Google+

oleh: Lilydvalley Kek Keju coklat

Choccheese2

Utk peminat kek keju & coklat


Created on : 02-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lilydvalley




Bahan-bahan ( loyang 7 in )

  • 250 gm cream cheese-biarkan pada suhu bilik
  • 250 ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • ==Untuk Base
  • ===10-15 keping biskut marrie perisa coklat- hancurkan
  • ===50 gm mentega- cairkan

Cara-cara

  1. Untuk Base
  2. ==Gaulkan mentega cair & biskut marrie yg telah dihancurkan.
  3. ==Tekan pada dasar loyang yg telah di lenser dgn mentega.
  4. ==Simpan dalam petisejuk sementara membuat filling.
  5. Untuk Filling
  6. Potong dadu cheese cream dan pukul hingga gebu.
  7. Masukkan gula, susu pekat,serbuk koko & whipping cream. Pukul hingga sebati.
  8. Tuang adunan kedalam loyang tadi.
  9. Bakar secara steam bath selama 50 min.
  10. Sejukkan dan masukkan didalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  11. Choccheeseslice
    Kek yg telah dipotong...khas utk Wani

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (37)

02-08-2007, kakchik komen :

cayalaah.....sat aje dah mai recepi baru.tak tahaaan


02-08-2007, Jue Hussin komen :

nak tanya soklan mudah tp susah... bakar cara steam bath tu cemana ek? kekeke...


02-08-2007, Lilydvalley komen :

jue, steam bath tu... isi loyang besar sikit dgn air panas, then masukkan loyang kek tu dlm loyang besar. pastikan loyang kek dibalut dgn aluminium foil utk memastikan air tak masuk.


02-08-2007, Lilydvalley komen :

Jue, kalo oven u, ada tray hitam kat bawahnya... boleh aje isi air panas kat situ.


02-08-2007, checkmate komen :

aaa..dah kuar resepi k lily..insyaallah akan dicuba bila brg dah cukup


02-08-2007, Mami Cheril komen :

senang,simple lagi tu murah!...nak tanya jab,memang respi ni takyah boh telur ke?? dan whipped cream tu camna? selalu beli sour cream,light cream...anyway,x pernah jumpa lagi whipped cream..


02-08-2007, Mami Cheril komen :

whipping cream dengan whipped cream sama ke??? Coz tadi i tengok kat glossary ada whipping cream..itu selalu beli..


02-08-2007, joayee komen :

mami..emm..jo rasa apa yg lily maksudkan 250ml Fresh cream dan di pukul (whipped)..tp maybe juga whipping cream..hemmmm..tuan resepi jugak la yg bole jawapkan.. :)


02-08-2007, mrsdayat komen :

k lily silap type kot..rasenye whipping cream. whipping cream tu dlm bentuk cecair..yg whipped cream tu..dh sedia dipukul..n slalu gune utk garnish


02-08-2007, Lilydvalley komen :

maaf ya semua...mmg salah type... whipping cream, bkn whipped cream. dah edit.>>>mami, mmg tak payah boh telur.


03-08-2007, Mat Gebu komen :

hmmm.....tatau nak komen laaaa......kata "sedapppp" je laaa...ok kan kak lily....


03-08-2007, Jue Hussin komen :

Ooo... steam bath tu... isi loyang besar sikit dgn air panas, then masukkan loyang kek tu dlm loyang besar... paham ler. Saya bakar kek guna microwave oven, so tak de la lapik hitam cam Lily cakap tuh.


03-08-2007, Mat Gebu komen :

Lagi satu..mana2 yg gi suana tu pun leh bawak jugak kek kak lily nie....dok dalam tu, bila keluaq saja kek pun masak sama....ampoonn kak lily..


03-08-2007, Lilydvalley komen :

mat, *suana*??? ke sauna??? mat kalo dlm sauna tu leh bake cake, org2 dlm tu pun leh masak tau!


03-08-2007, Mat Gebu komen :

ahaksss....mcm mana boleh silap eja....maklumlah kak lily, i nie dah tua mata pun kelabu asap daaaa.....silap yea semua2 "suana =sauna".......hehe tak pe kak lily kek tu dia slow cook...


03-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.lil! cut la into slices.. wani nk tgk texture die.. ngancam keimanan sunggoh la~ :p


04-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

aiyoo!! i'm drooling~ k.lily, kalo base die, guna oreo, agak2, manis sgt x? stock oreo ade 2 packets.. igt nk guna yg tu aje..


05-08-2007, Lilydvalley komen :

wani, gunala apa2 biskut pun... kalo dah ada oreo & x de sapa yg nak perabih...buat aje base... :-)


05-08-2007, Delila komen :

k lily mana bahagian del?


06-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.del lambat.. kekeke :p


07-08-2007, meow komen :

nak tanya lily...kalau kita tak steam bath tapi kita kukus aje boleh tak.. terima kasih.. :D


12-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

meow, steam bath ngan kukus x sama.. steam bath (or bain marie), bakar dlm oven. kalo kukus, kukus atas api biase.. err, tunggu k.lily jwb plak. wani taw cket2 je :D


13-08-2007, meow komen :

thanks ishi... :)


13-08-2007, Lilydvalley komen :

meow... mmg x sama steam bath & kukus. Tp sebenarnya...i penah buat cheesecake yg i kukus. Ok jugak resultnya. So, kalo u tak de oven, cubala kukus. Tutup loyang tu ngan alumunium foil.


13-08-2007, meow komen :

waaa lily.. thanks.. memang kita ni peminat coklat tapi tak leh mkn telur sebab ada sakit.. so bila tengok resipe lily ni apalagi.. telior sangat.. kita memang penah wat cheesecake yg chilled tu...tapi lelama muak plak sebab kita tak berapa elok makan gelatin ni.. Insyaallah nanti kita nak cuba pehtu kita antar komen ye laling.. tapi tak taw bila.. baru pindah umah so oven tak ada agi.. sib baik umah omak dekat..jadi leh pi umah dia kalu nak bakar2 kuih nih..


18-11-2007, eman2000my komen :

kalau tak buh wihipe cream ade effek tak?


18-11-2007, eman2000my komen :

suhu utk bakar berapa?


18-11-2007, Lilydvalley komen :

eman, kalo x bubuh whipping cream, nnt rasa cream cheese aje la... kalo susah nak jumpa whipping cream, leh substitute agan susu segar/UHT. tak pun ngan plain yogurt. Cubala... best of luck. For me, there is no absolute right ot wrong in cooking...just a matter how creative u r.


18-11-2007, Lilydvalley komen :

eman, suhu...should be 170C.


12-01-2009, neep komen :

leh bagi jenama cream cheese yang halal? tak jumpa la...semua yg ada animal rennet...nk cari yg vege tak jumpa..pls help.


08-02-2009, mardi komen :

lily kalu ganti susu dgn gla leh x? tq ;O


12-02-2010, naa_q komen :

neep..try cari di laman web D'QISRA TJA CHEESE @ blh cari di UMMIANGGUN..taip jer, nanti jumpa keju HALAL dr kelapa sawit, buatan MALAYSIA.. saya dah cuba, sama je dgn yg import rasanya..nyum..nyummmm...harap dpt membantu


24-12-2010, qaisya komen :

first tme wat kek ni ptg td x taula jd ke x...sok bru potong...x surela tekstur kek ni mcm mn bila da masak...kalo kek biasa bila kita cucuk dgn cake tester dia x mlekat means da masak tp yg ni x tau plak main hentam jela...


25-12-2010, qaisya komen :

alahai sedihla...mcm x jd je kek sy ni...sdp mmg sdp tp x keras wlaupn da smpn smalamn...nape ye...tang mn yg x btl ni..tuan pnya resepi help me...


20-01-2011, farah ain komen :

salam nak tnye,kek ni mmg xgne tpung ke?? sory la ..xpena wt kek b4 ni :)


28-04-2011, husnah mansor komen :

nak cuba la....pasti x mengecewakan...


22-12-2011, emylea.com komen :

sdapnya sy ni fan chesscake ft chocolate.. I almost try it.. Emm kak lily sy copy paste ye resepi akak..tlg halal kn..muaah ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu