Google+

oleh: AmyCheong68 Agar-Agar Kering

No picture

Resipi daripada jiran (makcik tua) yang selalu buat untuk perayaan


Created on : 05-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AmyCheong68




Bahan-bahan ( Anggaran 1/2 kilo )

  • 33gm agar-agar
  • 150gm gula batu
  • 1.2kg gula pasir
  • Air secukupnya
  • Pewarna kuning, merah & hijau

Cara-cara

  1. Rendam agar-agar selama 4 jam. Toskan
  2. Sukat agar-agar dengan mangkuk; jika agar-agar semangkuk, pastikan airnya dua mangkuk.
  3. Jerang agar-agar,air,gula batu dan gula pasir. Kacau sekali-sekala hingga tinggal separuh.
  4. Bahagikan tiga dan warnakan secara berasingan. Tuang ke dalam loyang dan biar keras.
  5. Potong agar-agar mengikut suka. Lapik dulang dengan kain jarang dan susun potongan agar-agar di atasnya. Jemur di bawah matahari.
  6. Balik-balikkan agar-agar supaya rata keringkan dan tidak melekat. Bila agar-agar mulai bersaka ( kristal gula yang keputih-putihan) , bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

Tag

agar-agar

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

10-08-2009, mama aleeya82 komen :

emm..mcm best jer... bleh try untk raya nnti..knape AMY x de pic.agar2 kering tu..klu ade msti nmpak cntik lg kan..


11-05-2011, sweetcake for u komen :

nak try ah....bleh wat jual nie..hehehe.tq


11-05-2011, karambit komen :

bes ni,,,,,,,,cuba lah


11-05-2011, karambit komen :

xjadi lah,,,,kes berat,,,manis sangat,,,,dah nyanyok ke,,,


23-05-2011, putih7 komen :

penah buat tp resipi men blasah j..jadi tp mase jemur kene curik ngan burung..geram betol!!nak try la resipi ni plak.feveret niHH.


18-08-2011, minanas komen :

saya pernah mkn agar2 ni, mmg sedap tapi x pandai sukatannya, tq very much amy..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu