, tp besar juga - 1 slice dlm RM7 - RM9.. OK Yanie, must try this recipe soon!! (esok jugak pegi cari salmon!) heee ;-)


16-12-2012, fubai komen :

rugi nya buat sos lemon ngam2 td... rasa nk buat dip je sos lemon tu... sedp nya resepi ni...


16-12-2012, fubai komen :

rugi nya buat sos lemon ngam2 td... rasa nk buat dip je sos lemon tu... sedp nya resepi ni...


16-12-2012, fubai komen :

rugi nya buat sos lemon ngam2 td... rasa nk buat dip je sos lemon tu... sedp nya resepi ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd