Google+

oleh: Delila Mee Kolok Mukah (basah)

Mee_kolok

Resepi mee kolok dari Sarawak


Created on : 06-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Delila




Bahan-bahan ( 1 org )

  • 1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 4 helai daun sawi (potong 1 inci)
  • 1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
  • 3 cawan air rebusan daging/ ayam
  • 1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
  • Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
  • HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu.Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam.
  2. Masukkan mee.Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.Kacau seketika.Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
  3. Angkat dan hidang segera.Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.

Laporan Masakan Bergambar (1)

18716068
30-07-2008
SEDAP!! cuma xde sawi kt UK ni so guna mushroom...i mkn ngan sambal kicap berasap tingerr!! thanks yer share resepi :D
Laporan oleh: shima27


Komen (45)

06-09-2007, arnafiz komen :

delila, naper x nampak pun cara2 nak buatnya


06-09-2007, waheedeana komen :

heh...tu dia del tgh bersungguh-sugguh untuk tepek resipi kat sini yg dibawa khas dari mukah...del selain dari mi sanggul tu leh tukar ngan mi lain2 x?


06-09-2007, waheedeana komen :

arnafiz, sabar ye...del tgh bersungguh-sungguh nk abiskan cara memasaknya tu...:D


06-09-2007, Delila komen :

hehehe...TQ kak ana sb tolong jawab..


06-09-2007, arnafiz komen :

heheheh sebenarnya excited sangat nak tau maklumlah dah lama x makan mee kolok ni nak gi sarawak duit x cukup hihihihh


06-09-2007, Delila komen :

hehehe....try ler arnafiz....bukan susah pun....


06-09-2007, arnafiz komen :

tu ar balik keje kang nak try ar eee x sabar rasanya....asyik tengok jam jer bila la nak petang...hihihihhi


06-09-2007, arnafiz komen :

kak del, panggil ana jer, kan senang tue....


06-09-2007, Delila komen :

k ana buleh buh jer apa2 mee kering...


06-09-2007, Delila komen :

mak ai...banyak sgt ana nya...kan keliru lak..kak ana yang waheedeana tu pun del panggil dia kak ana...ni nak panggil ana apa lak?


06-09-2007, arnafiz komen :

hehehehe ana apa yer....ntahla ikut suka akak la nak panggil ana apa tapi biar sedap didengar...hihihihi


06-09-2007, arnafiz komen :

kak, resipi untuk buat kek lapis xder ker?


06-09-2007, Delila komen :

hehehe...kek lapis ???ade...tapi rasanya ana pi check yang kak sherry_mz punya version...senang nak buat..


06-09-2007, shikinma70 komen :

kak del ni sentiasa ada idea untuk resipi baru.... bestlah kak del ni...


06-09-2007, mama_myvi komen :

hi del... baru je lepas try buat dan mkn ... gambo x upload lg la. sedap!!! mee kering xde, so guna mee kuning biasa tu tp grg dulu.. so mee tu jd keras la skit cam mee kering tu... tqvm...


06-09-2007, Delila komen :

mama_myvi...betul tu..itu mcm pun buleh pakai...del pun penah buat...goreng mee kasi keras skit mcm yee mee..


06-09-2007, masz_73 komen :

Del.. mee ni lebih kurang mcm buat cantonese yee mee jgk ker? tp pekat kan!kan!... nak try nanti..


06-09-2007, Delila komen :

yup masz...tapi mee kantonis/kungfu dia buh tepung jagung..ini tak..


06-09-2007, Lilydvalley komen :

del...ada resipi mee kungfu??? kungfu la kat sini...pls....


06-09-2007, Delila komen :

hahaha..kena balik buat dulu...ada mmg ada..pic tak dak lak..tak best...esk leh la kot buh...


06-09-2007, kakfiza komen :

Tgk pun dh teliur....nak kena buat ni...mee ni x pedas kan del...sbb letak lada sulah je...


06-09-2007, lisa_7080 komen :

ish..ish.. ish.. sodapnye! dah la pose nih. Menguji kesabaran tul.. resepi ni lah yang i cari2 selama ni. mekacih kak del.. lepas nih bg resepi mi sapi lak ya..


06-09-2007, Delila komen :

k fiza..ngak pedas..mau pedas leh tambah cili api dong..hahaha


06-09-2007, Delila komen :

lisa...mee sapi tu mee sup lembu tu ker???


06-09-2007, jannatulfirdaus komen :

wa...nampak menarik..kecur dah air liur ni....bleh try ni...del ni bagus la...boleh jadik mentor i lah klu mcm nih....


06-09-2007, masz_73 komen :

del, kata nak bg resipi serabai? mana? lama dah tunggu...hehehhe..


06-09-2007, Delila komen :

hehehe...biasa2 jer janna


21-02-2008, meow komen :

del kalu guna me biasa pun ok gak kan.. mee lidi ke..


17-03-2008, mrsperfect komen :

bole guna yee mee je ke? ada ternampak mee kolok nii kat satok. mmg ada khas mee kolok ke? Ada tak yg kering?


17-03-2008, mrsperfect komen :

Teringat makan mee kolok biase kat sadat court tuu RM12 hengget satu mangkuk.. terkezut den. rupa2 nya tersalah kira. nasib ler dekat jer ngan rumah bole ler g check balik n they refund without hassle


23-04-2008, umai87 komen :

12 ringgau? hahah.. biasalah salah kira. Well, mi kolok actually ada mi khas dia. Halus sikit dari mi biasa dan x sehalus mi hoon. Based on my experience la ka. Ada jugak orang order mi kolok bihun. Bihun boleh pakai jugak la tu.


06-05-2008, deeznutz komen :

dah lebih 10 tahun i masak mi kolok, tapi resipi delila ni pelik betul dan aneh, hehehehehee..takpe lah...lain org lain style


16-05-2008, maryam81 komen :

deeznutz.. tok nak ke resepi mee kolok basah.. kali kitak masak nak kerin nak..


08-07-2008, tenten komen :

mana nak cari tmpt mkn yg ader mee kolok kat kl? ader tak resepi utk mee kolok yg kering? thanks.


31-07-2008, tres komen :

klu kat srwk sini melambak kolok mee,nak halal ada, x halal jangan di kira,


25-10-2009, amry8307 komen :

seingat saya mee kolok di satok ada sambal kicap pedas itu pun tahun 1993 sekarang tak tahulah lama tak makan


25-10-2009, amry8307 komen :

kalau boleh deeznutz bagilah resepi mee kolok yang best macam kat satok dulu, al maklum nak ke Satok, serawak dari KL dah berapa RM dah


10-02-2010, baby_more komen :

di jamin sedap kha mee kolok ya????


19-03-2010, nazh komen :

18.03.2010,betul ke macam ni mee kolok mukah?sedapp...


18-10-2010, wasabi komen :

mee kolok..asik dgr org becerite..tgk pon xnak..apetah lg nak rase..nak try la..aper ek raser mee nie???


18-10-2010, wasabi komen :

*silap..."tgk pon xnah"..hihi


17-02-2011, caroldiane83 komen :

nyaman eh mee kolok swk ... mun d jb sedap area tun aminah..


08-09-2011, jannah892000 komen :

MUN SIK ADA KICAP SIK SEDAP LAAA~ heheheh tapi nyaman juga kali pertama makannyer... haha student uni baru mule belajar di sarawak...sangat mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi dalam mencuba resepi2 baru...:-)


02-12-2011, andek komen :

kamikaze dr sarawak...datang jak sarwak..heheeee


23-01-2012, mama echa komen :

suka resepi ni...mee banjir atau mee basah....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd