Google+

oleh: hanis Kek span

Dsc06123

mudah dan senang


Created on : 27-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( saiz 18 cm )

  • 3 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum (100g)
  • 1 cawan gula (110g) - kalau nak kurang manis kurangkan gula
  • 2 sudu kecil susu segar
  • 15g butter - panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya
  • esen vanila

Cara-cara

  1. Dsc06122
    panaskan oven ke suhu 180 darjah. asingkan telur putih dan kuning. pukul kuning telur dan 1/3 gula sehingga telur menjadi keputihan
  2. Dsc06121
    dalam bekas lain pukul putih telur bersama baki gula tadi sehingga kembang dan bertanduk.
  3. masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata
  4. masukkan kuning teluar yg telah dipukul tadi ke dalam adunan.
  5. masukkan campuran susu dan butter dan sedikit esen vanila. pukul hingga sebati.
  6. masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.

Laporan Masakan Bergambar (34)

Kek-span
16-06-2006
memang senanglah!
Laporan oleh: Nadia

cantiknya!!

Puding_belang_047
14-05-2007
dah lame buar baru upload.. kite letak strawberry emulco..
Laporan oleh: bunga001
Puding_belang_049
14-05-2007

Laporan oleh: bunga001
100_2286
19-05-2007
Mudah buat dan lembut macam span.. Thanks Hanis
Laporan oleh: fizzae
P1030651
18-06-2007
jadi favourite sekeluarga skrg nih :)
Laporan oleh: ainezar
Copy_of_imgp4039
13-12-2007
ni i buat last nite. i pon letak strawberry emulco... my daughter suker, sedap and lembot!
Laporan oleh: tuberose78
Copy_of_imgp4038
13-12-2007
cuma satu jer, kek ni atas dia mmg ada berkerak ke ek? saya punyer kek mcm ada kerak laa... yang kaler-kaler coklat sikit tu haaa... ke terlebeh panas kut...?
Laporan oleh: tuberose78

tak tau la pula. saya buat biasa aje..

Dsc01164
16-12-2007
tengokla nape jadik macam ni, dimana salah ku, span tak menjadi :(
Laporan oleh: sofinar

aik..peliknya? kenapa macam tu?

Dsc00105
31-12-2007
sedap n senang. saja deco pasal baru beli piping bag ngan ader lebihan cream cheese icing. sedap gak gabungan nie.
Laporan oleh: shima_2210
Dsc02999
03-05-2008
mmg senang & cepat.. gebu & sggh lembut.. x sgka saya dpt wat kek mcm kat kedai dgn jaya nya... tq
Laporan oleh: yatiezaini
Img570
18-11-2008
ni kek yg sy buat.ni rupa sblum potong.bg sy rasanya ok & sesuai utk penggemar bahulu.bg yg gemar bahulu bleh la cuba resepi ni.senang & murah.TQ 4 d recipe :).
Laporan oleh: cocojelly
Img574
18-11-2008
ni rupa kek yg dh dipotong:)..dlm gamba ni nampak cam jd tapi langsung tak gebu & tak spongy tapi mampat. kenapa ye?memang mcm ni ke atau sy yg buat tak jd?:)
Laporan oleh: cocojelly
Image000
01-12-2008
x menjadi la.....bantat..akhirnya tong sampah yg ngap..
Laporan oleh: cik_ct1208
Image048
26-12-2008
sedap...tambah coklat rice kat tengah2...hehe..tq hanis...
Laporan oleh: yolexx
Kek_span_
16-01-2009
hehehe.. kek span ku tak menjadik... nak cover line, potong separuh pastu lapis ngan pudding kastad.. kihkihkih!
Laporan oleh: 14sept
Dsc00568
11-04-2009
resipi yg mudah,sy cma krgkn gula skit.siap toping coklat lg.thank's hanis.nice resipi.
Laporan oleh: milin_2
Gambar_e_amik_024
25-04-2009
saya b\un buat perasa strawbery gak..anak2 suka kaler pink..atas pun cam ada keras gula gitu..tp kek nya lembut..thanx 4 the recipe!
Laporan oleh: McE
Span
11-06-2009
thanks. berjaya buat.. Anak-anak hadap sekali harung aje..
Laporan oleh: cendawancun
Dsc00044
25-06-2009
huhu mase pns2 best la tp bile sejuk amat keras.tak jadi la ni kan.kih3
Laporan oleh: aPamGeBu
Dsc00045
25-06-2009
ptg ni wat lg skali.ubah sket2...wat dpm paper cup plak.baru jadik..gebuuu
Laporan oleh: aPamGeBu
Kek_hampir_span
03-08-2009
Assalam... tuan resepi, awat chek pukul telur ngn gula x boleh bertanduk? 2 kali buat.. camni juga hasilnya... teringin nk kek yg lembut lagi gebu...
Laporan oleh: asnhr1074
09082009212-001
18-08-2009
senang, cepat, gebu & sedap. letak strawberry emulco. sekejap aje dah licin. terima kasih hanis
Laporan oleh: baya74
Kek_span
29-10-2009
Buat malam tadi...Menjadi spannya dan berperisa pandan...Bahan2 yang digunakan pun simple...Saya dah kurangkan gula kepada 3/4 cwn..Apa-apa pun thanks Hanis kerana share resipinya kat sini... ;-)
Laporan oleh: Nenie
Kek_strawberi
18-03-2010
Tak pernah buat cara tepung n kuning telur kaupbalikkn dlm putih telur. Just to be safe, sy letak separuh tepung dlm putih telur, separuh lg dlm kuning. Baru kaupbalikkn putih telur ke dlm adunan kuning telur. Alhamdulillah, menjadi.. Thanks ya Hanis~
Laporan oleh: zachoes
Kek_span__2_
07-01-2011
2nd time buat.. Alhamdulillah.. jd gak.. ramai yg oder surah tolong buatkan.. hooorayyyy...!! =)
Laporan oleh: Shada_YokoHoney
P1030355
17-02-2011
yesss,jd la.lmbut sngt.jap je dah hicin..tp cm mnis ckit la..
Laporan oleh: Mariani(KT)
P2261079
01-03-2011
buat ni pada hari sabtu yang lalu,saya buat perisa strawberi dan letak kan jem strawberi di tengahnya..sangat memuaskan hati..keknya juga sangat gebus..tq
Laporan oleh: cheq da
100_1563
05-03-2011
kali pertama try baking :) thanx 4 the recipe
Laporan oleh: shuk is
P5021318
03-05-2011
kali ke2 buat..buat versi coklat plak
Laporan oleh: cheq da
Dsc01719
09-12-2011
Akhirnye dpt jgk resepi kek span yg lembut dan ringkas
Laporan oleh: €m@
Img_6019
04-02-2012
alhamdulillah 1st time buat ni terus jadi..cuma konfius sikit la...rasanya sukatan gula 110g=1/2 cawan...kite letak 1/2 cawan pon masih lagi manis..mungkin kene kurangkan jadi 1/3 cawan je
Laporan oleh: nuni
Img-20120205-00127
05-02-2012
dah try tp kek kite pon jd bantat la.. tgh tu mmg lembut tp x naik.. cam bahulu lak jdnye.. napa eh?
Laporan oleh: ernie.lyana
Img_2182
10-10-2012
rasa macam bahulu ;-)
Laporan oleh: noormala75
Dsc00244
18-12-2012
kek span ku yg tak menjadi..hu..hu..
Laporan oleh: jun75


Komen (138)

10-06-2006, anisah komen :

lembut ke??


11-06-2006, hanis komen :

lembut juga la. macam span. hehehe.


17-06-2006, wawa komen :

susu pekat eh?


19-06-2006, Lini komen :

2 sudu kecil susu? susu pekat manis ke, atau susu tepung, dan kena bancuh dengan air ke sebelum dipanaskan susu....


19-06-2006, yani komen :

rasanya hanis ni guna fresh milk.. coz dia ni ikut resepi kek span jepun kalo tak silap.. dan biasanya kalau dlm resepi jepun ada tulis susu tu.. maksudnya fresh milk la.. betul tak hanis??...


20-06-2006, lindah komen :

susu tepung ker?


06-07-2006, hanis komen :

sorry..lambat balas. pakai susu segar je.


30-08-2006, lyna komen :

kalau nak letak perisa pandan boleh?


21-09-2006, Rina komen :

Tepung ape? tepung penaik ke? Gandum ke? susu ke? atau yg lain?


03-10-2006, Kak Long komen :

Betul gak kata Rina, tepung apa yang awak pakai? Hai, pakai tepung ready made ke? Jgnlah nak berahsia, kita sama-sama nk dpt ilmu yg baik. klu sedap saya promote kt family, ini resepi "hanis". bagi saya, saya guna tepung "Sponge Mix" yg ada dipasaran. dan nak baik ringan sikit lg masukkan sedikit "cream of Tatar". cari je kt supermarket, pasti jumpa.


04-10-2006, yani komen :

kak long, rina.. saya tolong jawab bagi pihak hanis.. dia guna tepung gandum.. hanis kalo silap tolong betulkan ek.. jgn salah sangka.. hanis bukannya nak berahsia.. kalo nak berahsia sure dia dah tak letak resepinya kat sini.. dia balik msia(xtah dah dtg sini ke belum) sure tak masuk website ni.. iyelah sekali sekala balik msia tu mesti tak nak fikir pasal masak.. makan makanan yg dijual or mak masak sepuas-puasnya...


06-10-2006, Cikgu Nita komen :

Sedap sangat bila makan panas-panas. Seakan kuih baulu tetapi lebih sedap dan lembut lagi. Budak-budak suka. TQ.


11-10-2006, hanis komen :

sorry lambat balas. baru je balik dr mesia. rasanya kat mesia ada satu peket tepung yg mmg tulis 'tepung' je. takde tulis tepung apa. tak pun..biasa kalau dlm resipi bila org tulis tepung maksudnya tepung biasa/tepung gandum.


06-11-2006, salma78 komen :

guna oven biasa je bleh ke..??oven kampung2..hehe


07-11-2006, zaijulha_carey komen :

kalau nak pakai loyang bulat 23cm sukatan dia camner?selamat hari raya smua!


15-11-2006, atiqa komen :

saya ingin mendapatkan resepi sponge cake yang menggunakan sponge mix cake.....kalau menggunakan resepi yang tertera pada paket tepung tu..selalunya tak menjad....terima kasih


18-12-2006, muza komen :

saya tak pernah buat kek ni. kalu nak makan beli aje kat kedai, he,he,he,.


16-01-2007, hzasabrina komen :

klu x pernah buat,muza mesti kena try resipi ni..bile dh menjadi, x yah beli kat kedai lagi..jimatt..klu wat sendiri sume leh makan termasuk sy..:D..


17-01-2007, hzasabrina komen :

hanis, 1 cwn gula 2..gula halus or kasar?dh try wat mlm tdi..i use gula kasar..manis yg amat sgt..lps 2 x lembut..ala2 muffin gitu..kenape ek?


25-01-2007, fairose komen :

rasanya gula icing kot..


03-02-2007, riess komen :

Terima kasih untuk recipe ni. Saya dah cuba tapi fail lah. Cake nye lansung x naik. Just nak tanya semasa masuk tpg hanis still guna mixer ke atau hanya guna method kaup balik. Terima kasih.


05-03-2007, hanis komen :

gula tu guna gula halus. saya guna mixer je sampai abis.


17-04-2007, normarni komen :

camne nak bagi keke tu naik?


23-04-2007, aishah5254 komen :

tq hanis best kek ni dah try wt lembut jek..


23-04-2007, aishah5254 komen :

tq hanis best kek ni dah try wt lembut jek..


10-05-2007, Rina komen :

saya baru buat petang tadi, rasanya sedap, tapi yang tak best tu kek tu tak naik dan keras sikit pulak. Apa ya silapnya....


04-06-2007, suria_h komen :

saya ada resepi kek chiffon, nanti bila2 senang saya akan masukkan kesini. Keknya memang lembut dan gebu. Dah banyak kali buat dan ajar kawan2 kat kelas KEMAS.


04-06-2007, alma komen :

mm...ni kSu frat ker...? sori kalau silap owang heheh


11-06-2007, fidadaud komen :

hanis, kek span mmg tak perlu letak baking powder ke?


16-07-2007, Akak komen :

Tima kasih kat hanis. Akak dah buat memang sedap, tapi husband akak kata manis sangat. Next time kena kurangkan gula. Sbb akak tak timbang, hanya sukat guna cawan.


01-08-2007, yaya0511 komen :

slh tgk sedey2...sy x bace yg butter kne cairkan dgn susu..pastu mcm x jd..


02-08-2007, fezah komen :

tengah makan nie rasanya enak macam kat kedai tq hanis sy buat 2 adunan. Gambar tak ada la... rupanya macam yg gambar nadia buat tu... cantikkan....


03-09-2007, eizacook komen :

tak jadilah baru buat kepet jer...ikut resepi


09-09-2007, hana98 komen :

wah,sedapnya teringin pulak nak makan.............budak-budak yang kat college tu berebut nak makan kek span ni....ada yang tak dapat makan sebab tak cukup......thankz hanis.......


20-11-2007, mama_myvi komen :

nak g buat ni jap lg


14-12-2007, tuberose78 komen :

hanis, kek nie sebenarnya mmg tak perlu panaskan oven dulu ekk?? masukkan je terus dlm oven. saya panaskan dulu oven, maybe sbb tu kut atas kek macam berkerak sikit.


14-12-2007, siti_ztsffil komen :

nak tanya sikit... x yah letak baking powder ker? guna tepung gandum ker tepung kek? tq


14-12-2007, sofinar komen :

sedey2 kenapa tak jadi, jd macam bengkang aje.......


14-12-2007, nurnikisha komen :

kish baru pas buat..ikut resepi ni exactly...:) jadi...sedapppp...mmg lembut cam span...cpt n mudah lak tu...:) anyway,lain kali nak kurangkan sket gula..too sweet for me..:) SITI>>tak yah tak bakin powder n guna tepung gandum biasa je..oven mmg kena panaskan dulu bila nak buat apa2 kek if not kek tak naik..:) SOFINAR>> tak jadi maybe salah masa pukul telur putih tu kot..kna betul2 kembang..terbalikkan bowl tak tumpah telur putih n gula tu...hope it helps..tq


17-12-2007, cha komen :

hye k.hanis..cha da try resipi ni tp jd mcm sofinar gak..kek x mau naik..x pe next time cha try g..mybe de slh kat mne2 kot..anyway thanx..


21-12-2007, hanis komen :

mungkin masa pukul telur tu tak cukup kembang kot. cuba lagi ye...


23-12-2007, sofinar komen :

nanti nak try lagi mungkin akan guna ide nurnikisha


28-12-2007, nawida komen :

dah buat..dah jadi..dah makan...dah abih pun...hehehe... mmm..tapi manis sikit..lain kali kalau buat nak kurangkan gula dan nak tepek gambar sekali...


02-01-2008, reben komen :

tanyer sikit...tepung tu mskkkan dalam adunan telur putih tu ker? budak baru belajar wat kek katakan...


14-01-2008, Rimy16 komen :

yeeehaaa...dah jumpa.... cm yg konpius tu tang tpg....kalo hanis gn tpg biasa dah tak yah boh serbuk penaik dah ker...satu lg tur...cream of tartar pon tak yah boh gak ker....


23-01-2008, olence6 komen :

kalau nak letak strawberry emulco.. berapa sukatannya...


16-04-2008, bayu-tt komen :

hanie,thanz resepi kek ini,cam caya je firstly buat kek ni,terus jatuh cina.lembut & sedap..


16-04-2008, bayu-tt komen :

sorry...jatuh cinta,bkn jatuh cina.kih,kih


17-04-2008, fizammar komen :

wah hatiku meronta ingin mncuba.my fav nih!bilala ada ms lpg nk mmsk kek ni...


04-05-2008, yatiezaini komen :

lupa nak inform ... wat perasa kapucino.. & gula kurangkn jadi 90gm jer... maybe next time nak kurgkn gula pd 85-80gm plk... pastu saya gunakn minyak bnga matahari instead of butter sbb mls nak cairkn butter ... lagi susu segar pulak tukar ngan susu tepung + air... susu segar out of stock... apa2 pun rasa ttp sedap & nyaman..... tks hanis


22-05-2008, cindiana komen :

saya dah cuba buat kek ni tp tak jadi pun. mixture jadi pekat sgt & bila dah masak tak naik pun. keras lak tu. nape ek? walhal dah ikut step dlm resipi ni exactly. betul ke butter cuma 15g & susu just 2 sudu kecil?


04-07-2008, PerfectChef komen :

Assalammualaikum, Buat pertama kalinya saya join forum ni.Memang bagus kerana kita semua dapat berkongsi resepi. Hurm..Saya nak berkongsi gak dimana kek kukus biasanya kena masak selama 4 jam kan? tapi saya ada tips mcm mana nak masak kek kukus hanya mengambil masa 20 minit sahaja. Hubungi saya: 017-215 5751 Pn Junaidah


18-07-2008, chemox komen :

kenapa eh bila saya wat kek sponge ni bila dah masak n kluar dari oven je..kek ni akan jatuh kt tengahnyer...?? mase dlm oven bukan main membukit lg naik nyer...?? n mcm ne dgn cara bakar nye...terus guna api atas bawah atau guna api bawah jer...??


20-07-2008, shaz73 komen :

camna nak buat putih telur kembang? berapa lama nak pukul? telur x boleh guna dr fridge ke?


20-07-2008, shaz73 komen :

semua bahan disukat dgn cwn & sudu. 15g butter bersamaan dgn berapa? sorylah, baru belajar buat kek, peralatan x cukup


05-08-2008, salinasna komen :

da try 2 kali...x jadi gak..rasenyer da ikut resepi...cuma konfuse masa nak masukkan tepung tu..tepung masuk dalam adunan putih telur yang da dipukul kembang ke?...saya da buat mcm tu..xjd gak..telur putih da pukul sampai bertanduk..telur kuning da pukul sampai putih..oven da siap panaskan awal..ke...memang saye xde talent buat kek...hehehehe


05-08-2008, irnasz komen :

saya dh try wat tp supe ngan kes sofinar.kek jadik cenggitu rupe.uhuhu..


09-08-2008, anis1987 komen :

salam kak hanis..kak hanis ni yang akak tokodai tu ke?


09-08-2008, siti2178 komen :

nak tanyer..braper lamer pukul putih telur nak jadikan dier bertanduk ek.. saya wat x jadi bertanduk pon cume berbuih jerk


28-08-2008, PAIT komen :

saya klu pasal kek span ni mmg geram gler.banyak kali wat mesti jd cam sofinar 2...x cukup pukul ke?dah nak naik meletup mixer tuhhh...ntah larrr.bla wat kek len jadi plak...kene sumpahan kek span kott sb dulu sya paling x suka kek ni hahahahaha...


28-08-2008, chubby_cheese komen :

Nk share tips buat kek span ni..(dr pengalaman)..rupanya kalau guna telur yang diambik dr dalam peti ais, pas tu pukul putih telur memang takkan jadi meringue,buat la sampai pagi esok pun, dia jadi berbuih jer..lepas ni kalau nk buat kek span, guna telur yang diletak kat luar jer..pas tu pukul la mcm biasa, letak cream of tartar sikit untuk membangkitkan putih telur dan jadi lebih gebu..


29-08-2008, siti2178 komen :

wooo patut ler sampai nk meletup pon x jadi..


03-09-2008, nur ilya farisha komen :

o cm 2 ker...tq sumer...


22-10-2008, anita zainal komen :

untuk surekan dia naik , boleh ke bubuh span kek stabilizer/ovelet.klu ok, berapa banyak nak bubuh.thks


17-11-2008, eujina komen :

Salam. Emm.. sye org baru dlm myresipi ni, sila beri tnjuk ajr.. nk tnye, sye bru nk try buat kek ni, sye xde oven yg moden cam skrg ni, bleh ke gune oven biase kmpung pnyer tu..?


18-11-2008, cocojelly komen :

eujina, sy rasa boleh je jnji panaskan dulu oven tu.sy pun tak pandai sgt buat kek ni tapi try je dulu..klau tak try mcm mana nak tau..:)..selamat mencuba.


19-11-2008, nurul arda komen :

salam... saya dah cuba buat kek span ni masa bulan puasa hari tu... tapi nasib saya malang skit... masa dalam oven memang naik.. tapi bila dak sejuk.. turun balik..x jadi la.. nasib saya dan cocojely sama je.. ada yang boleh bantu saya....


23-11-2008, ds_saniah komen :

sy dah cuba buat kek ni semalam. tp x jadi.kek keras, masa panas2 bleh la makan, bila sejuk...bulih buat bola. hehehe


23-11-2008, lurvlyn_bmy80 komen :

nk cuba lah nnt,sbb brubeli mesin mixer..senang sket..nmpk sedap


02-12-2008, akma_4th komen :

nasihat sy kpd kawan2 yg bernasib malang, hehe... biasanya kek yang melibatkan telur kuning n putih dipukul berasingan, cukup sekadar kaup balik sahaja adunan tepung. sekiranya berlebihan 'pukulan' akan menyebabkan kek anda 'maut'. hehehe. sekadar berkongsi info.


22-12-2008, zalieda komen :

just for info-klw nak jadikan putih telur cantik gebu hingga bertanduk,kena pastikan mixer ngan bowl tu betul2 bersih dari air ataupun minyak..kalau tak,sure tak bertanduk walaupun mixer dah nak meletup ;p..satu lagi macam akma_4th cakap,kalau over mix kek selalunye jd bantat...


30-01-2009, kamalializa komen :

issh kite org baru, try gak buat span kek ni..tension giler..camne nak tau kitar tak over mix hah??berapa minit purata nak mix telur putih tuu..-konpius-


10-06-2009, elzan5398 komen :

sedih laa.... x menjadi sangat.... jiran kata rasa mcm bahulu..... x la lembut sangat... huk...huk....:-( bantu la saya....


23-06-2009, mrs.ilah komen :

thanks for the recipe...nk try buat ni...suka baca komen kwn2 kat sni...byk info mcm mana nk buat kek yg elok


25-06-2009, aPamGeBu komen :

kepade yg wat tp x jd tu (mcm saye la huhu)...ade idea x nak wat ape ngn kek bantat tu selain ke tong sampah??takot la mak marah nnt.hik3


25-06-2009, akma_4th komen :

apamgebu, awk potong kecik2 kek tu n masukkan dalam agar2. xpun blend ngan air n masukkan ke dalam adunan agar2. nanti jadi la agar2 kek. sy selalu buat bila ada kek yg bantat.


25-06-2009, kak fida komen :

aPamGeBu...jgn dibuang kek tu.sayang...boleh jugak potong dan hiris jadikan sekeping2 kecil dan susun atas dulang pmbakar...ps tu bkr dgn suhu 150C atau ikut kepanasan oven sndiri dan bakar 8-10 min atau hingga kelihatan garing dan jadilah biskut kering...sdp dimkn dan minom dgn kopi atau teh panas.... :)


25-06-2009, aPamGeBu komen :

tq2 kepade kwn2 yg bg idea2 bernas nih.amat dihargai


18-07-2009, NorPrima komen :

salam semua...saya ni abru beli oven letrik ....dulu main kukus je buat kek...berapa lama nak kena panaskan oven sebelum nak bakar kek tu...? tq


27-08-2009, kayza komen :

salam. Ada spe2 yg tahu resepi muffin/ kek avocado? tlg saya... thx


31-08-2009, ferraro komen :

salam sme..1st time join sini n 1st time gak try wat kek span..ntahla ati xsdp rasa kek span x mnjadik..1st sb saya xde mixer..2nd telur xda tanduk2.ekceli tgh tgu kek masak ni..td jenguk mcm mengelembung jerk kek tu.benjol2 gitu...aduhaii..


05-12-2009, Azie hidayah komen :

cam na nk wat icing cream???


19-12-2009, dhiera komen :

huit.... cm sodap jep... nk wt tp mlz larh plaq... hehe....


24-01-2010, sweethy komen :

alahai nak cuba buat.. tapi banyak pula dah buat tapi tak jadi.. masalah2 ni.. aduh mcmana aek..


20-02-2010, jie3 komen :

sy br je join kat sini,bla bc komen2 td byk jgk ilmu yg sy dpt.so sy pun nak kongsi skit ptua bt kek ni.utk elakkn kek turun blk lps sjk,sbaik kluar dr oven telangkupkn kek bserta acuannya lbh krg 5 minit lps 2 br pusing blk.sy dulu pun slalu jd mcm 2 shinggalah dpt petua ni.insyaallah elok nanti


26-03-2010, zulhaliana komen :

nak buat jugalah..tgk mcm senang dan lazat..


24-04-2010, hannajr komen :

nak tnya sapa2 jer la yg boleh jwb ek...telur tu saiz per? A ker...td pegi beli bhn kek..aunty kat kedai tu ckp kna pakai telur saiz besar yg fresh..yg telur kuning dia msh bulat cantek lg spya kek span boleh naik cantek...ntah la ni soalan atau jwpn hahahha!!


27-04-2010, SitiMun komen :

sifu saye tlg jwb bleh...biasanya buat kek span pakai telur saiz A sbb putihnya tu byk.memang la kena cari telur segar sebab putih telur tu pekat tak berair bila putar baru senang kembang bertanduk.


09-05-2010, nuras komen :

15g tu agk2 brapa je cawan?


04-08-2010, mimieda komen :

besttt..byk tips kat cni..akak sukeee..hii..hannajr..kelakar baca komen awk..hehe


05-08-2010, berkongsi resepi komen :

kek ini x guna baiking/soda ke


16-08-2010, ctah85 komen :

skarang aku dah jd surirumah...so, teringin gah nak cb kek ni...tul ker leh lembut cam span..nampak cam sedap jer..mintak2 jadik ler bl aku try ti...


04-10-2010, izwanis komen :

1 adunan ni blh dpt byak mna ? besar ker kek ni sebb wanis tgk tepung pakai 1 cawan jer..


30-11-2010, c'kin komen :

Saya baru nk test buat...entah jadi ke x ni...


17-12-2010, eQin_mock94@yahoo.com komen :

hope sye pat wat k,,,,, cre yg mdah dan cnang,,,, huhuhu,,,


29-12-2010, mynaniey komen :

nmpk senang je..mmg suka buat2 kek.ni..


07-01-2011, Shada_YokoHoney komen :

Salam.. nk tya nie,tepung yang dah di ayak tu masukkan dalam adunan telur kuning ke.. or telur putih yg bertanduk tu?? klu masuk lam telur putih tu kang silap2 buih2 dia abih ilang... waaa.. konfiussss.. tolonggg.. rasa2 yg leh jd gebu2 tu sebab buih2 telur putih lah kan??? help me plizzz...


07-01-2011, Shada_YokoHoney komen :

Alhamdulillah.. menjadi gak.. siap taruk pic ag kat atas tu.. wat kek span coklat.. sedap.. kurang manis + gebu jew.. =)


08-01-2011, sakura16 komen :

br lepas wat kek ni,rasa kek dh sedap wlpun manis sket..tp apsal xnaik gebu pn...mcm bahulu ja jd...sedap cecah kopi hehe...


08-01-2011, siti88 komen :

baru je siap buat kek ni.. tapi langsung xmnjadi.. jadi bonjol2 n merekah cam gunung berapi.. sedey btol..


10-01-2011, b_kuntum komen :

sedeynyer... langsung x menjadi. naik dlm oven, bwk kua jadi bantat. waa... malu nak tunjuk kat hubby.. ni 1st time nak wat kek..


10-01-2011, cikmar komen :

siti, kuntum,for beginner cuba guna sponge mix...klu dah bjaya, baru try wat bancuh sendiri...wat kek ni kena sbr byk2...ada masa jadi ada masa kurg jadi..


12-01-2011, Shada_YokoHoney komen :

siti88 >> make sure kan,mase awak pukul kuning telur+gula tu bia betul2 gula tu larut.awak cuit skit ujung jari pas tu rase gula dah betul2 sebati baru kek awak tu x merekah.. kes jd cam tu sbb gula xbetul2 larut ngn telur kuning tu..(wat sampai kaler putih ) Kuntum >> mase same2 pukul kek tu panaskan oven siap2.. bia betul2 suhu yg panas baru kek x bantat.ag 1 jagan bukak langsung pintu oven mase dia tgh masak tu.. cukup time baru bukak.. slalunya punca bantat sbb suhu oven tu.. Korang try ag ek.. don't give up dear.. ^_^


18-01-2011, aimalina komen :

salam... kalau nak wat perisa pandan cam ne ek???


21-01-2011, wandiana komen :

ni kek span ker..kenapa rasa macam kuih bahulu...erkkkk budak2 suka lah...


02-02-2011, wanfyna komen :

dah buat jd hangit trus hahaha.....terbakar kt ats gile laaa.....xpernah lg wat kek jd cmni huhu


19-02-2011, apa2jak komen :

mcmna nk pukul telur smpi brtanduk????


15-03-2011, irdinaidris komen :

isshhhhh x pki baking owde ley naik ke?


18-03-2011, sasah komen :

kek span ni memang keras ke atau saya buat tak jadi???


01-04-2011, Faisal_cj724@yahoo.com komen :

Try dah wt kek nim,tPy kt ataS ye adr keRak..sje je cube2..hehehe,bosan..


03-04-2011, illa.ash komen :

i dh 2 kali dh try buat kek ni.. tp hampa.. x jd.. kek jd bantat.. x naik langsung.. betul ke x pakai baking powder tu? frust sgt2.. akhirnya tong sampah yg ngappp... huhu..


07-04-2011, suriati ismail komen :

bleh tak kek span di kukus


17-04-2011, roziehassan komen :

mmg ada sponge mix senang sgt2 tp pakai telur hampir 10 biji sbb kena timbang ikut berat.menarik hanis punya x pakai byk telur sbb skrg kn brg mahal sesuai kalau nk bg kwn2 save bajet


17-04-2011, roziehassan komen :

hanis 1 adunan muat ke loyang 9x9


17-04-2011, cikmar komen :

illa: try guna sponge mix...insyaAllah jadi if u follow the steps.. rozie:byknya guna telur...sy klu 250g tepung, just guna 4 telur..


18-04-2011, lazana@zamila komen :

dah banyak kali buat tapi bantat, rupa2nya dalam x cukup masak . saya kecilkan api tambah masa sikit. kan setiap oven x sama..akhirnya jadi juga kek yg saya suka ni. tq kongsi resepi.saya bt niaga bleh x?


24-04-2011, harniena komen :

mmg simple n sdap.tp x smpat nk amik gmbr...dh kne ngap...


14-05-2011, illa.ash komen :

Cik mar: kalu guna sponge mix confirm la jd coz just tmbh telur je.. Ni nk try smp jd kek span hanis ni.. Never give up.. Hehe..


21-05-2011, eliah komen :

klu kek x jd bukan salah resepi salah tangan sendiri tu.. haha


16-06-2011, feezafiona komen :

butter tuh klu nak ganti ngan margerin ke mentega ker...bleh tak


06-07-2011, zuliha komen :

nape telur kena asingkan putih n kuning,Telur selepas dipukul nak masuk yg mana dulu kat adunan


20-07-2011, norlailina jamhari komen :

klu gantikn susu segar...pada susu pekat manis /susu cair blh x....


29-07-2011, Bonda Mawar komen :

jumpa gak resepi kek span yg simple ni..TQ hanis


17-08-2011, violetluv komen :

nampak sdap..nk try wat la..


22-08-2011, reddy_dragons@yahoo.com komen :

dh try buat tp x naik.kenapa dlm resepi xder masukkan serbuk penaik erk???


22-08-2011, reddy_dragons@yahoo.com komen :

or memang x perlu serbuk penaik..camner nak bg kek span naik


22-08-2011, sitisajada84 komen :

memang la sebabnyer kita dah buat meringue ( pukul telur putih smp kembang bertanduk ) finction dia untuk membuat kan kek span kita tue naik ...kalau meringue tue tak menjadi maka kek span kita pun semacam papan keping lah...hehehehe


05-09-2011, alia_88 komen :

tgk gmbr semua cm menraik..tp boleh sesapa bgtahu..mcm mana jd perisa coklat lahh strwberry lahh pandan lah..pastu ader corak kat tgh2 mcm marble lah..time bila nk letak nya..perisa2 nie..


29-09-2011, imah82 komen :

alia_88 : utk mcm2 perisa tu ialah guna strawbery emulco, coklat emulco @ apa2 paste yg kita nak..emulco ni utk rasa. klau nak samakan dengan warna kena tambah pewarna pulak cnth. strawberry emulco tmbah jugak pewarna merah jambu. utk mcm marble tu pulak.. bancuhan sblm ditambah pewarna tu bahagikan dua pastu baru ubuh perisa & pewarna yg kita nak... harap membantu


29-09-2011, mamai komen :

nampak sedap nak buat utk husband n ank hujung mgu nie


14-10-2011, nuurhana ishak komen :

klu kita x pakai susu segar,tp d gantikan dgn susu cair bole x?


24-10-2011, farina101180 komen :

waa...tak sabar nk buat...pastu bubuh icing kt atas dia...bole kan... tak berat ke kek tu nanti...sy slalu buat kek tp tak naik...ntah kenapa la agaknya.


17-11-2011, mie_comel komen :

bole x butter gantikan ngan marjerin... berapa sukatannyer..??? please saper2 yg tau.. saya budak baru belajar....


04-12-2011, Nesya komen :

esen vanilla tu brapa sukatan??Please sapa2 tau,sy budak baru belajar.


13-01-2012, nuni komen :

dah buat kek ni. letak topping blueberry filling n dairy whipping cream..kurangkan gula sehingga tak sampai setengah cawan pon masih lagi manis, mungkin sebab topping blueberry filling saya tu manis sangat kot...


13-01-2012, nuni komen :

susu segar saya gantikan dengan susu cair je. kalau letak icing insyaallah tak berat pon..kek ni memang jenis yang spongy.vanila tu saya masukkan lebih kurang 1 sudu kecil.


28-12-2012, norizan yunus komen :

Saya pertama Kali buat kek .ni.Alhamdulillah jadi .Cuba rasanya terlebih manis .memang lembut ..Teresa kasih Hanis .


21-04-2014, shidazaid komen :

KALU XDA SUSU CAIR N BUTTER BOLEH TUKAR GUNA APA YE?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd