Google+

oleh: rrozie17 Biskut Oat

Pict0343

Raya tiap-tiap tahun mesti buat , resipi teman sekerja


Created on : 03-10-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rrozie17




Bahan-bahan ( 50-60biji )

  • 200gm oat (kisar halus)
  • 100gm gula halus
  • 200gm tepung gandum
  • 200gm minyak sapi (di cairkan)
  • secubit garam
  • kuning telur (disapu di atas biskut)
  • kepingan oat sebagai hiasan(optional)

Cara-cara

  1. Gaul sebati semua bahan kering
  2. Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit hingga boleh di uli menjadi doh...awas, tidak perlu di habiskan kesemua minyak sapi sekiranya doh sudah lembut dan boleh di canai
  3. terap dan sapukan kuning telur di atas biskut tadi, taburkan kepingan oat jika suka...
  4. bakar dengan api 180c selama 20-25 min atau hingga masak








Laporan Masakan Bergambar (1)

Img_1336
12-02-2008
mak nk mkn biskut oat.then watkan resepi neh.sdap!tp rangup sgt smpai tepecah2..hehe.thnks
Laporan oleh: zatiMJ

Komen (15)

17-07-2008, zhiela_85 komen :

nampak mcm sedap jek...nak cube utk raya taun nih...nanti zhiela bg report k.


21-08-2008, hzasabrina komen :

k.rozie...da try wat..as a sample tuk raya..bukan tuk jualan tp tuk mkn sndiri..mmg sedap..rugi klu x cuba..


13-09-2008, Ummi_Alya komen :

dah cuba..memang sedap...asyik nak mkn jer...alamatnya kena buat lagi la utk raya..hehehe..anyway thks ya for the recipe...


13-09-2008, zana08 komen :

Dah lama cari rspi biskut ni..akhirnya ketahuan.. sok pgi nak try.. mlm ni projek biskut makmur dulu..


11-04-2009, eastna komen :

biskut wajib wt ni.. hehehehe sng nk prebet.. tp versi mak uda east lg best cz die letak lapisan kurma.. sgt sedap.. asal g raye umah die mmg tu yg east cr dlu


27-08-2009, yukihaibara komen :

ok dkt umah ada banyak stock oat, boleh try buat, nanti i bagi feedback kalau i tukar minyak sapi tu kepada butter ok tak?


10-09-2009, ferraro komen :

aah la myk sapi mahal


30-04-2011, husrahaz komen :

kalau tak nak guna minyak sapi boleh tak


06-07-2011, mikamika komen :

sy guna 2 sudu besar minyak sapi...baki guna butter...ank2 suka..


23-07-2011, 12071974 komen :

kalau guna paper cup boleh tak?


05-08-2011, Ana lanina komen :

mmg minat oat.nk xcuba wat..guna paper cup rasanya ok kot


07-08-2011, intan_pink komen :

nak try la resipi ni.. tp klau tak guna minyak sapi boleh tak?


07-08-2011, intan_pink komen :

nak try la resipi ni.. tp klau tak guna minyak sapi boleh tak?


21-08-2011, tittoon81 komen :

http://4.bp.blogspot.com/-RIN5-CL-dL8/TlC2EIcpdZI/AAAAAAAABI8/wk7oWWkIU1s/s1600/DSC00588-735742.JPG Anak2 saya suka makan, ni first try buat bulat2 kejap besar kejap kecik, nnti buat lg buat btk cantik2 sket, mmg sedap thanks to rrozie17 :)


13-12-2011, jue64 komen :

salam rrozie17, dah wat biskut ni petang tadi.. sedap & rangup.. terima kasih rrozie17..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu