Google+

oleh: yani Bagel

Bagel

2nd version.


Created on : 02-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4 biji )

  • 200g tepung roti
  • 2 sudu besar gula halus
  • 2/3 sudu kecil garam
  • 2/3 sudu kecil dry yeast
  • 120ml air suam

Cara-cara

  1. Bagel1
    Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Garam biar jauh sikit dr yis. Masukkan air. Uli sehingga doh lembut. Anggaran masa- 2 minit(doh keras), 5 minit- doh akan jadi licin, 5 minit lagi- doh jd lembut.
  2. Bagel2
    Bahagikan doh kpd 4 bahagian. Lepas tu, tutup dengan kain lembab dan rehatkan selama 5 minit.
  3. Bagel3
    Ambik sebiji. Canaikan seperti dalam gambar.
  4. Bagel4
    Kemudian gulung memanjang
  5. Bagel5
    Pastu getel biar jadi panjang lebih kurang 24-25cm.
  6. Bagel6
    Tekan pada satu bahagian hujung. Biar jadi leper.
  7. Bagel7
    Ketemukan dua hujungnya.
  8. Bagel8
    Rapatkan kedua-dua hujung. Biarkan bercantum
  9. Bagel9
    Tutup dengan kain lembab. Biarkan naik 2 kali ganda- Lebih kurang 40-45 minit.
  10. Bagel10
    Panaskan oven sehingga 210 degree. Dalam fry pan, panaskan air sehingga mendidih. Perlahankan api. Masukkan 1 sudu besar madu. Masukkan pula bagel tadi. Biarkan bagel terendam air selama 30 saat utk setiap permukaan.
  11. Bakar bagel selama 13 minit.
  12. Sesame_bagel
    Boleh tambah pelbagai rasa ikut selera. Bagel dgn bijan
  13. Bagelcheese
    Bagel dengan bijan hitam dan cheese

Tag

bagel roti








Laporan Masakan Bergambar (4)

Gambar_latest_250308_060
25-03-2008
Saya memang peminat bagel. Selalu makan bagel masa belajar dulu. Cukup puas hati dpt membuatnya. Dah lama cari resipi & cara buat bagel. Sukakan texturenya yg kenyal2. Hmmm...sedap
Laporan oleh: zurin
Snv31839
18-04-2009
K. yani, saya selalu makan bagel ni kat rest dgn tuna melted cheese. Sedap. Ni dpt buat sendiri.. bangga sgt. HUbby pun ska.. tq k. yani kongsi resepi.
Laporan oleh: aludra
Img_0075
20-05-2011
ini hasil pertama kali. thank you yani, anak dan suami suka sangat, walau liat, tp lama2 enak..
Laporan oleh: BabyLola
Img_0063
20-05-2011
yani, ni akak baru buat malam td, derhaka sikit dari bentuk asal..hehehehe, anak saya teruja tgk bagel ni berpintal, sibuk dia tanya macamana ibu buat..meriah lah pagi tadi sarapan bagel pintal..jgn marah ye yani
Laporan oleh: BabyLola

Komen (35)

02-08-2007, tulip putih komen :

mcm mana nk bls respon komen orng utk recepi kite?


02-08-2007, yani komen :

login dulu.. then click My Resipi.. pilihlah resipi mana yg nak dibalas komen tu.. kat bawah gambar laporan masakan tu nanti ada ruang utk u balas respon tu


02-08-2007, Mat Gebu komen :

hmm..tak bley jadi....sampai 2nd version dah keluar....kena juga try nie...tapi sejak2 nie malasssss lahhh nak masak....tatau kenapa....dah "cukup umuq" kot......


02-08-2007, yani komen :

ehehe mat.. time malas nih, baik takyah masak.. nanti x menjadi.. ;)


02-08-2007, joayee komen :

wow..class la yani bagel tu..


02-08-2007, Delila komen :

hehehehe...bagel makan ngan jem blueberry amat lah menawan hati....my sis cicah ngan kari..ni dah ader jentera baru leh le bergerak aktif...abeh la resepi2 kak yani del nak try....


02-08-2007, cindaibiru komen :

yani, sy nk tanya skit. sy tersalah bli tpg wholemeal utk buat roti. sesuai tak resepi bagel ni tuka ngan tpg wholemeal. sayang nk buang, tp x reti nk guna tpg tu. tq.


02-08-2007, sukamakanje komen :

senang rupenyer...blehla cuba.lepas didihkan tu, panas2 terus bakar yer?


02-08-2007, yani komen :

cindaibiru... boleh juga guna wholemeal tapi kena campur dgn tepung roti biasa tu juga.. cthnya, kalau resipi ni.. 150g tepung roti + 50g tpg wholemeal.. sama juga kalau utk buat roti-roti yg lain..


02-08-2007, yani komen :

sukamakanje.. yup.. lepas didih tu kena terus bakar.. sebab tu ler kena panaskan oven dulu sebelum didihkan air.


02-08-2007, Lilydvalley komen :

mat, kalo asyik malas nak masak...tu tandanya...dah masanya utk cari isteri...hehehe, betul x yani?>>cindai, dah tersalah beli wholemeal flr, buatla semua project guna wholemeal...roti wholemeal, bagel wholemeal,pretzel wholemeal, scones wholemeal...everythg is hi-fiber. :-). I mmg ada stock wholemeal flr & rye.


02-08-2007, zla komen :

cantik bagel kak yani......bagel ni sbnrnya nak mkn dgn apa?


02-08-2007, zla komen :

boleh di goreng tak bagel ni? rupanya ada iras2 donut lah


02-08-2007, rosz komen :

bagel.. cam nama jawa lak... weekend ni nak trylah..


02-08-2007, Lilydvalley komen :

zla, bagel ni species roti...nak mkn camana ikut selera masing. Org putih, originally mkn ngan creamcheese. Ikut pengalaman i...tak sesuai ngan tekak org melayu. So biasanya org melayu mkn ngan jem. cara mkn...kena belah bagel tu, toast it & spread w ur fav jam. How i do it, i eat my bagel w egg & cheese. Yum, yum yum...


02-08-2007, Lilydvalley komen :

zla, rasanya x sesuai utk digoreng... sebb bagel ni...dense. Berat...kang x masak lak dlmnya. Donut tu fluffy, so blh goreng.


02-08-2007, Ekieyna komen :

Cute nyer bagel kak yani:P Kak yani nyer resipi sume besh2 ya!Tapi x sume leh sy buat hehe..Kena berguru ngan kak yani dlu oh!lalalala...


02-08-2007, yani komen :

no problem Ekieyna.. meh la kalo nak berguru. jgn lupa bawa pengerasnya sekali..eheheh


02-08-2007, sukamakanje komen :

bagel ni same ke ngan roti pretzel auntie anne's tuh?


03-08-2007, Lilydvalley komen :

sorry yani, tlg jwb lagi...since yani x tau auntie anne's ni apa...sukamakan...tak sama. bagel x sama ngan pretzel...pretzel lembut sikit. nak citer pasal bagel & pretzel panjang2, kena masuk porem. sekian...tima kasih.


03-08-2007, Lilydvalley komen :

Rajin tul yani ambik gambar...I...kalo dah pegang tepung/dough tu, x kuasa nak cari camera...biasanya...lupala...dok ralik buat benda tu... hehehe...tu resipi i tak de step by step punya gambar. Kena hire photographer ni...


03-08-2007, zla komen :

ooo camtu ke kak lilydvalley.....baru zla faham...sbb bila tgk kak yani punya mcm keras tp gebu abisss....tu yg nak tau kot2 bole digoreng.


03-08-2007, yani komen :

Lily.. thanks tolong jawab soklan.. sorry sibuk sket sejak my kids summer holiday ni.. depa ada pool tapi waktu x sama.. letih dok ulang alik pi antar depa ni.. :p


03-08-2007, Lilydvalley komen :

zla, kalo x biasa mkn bagel ni mmg pelik. Sebb kita dah biasa dgn donut yg gebu & lembut. dulu2 pun i, tipahtertipu jugak. igtkan bagel ni lembut mcm donut! sekali ngap! apesal ni??? hehehe...


03-08-2007, yani komen :

betul tu.. bagel ni keras dan liat sket.. mula2 makan i pun rasa pelik.. tp bila dah selalu makan ni sedap lah pulak.. mkn dgn eskrem pun sedap juga..


03-08-2007, yani komen :

Lily.. my hb yg tolong amik gambo... eheh. :)


03-08-2007, Lilydvalley komen :

yani...oooo...u ada hire photographer yek...hmmm...nak hire jugak la...sure hby i gelak2 kalo i suruh dia ambik gambar masa i tgh masak. bagel ni leh mkn mcm2 cara, mcm roti gak. Hari tu, i nampak kat Bagel station K-Avenue, setnya..RM10 kot. Ntah apa dlmnya...mahal tul.


03-08-2007, sukamakanje komen :

lily u tak dak ke resepi wat pretzel? lees suka sgtla ngan pretzel makcik anne tuh...


31-08-2007, edazman komen :

slm pkenalan...yani nak tanya,byk mana air utk rendamkan bagel? kat sini tak tulis pun.lepas rendam tu,bagel tu diangkat dan dan letak kat loyang ke,utk dibkr?tak berubah bentuk ke?sorry byk tanye....ehhehhh


03-09-2007, Lilydvalley komen :

sukamanje...reipi pretzel alma ada post kat sini. carila.>>>edazman, air tu tak kisah byk mana as long as leh tenggelamkan 1/2 bagel tu. Tak de frying pan, guna aje periuk.


15-03-2008, rafinamarsha komen :

before eating the bagel ..just preheat it dlm microwave.


24-11-2008, raii komen :

apa bezanye bagel dgn donut?


20-05-2011, faizah6211 komen :

salam smua,selamat berkenalan,saya baru nk join u all smua.


25-06-2011, chefbidanterjun komen :

waaah...akhirnya ketemu juga resepi bagel...nak buat esok ler.. tq!


25-06-2011, chefbidanterjun komen :

waaah...akhirnya ketemu juga resepi bagel...nak buat esok ler.. tq!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu