Google+

oleh: s_shamen Brownie & Cheese Cake

Swirl1

Chocolate & Cheese Combination..


Created on : 26-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi s_shamen




Bahan-bahan ( Acuan 9 inci )

  • **Bahan Brownie**
  • 300gm dark chocolate
  • 2/3 cawan gula
  • 150gn butter
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan whiping cream
  • 1 1/4 cawan sour cream (saya guna plain yogurt)
  • 2 biji telur
  • **Bahan Cheese**
  • 250gm cream cheese
  • 1/3 cawan gula
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Cairkan butter, chocolate & gula atas api sederhana.
  2. Pukul telur..tak payah sampai kembang. kemudian masukkan kedalam adunan chocolate, kacau rata.
  3. Masukkan pula tepung, whiping cream & sour cream. kacau sebati. Ketepikan sementara.
  4. Sediakan pula adunan cheese. Satukan semua bahan, pukul sehingga jadi macam krim.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah digris. Seelok eloknyer guna springform. Selang selikan antara brownie & cheese. (sebelah sebelahkan - bukan dari bawah ke atas).
  6. Bila dah habis masukkan adunan ke dalam loyang, ambil chopstick@sudu@lidi, buat beberapa pusingan pada adunan. Jangan pusing lebih2 sangat!!
  7. Bakar dengan kepanasan oven 180 degree celcius, selama 30 minit. Bila dah masak dia mmg lembik sikit..sejukkan sekejap. Kalau dah cool, nak masukkan dalam fridge pun boleh, baru senang nak potong.
  8. Swirl-edited
    Ini rupa kek yang dah siap









Laporan Masakan Bergambar (8)

Browniecheese
09-09-2007
brownie ikut u punya resepi, cheese bake i buat ikut resipi lain... sedap!
Laporan oleh: skyblue

jealous..!! sky punya kek lagi cantikkk :-) sedapkan kek nii???:D

P1010400
03-05-2008
Lupa nak snap gambar yang dipotong..tapi rasa cheesenya aduhhh sedap betul.. Thanks..
Laporan oleh: MamaInaz
Picture_831
21-09-2008
buat ni dah lama sangat,tahun lepas..tapi baru ingat nak hantar skg..hehehe..
Laporan oleh: R-Lin
P1000467
17-03-2009
ermm memang cedap kek ni... dah banyak kali wat tapi baru ni nak anta laporan... macih ek..
Laporan oleh: zana96
Kek
20-06-2009
sedap kek ni.. gabungan yang baik.. senang plak tu..
Laporan oleh: juwitajamaludin
Dscn0887
28-02-2010
sayang sgt nak ptong.rase cam nak biar jek camtuh.setakat ni sumer kata best..!!ni wat masa birthday mak last year.arituh bawak gi tempat kje,ada yang nak tempah wat wedding cake plak.hehehehhe
Laporan oleh: xaqiera
Muffincheesechoc
01-03-2010
sedap.. hubby dah order untuk opismate dia next week :)
Laporan oleh: ibumimi
23969_403789978264_530508264_3871503_198459_n
11-12-2010
sedap sesangat....ini kali yang keempat saya buat baru nak upload.....hehehhe....
Laporan oleh: haz_amon

Komen (28)

26-08-2007, shirah-sofian komen :

kak fida, best la kek nie smlm mkn... sofian pun suke giler...=)


26-08-2007, riena komen :

nak tanya sikit, dark chocolate tu cooking chocolate ke?


26-08-2007, s_shamen komen :

syirah..boleh le cuba buat cake ni..senang giler buatnyerr. Bahan2 pun senang nak cari.


26-08-2007, s_shamen komen :

riena, saya guna cooking chocolate bar yang biasa tu. Kalau nak guna chocolate drop yang kecik2 tu pun boleh jugakk. yang penting dark chocolate. Ada sejenis lagi tu 'milk chocolate', yang tu tak hitam sangat..boleh juga nak guna, tapi nanti kek tak hitam menawan ;))


26-08-2007, joayee komen :

wow..nampak macam lembap & lemak n cheesy..betul ke shamen rasanya..emmm..sedapnya


26-08-2007, s_shamen komen :

joayee..saya recommend pada semua, mesti try cake ni..mmg sedap!! hubby saya tak suka cake..tapi dengan cake ni..kemain lagi dia. Semalam buat cake ni utk potluck, ramai org minat cake ni..


27-08-2007, Lynne komen :

wow cake ni nampak moist and yummy. nak cuba la


09-09-2007, skyblue komen :

s_shamen, sedap kek ni... tak muak. boleh buat lagi :D


10-09-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.lydia, u guna resipi cheese tu yg mana? emm, i'm cheese lover lah!! aiyyo, cannot resist...!!!


10-09-2007, skyblue komen :

ayumi, cheese cake i guna resepi new york cheese cake >>http://mykitch3n.blogspot.com/2007/06/new-york-cheese-cake-bars.html. sy buat dgn 125gm cream cheese je, tambah lebih sour cream.


10-09-2007, skyblue komen :

nak buat promotion utk cheese cake ni.... tadi Tak telepon dari ofis... rakan kerja dia kata cheese cake ni sedap! Licin...


27-09-2007, amylaraimy komen :

mcm best n menarik la kek nih.. next week birthday adik amy.. mcm nak try jer.. tak payah membazir beli kek kat secret recipe.. =) tapi umah amy takde mikrowave.. kalo masak dalam oven manual tu bleh tak? takut tak menjadi jer.. anggaran berapa org ye yang bleh mkn nih? cukup tak utk 10 org?


27-09-2007, amylaraimy komen :

s shamen, amy tak fhm la maksud instruction no. 5.. apa maksud "sebelah2kan"? amy ingat kena bubuh selapis selapis secara selang seli.. maksud nye brownies dulu pastu cheese n seterusnye..


03-12-2007, dj_vjuice komen :

I rasa I paham apa maksud dia sebelah sebelah, kan kalau marble cake tuang selang seli bertindih later by layer kan? yang ni sebelah menyebelah selang seli, betul erk shamen? ni shamen nak tanya, springform tu apa?


03-12-2007, dj_vjuice komen :

bawah dia nak kene grease atau alas ke macam mana?


03-12-2007, s_shamen komen :

Larrr syiannyerr amylaraimy, dah 2 bulan dia tanya..baru hari ni nampak soalan dia. sorry ekk amy...kek ni mmg bakar dalam oven..masak jerr. Maksud instruction "sebelah2kan" tu..instead masuk lapis by lapis..kita masukkan senduk2kan sebelah2..faham tak ni..ayooo mcm mana nak cakap ni haa..mcm val cakap tu lerr..kek ni besar, lebih 10 org leh makan


03-12-2007, s_shamen komen :

val, springform tu acuan kek yang leh bukak tepinyerr tuu..pastu kek ni, saya buat tak grease nor alas pun..tapi kalau nak alas lagi bagus kot..


18-01-2008, jfklynn komen :

s_shamen...sorry yer...i baru kat sini...bila dah masak cake tu memang lembik ke? pasal i tengok i punya lembik so i masak lebih 10 min lagi...tapi still lembik lar pastu bila sejuk dia pecah kat tengah2 cake...ngaper yer? nak kata silap kiraan ingredient...tak gak...


08-04-2008, makDara komen :

hai.. nak tanya boleh kukus tak kek nih? mekasih..


03-02-2009, Bunge_semalu komen :

Saye nak tnyer care 1,2 dan 3 tu masih atas api lagi ke...saya dah buat care 1 atas api kemudian saya masukkan dlm bekas..chocolate tu jadi keras semula...


25-04-2009, niena_sofea komen :

whipping cream 2 ape ek?sory tnye..nina bru form4 & mnat baking..


19-08-2009, tiecha komen :

nk tanye skit...selain dibakar..kek ni boleh dikukus tak?


21-09-2009, cikedis komen :

Saya dah try... tapi jadi lembik sangat eventho sedap. Tak tau apa yg silap... :(


15-04-2010, farrah_diba79 komen :

nampak sgt menarik.. Saya suka choc cheese cake.. Tapi resepi nie pun combination choc n cheese gak.. Nak try wat lah weekend nie..


07-05-2011, Suhailaramli komen :

Betul la kek tu lembik walaupun dah semalaman dok dalam peti sejuk..kenapa yer?


24-05-2011, aisyahadenin komen :

saya nak tanya..resipi ni kalu guna fresh cream leh tak??


04-09-2011, betorahman komen :

dah buat! sedap! masukkan dlm fridge lagi best. eh eh mcmmana nk hanta pix ni?


14-08-2012, Snur komen :

Nk try buat utk ry nie..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd