Google+

oleh: cindaibiru Nasi Goreng Indonesia

Nasigorengindonesia_

Resepi dr kwn. Oleh sbb dia org indonesia, so bg nama camtu. (Request By Anim, Irene dan Aris-HappyCooking)


Created on : 14-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cindaibiru




Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 cwn nasi sejuk
  • *Ikan bilis (ikut selera nk bnyk mana)
  • *1 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 biji cili hijau
  • *3 biji cili padi
  • 1 btg leek
  • 1 sdt serbuk ketumbar
  • 1 sdt serbuk jintan manis
  • 1/2 cwn daging yg dihiris nipis
  • 1/2 cwn isi udang
  • 3 sdb kicap manis
  • Garam secukup rasa
  • Minyak utk menumis
  • Telur dadar yg dihiris

Cara-cara

  1. Kisar bahan yg bertanda *, panaskan minyak dan tumis bhn kisar hingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan daging dan isi udang, kacau sebati. Biar hingga daging lembut.
  3. Masukkan garam, kicap manis, serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar.
  4. Masukkan leek yg dihiris dan tutup periuk sekejap hingga leek agak lecur.
  5. Kacau lagi dan masukkan nasi, gaul hingga rata.
  6. Akhir sekali masukkan telur dadar hiris dan hidangkan bersama timun, salad dan papodam jika suka.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (10)

14-08-2007, Cik Anim komen :

Wahaha!Tengkiu!Tengkiu!Nak nasi goreng yg podeh lak


14-08-2007, meow komen :

waaa cindai ni banyak sungguh idea dia ngan nasi goreng taw... nyamnyam ari ni nasi goreng indon.. esok2 nasi goreng papua new ginuea pulak.. :) pssttt.. cindai ko beli kat ane pinggan tu lawow nyaaa...


14-08-2007, meow komen :

oppsss yeyeye dah taw beli kat mana..


14-08-2007, mrs faizzal komen :

cindai...i nih org baru kat sini.baru kawen so nak blaja masak.sebab tuh tak brape tau name2 bahan...leek tuh ape ye?sape2 bole tolong.thanks!


14-08-2007, helicase84 komen :

leek??pe bnde tuh..xpnah dgr pon..


14-08-2007, manja7272 komen :

kalau tak silap manja...ade gambar leek kat dlm glossary....


14-08-2007, cindaibiru komen :

sy dah letak gamba kat glossary lama dah. rujuk sane yer.. hehe.


15-08-2007, mrs faizzal komen :

ok ..dah tengok dah and malam nih nak try masak...thanks cindai..


03-09-2007, affnah komen :

Hi i org baru dari S'pore... Resepi u all semua sedap2 lah. Mostly yg i try dessert....u punya nasi goreng indon nampak special lah.. So i decided to try... klau tak da celery boleh ganti yg lain tak??


30-05-2013, layina komen :

i likee...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu