Google+

oleh: zaliana Kuih Akok

Dsc02375

Kuih tradisional Kelantan


Created on : 05-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zaliana




Bahan-bahan ( 36 biji )

  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat
  • 2 cubit garam halus

Cara-cara

  1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
  3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
  4. Dsc02372
    Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (11)

Akok
18-03-2008
dah cuba resipi ni.. sib baik menjadi saya buat..
Laporan oleh: cikpuanmieza

menjadi!! alhamdulillah terima kasih kerana sudi cuba

___967
12-01-2009
lemak manis...sgt sedap!!!!buat 2 adunan sbb gerenti xcukup utk 1 adunan...dah b'thn x mkn akok.
Laporan oleh: are3646

are ni dok mana sampai bertahun x makan akok? nanti boleh buat lagi kan :D

Akokbakar
13-01-2009
tergoda tgk are n suzi buat.. nk join la jugak! tp kelako la pulak tgk ghupernyer! hehehe...ppon menten sodap! gune tray muffin jerk..thnx za!
Laporan oleh: hana6877

err hana..pakai muffin tray?? kurang pahamlah.. tak kisahlah..asal menjadik sudah!! :D

Akok_pisang
14-01-2009
Haha.. Ini la hasil penyakit yang berjangkit. Thanxs.. sedap kuih ni tp sory saya tambah pisang emas 3 bij hehe.
Laporan oleh: Hardlena

wah..boh pisang yek..versi baru ni.. nanti saya boleh cuba!! :)

Dsc05181
19-01-2009
ermm kena penyakit berjangkit gak .. tks zaliana
Laporan oleh: yatiezaini

yati pun cuba jugak ya..terima kasih!!! penyakit berjangkit yg jenis ni x bahaya :D

Dsc05492
29-01-2009
wat utk 3rd x , kurgkn 1/3 gula melaka .. sedap, sedap, sedap.. akok cam ni yg mjadi poooojaaan hati ku .. tks zaliana
Laporan oleh: yatiezaini
100_2022
20-02-2011
ni sebenarnya dah buat lama...dah ada resepi ni senang je buat. dok CH ni boleh tahan payah nak makan akok esp time puasa... apapun trimas resepi ni
Laporan oleh: CheqSueCommot
Akok_kedut___
26-04-2011
menjadiii..super sedap !! thanks 4 d recipe =)
Laporan oleh: Pucchan
Akok
03-08-2011
Kuih Akok versi Paris.. terima kasih banyoklah tuan resipi, tercapai gok hajat nok make kuih akok! walaupun acuan muffin hehehee
Laporan oleh: supermaman
Akok
02-12-2011
Tqvm Za! Sedap.. cuma akok yang saya buat ni tak cantik kedut-kedutnya walaupun kembang macam belon waktu bakar dalam oven..
Laporan oleh: LynnSham
Myr_kuih_akok_120813
13-08-2012
eheh.. jadi ke? ok la first attempt, buat sikit je dulu nak testing. cuma ter overcooked rasanya. gula pun terpahit sikit. tp mmg boleh try lg next time to improve. insyaAllah. thx for recipe..
Laporan oleh: moonbug

Komen (31)

22-04-2008, lelayong komen :

kak za,lela wat berminyak ler,pastu tak menggerutu cam akok akak punya, waaaaa


05-11-2008, alyasuraya komen :

nak buat.. tapi mana nak carik acuan...wa...


12-12-2008, sue_ginola komen :

Salam..kalo guna acuan kuih cara boleh tak agak2nye?


30-01-2009, belitong komen :

kategori kueh2 yg sodap nih,,,,kat KL ni suma x sedap cam kat kelantan,,,harus kena buat sendiri,,,thnx zaliana !!!!


30-05-2009, najwafathinah komen :

tk zaliana resepi ni.. adik akak amat minat kueh akok ni..


10-07-2009, UmmuNuha komen :

my feberet..yummy:)..guna acuan kue cara je..almaklum la duk kt egypt,guna apa yg ade je la..xde daun pandan plk tu..hu4


10-07-2009, UmmuNuha komen :

nk tambah ckt petua..klu nk mudah,xyah guna tapis xpe, guna blender n i'Allah xde ketulan tepung..


06-08-2009, hamzan komen :

haku leh makan 76kpg kuih nnih,tp smjk istri ku lari dgn bangla dan dilanggar lori lembu pd 2004 aku dah xbalik klantan dah,aku xigt bekas istri yg dklantan tp rindu makanan10x kt sana,best bangat


06-08-2009, as75 komen :

:)


29-08-2009, lyza2474 komen :

saya dah buat.... sedappp sgt.. akak tima kasihhh tuk resipi ni


06-09-2009, azwan178 komen :

saya ni baru nak cuba buat,tapi oven pun tak ade,kalau pakai acuan kuih cara leh tak,masak kat atas dapur gas je macam kuih cara jadi tak agaknya


13-03-2010, budakmed komen :

salam.. nak tanyeeeee.... kalau tak ada daun pandan, dan gula melaka, rase2nye kuih akok ni jadi tak?? sebab, sy bukan kat malaysia sekarang.. sy suka sgt akok ni... bantu la sy menggunakan bahan2 yg limited :) :) mekaceh...


02-05-2010, zuldila82 komen :

jd...sy dh try dh y xguna gula melaka. just ganti dgn air gula n pewarna hijau. daun pndan tu utk bg bau wangi je. sy gn esen rose,coz xde daun pndan


14-08-2010, shaliza81 komen :

alahai acuan takde la..bleh ganti gn apa ek?


06-09-2010, fdyen komen :

suka akok...cuba buat,memang best.tq for the resepi.mak suka sangat:)


19-01-2011, syamir komen :

my feveret...kalau buat guna acuan kuih cara, ok tak?jd akok mini...acuan kuih baulu xde..


06-02-2011, ilahi1891@yahoo.com komen :

nak cubalah.. dah byk try resepi2 dalam nie memang menjadi.. tak sia-sia join myresepi nie


20-02-2011, akmaNoor komen :

sy bru nk bljr memsak.hrp2 mjd...


04-03-2011, sulzana09 komen :

Baru buat semlm, jadi walaupun x de gula melaka, daun pandan dan acuan. Saya x berada di Malaysia so terpaksala gantikan gula melaka dgn brown sugar, daun pandan dengan esen vanila dan bakar menggunakan acuan muffin. Panggil parents in law (mat salleh) mereka semuanya suka cuma x tahu apa nama inggeris kuih akok ni... hihihi... Btw tqsm K.Zaliana kerana share recipe yg teramatlah sedap ni.... :)


04-03-2011, HAIDA IMAN komen :

sy nk cuba la...dh lama cri resepi akok berkedut cam in...klau mnjadi bleh jual bln posa...heheeh


18-04-2011, Jauhariatul komen :

resepi ni,jimat telur...36 biji kuih,juz gna 5 biji telur...yg sy selalu wat,10 biji telur,bru dpt 13 biji kuih...tp,saiz besar la.hehehe.suka sgt wat kuih akok,lg senang bakar atas dapur gas.


26-04-2011, Pucchan komen :

mcm mimpi je leh wat akok sdiri.. <;


11-05-2011, ummu amni komen :

askum, tq tuan punya resepi, dan cuba menjadi, cuma sapa yang x suka manis blh kurangkan gula tq.tq


15-06-2011, sherienn komen :

Thank u sbb share recipe ni, sedap sgt menjadi!!!


15-07-2011, azliza ja komen :

i pandai buat akok sbb i dok klate... bln posa i ngan mak i jual kast pasar ramadhan....kalu dulu org bakar akok guna arang dan sabut kini org guna oven atau dapur gas jer...tapi kena pandai jaga api kalu x hangus....


15-07-2011, wanmaziah komen :

sy dah cuba resepi ni sedap....tqvm...tapi terlbh manis lainkali buat kena kurangkan sikit gula melaka...


22-07-2011, zalifahbinjai komen :

nak tanya sikit ni,200 darjah calcius tu,api bawah 100 api atas 100 ke 200 atas 200 bawah?


07-08-2011, mith0603 komen :

saya dah try buat, mmg sedap sangat... terubat rindu untuk makan kuih akok masa belajar di kelantan dulu.. sekarang dok sarawak so mmg takde jual kuih ni... tapi kenapa ya kuih yang saya buat tu kurang berkedut pulak... huhhuuuu..


07-08-2011, wanmaziah komen :

dah buat utk kali kedua utk berbuka tadi...memang sedap ...thanks for the recipe....lainkali blh buat lagi walaupun acuan cara hihihi....


12-09-2011, mohd salmi komen :

saya berminat nak buat kueh akok sendiri. kat mana nk cari acuan kueh di selangor?


12-09-2011, mohd salmi komen :

minta hubungi saya 0176306280. tk


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd