Google+

oleh: ikanpatin Spaghetti Carbonara

Carbonara

dari oprah show.. Tom Cruise yang masak.


Created on : 18-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ikanpatin




Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 2 peket spaghetti
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 ulas bawang merah (mayang)
  • 1/2 cawan daging cincang
  • 4 biji telur
  • garam secukup rasa
  • lada sulah secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak utk menumis
  • keju parmesan parut

Cara-cara

  1. rebus spaghetti dalam air garam dan butter.
  2. dalam bekas yang besar, pukul telur besama lada sulah dan garam. ketepikan.
  3. panaskan minyak dan masukkan bawang putih, merah dan daging. masak dalam 15 minit atau daging betul-betul masak.
  4. bila spaghetti dah masak, toskan dan terus masuk ke dalama bekas telur pukul tadi. gaul rata biar telur masak oleh panas spaghetti.
  5. kemudian masukkan spaghetti campur telur tadi ke dalam daging. goreng pulak atas api bagi sebati dan telur betul betul masak.
  6. gaul dgn keju parut sebelum dihidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Pasta4
11-12-2008
carbonara lagi.. hari tu try resepi ayu.. hari ni try ur resepi lak.. sesapa yg suka kelainan boleh try this resepi sbb yg ni letak telur.. tq for sharing ikan, wish i can cook this for Tom Cruise! hehe.. ;)
Laporan oleh: sunkist
Dsc00946
30-12-2011
saje try wat..cmpur bhn lain gak..hehe:) sdp gak rasanya:)
Laporan oleh: shabir

Komen (21)

18-08-2007, ilovefood komen :

mm simplenya. boleh try ni. wish tom cruise can cook for me :P thanks!


18-08-2007, faziah komen :

Esok birthday anak... boleh buat ..simple dan tak menyusahkan badan nak cari bahan


23-08-2007, mishah63 komen :

Memang lama dah cari resepi ni baru jumpa.Simple aje !! Anak2 memang suka makan spagheti selalu makan di Pizza Hut aje pas ni boleh cuba buat sendiri. Tq 4 sharing here.


23-08-2007, pijah komen :

1 peket spaghetti biasanye bape gm?


26-12-2007, mawarjingga komen :

saya dah cuba resepi ni memang senang dan ringkas je nak masak. kalau makan panas2 memang sedap!!!!


13-01-2008, iexa komen :

saya mmg dah lama cr resepi ni, excited sgt biler dah dapat, tapi hasilnyer agak kurang memuaskan la..last skali kita tambah sos atas dia..


24-01-2008, ifabain komen :

simplenya...nak try lah!


07-05-2008, Masha komen :

sori, nak tambah skt. Klu U all letak udang, sotong dll sea foods. Jadi le carbonara sea food.. lg. best..terangkat.. tambah lg ngan white sos. Gerenti Tom Cruise cari U all. Try le..


21-05-2008, dannisha komen :

da lama teringin nk buat, baru smalam dpt buat gak. Sedap hingga titisan terakhir. Cuma xde keju. takpalah, utk kesihatan.


18-06-2008, lubingme komen :

leh tanya..white sos wat camner ek?


20-06-2008, acuyna komen :

nak try esok cuti


10-08-2008, myesara komen :

dah try buat..tp kurang kuah la..cane nk tmbh kuah ek?


22-10-2008, mukhriz_20704@yahoo.com komen :

weekend nie member nak dtg umah sempena bulan masih beraya nie..boley try nie..agak-agaklah..keju tu letak byk mana ek! cik ikan patin...???saya ni pencinta keju..ltk byk2 tak jd hal k??


22-10-2008, mukhriz_20704@yahoo.com komen :

cik marsha...cube bg tau cam ne nak wak white souce?? i need your help pleaseee...


13-11-2008, miss niza komen :

jmpa dah resipi spaghetti carbonara. nak cuba buatlah nnt. thanx ikanpatin sbb post kan resepi ini.


16-11-2008, mama sky komen :

Nak try la pas ni.... selalu buat yang ada kuah tu cerewet la... mcam ni nmpak sedap ni... thanx ikan patin....


30-04-2010, she_da1981 komen :

cm besh je recipe ni ...nk try la...asik wat yg kuah tu aje buhsan...


02-01-2011, chef wan baru nk belajar komen :

sya tk nk komen cuma sya nk tahu spaghetti cabonara yg orignal shja skrng ni sya kena marah kt sous chef sebab tk pandai masak spaghetti tu k thank you for help k


21-03-2011, aini_penin7 komen :

simple nye, ok! try it!


21-03-2011, one_gadist komen :

spaghetti carbonara yang xberkrim??..ganti dengan telur plak 2..huhu..menarik...!


27-09-2012, norbaini_ms komen :

baru buat semalam, best jugak tp i tambah susu segar 1 cawan, daun parsley dan crab stick..hehe meleleh Tom Cruise rasa nanti.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd