Google+

oleh: joayee Kuih Bakar

Dscf3871_copy_resize

quick & easy, guna cup measurement


Created on : 21-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing

Tag










Laporan Masakan Bergambar (57)

Kuehbakar
22-07-2007
tak perang sgt.. lain kali kena bakar lama sikit.. apa2 pun sedap!! thx jo
Laporan oleh: yani

rasa sama je, tp j

Step_by_step_214
24-07-2007
Sedap......gambar kurang lawa, sebab dah tak sabo nak potong, tak sempat sejuk dah tinggal 1/2........my mom kata sedap!!!!...
Laporan oleh: Mat Gebu

wah.wah.. dpt approval mak che mat..:) thx mat

Img_2030
25-07-2007
Yea..yea..dah jd kuih bakar yg tak de apa2 perasa..ttp sedap, buat nipis dr yg kak jo punyer..rangup jer mkn tepi2nyer....tqvm
Laporan oleh: Natto

nampak pun garing..sedap tu

Pcdv0066
27-07-2007
bingka ni cukup rasa manis dan lemaknya. Gambar aje gelap, silap teknik.
Laporan oleh: cikgunita

tq nita :)

P1010655
29-07-2007
buat mlm tadi tak brape perang sgt lah..tp sedap lemak2 gitu..
Laporan oleh: miza

tapi nampaknya macam garing2 juga tu..

28072007_012_1
29-07-2007
nie aja yg tinggal jo. mmg cukup manis, cukup lemak. mmg sedap. =)
Laporan oleh: zara_klate

wah...laris yer kak zara :)

100_1652
30-08-2007
dah try.. tak sangka senang sgt nak buat. 10 minit.. semua dah msk oven, tunggu masak ja. Dan yg penting sedap mcm org jual
Laporan oleh: ina sayang

tq ina cuba resepi ni..selamat ngap..

100_0818
01-09-2007
lemak ..superb!
Laporan oleh: beancurd

tq, enjoy the rest of kuih..

Mr007
04-11-2007
Sedap! Rumbe nalla reke! Hehehe.....
Laporan oleh: fieza_fwwt

bahas apa tu fiza..tak paham:)..

P7290289
18-01-2008
sedap..bakar lama skit bg perang..trima kasih
Laporan oleh: inid

sama2 inid..memang lg perang lgi sedap..

Kuih_bakar
19-01-2008
Along ikut idea Yani ganti pandan dgn jagung. Sedap kuih ni, manis nya sedang2 je.
Laporan oleh: AlongRoz

tq along..tak tau la bila dpt membuat kek lapis along tu..lama dok perhati

P1202188
26-01-2008
:).. buat nipis2... sedap...thanks jo...
Laporan oleh: mama_myvi

WELCOME MAMA

Kuih_bakar
28-01-2008
lemak, manis, sedap, harum lg.. memang best dah 4x buat..
Laporan oleh: nor_67

DAH BYK TU BUAT.HANTAR LA SINI SKIT

28012008058
30-01-2008
Tak boleh tidur malam, then buat kuih ni utk sarapan. 2am membkar kuih ni. Berbaloi sbb hubby dan anak2 puji sedap!!!
Laporan oleh: rossitamz

2 AM TAKLEH TDO..RINDU KAT SAPA TU?

Dsc04342
28-02-2008
mmmmm....sedap masuk nih dh 2 kali uat...senang jek...sume masuk blender...tk yah susah2kan.....thanks 4 dis resepi...
Laporan oleh: shizuka_ymy

most welcome..memang simple kan

Kuih_bakar1
01-03-2008
Ini la rupa kuih bakar i..pas x joayee?? Rasa mmg mabeles..kt tmpt len panggey "Bahulu kemboja" ek?
Laporan oleh: arma

arma..yer la org jawa panggil bahulu kemboja..thx try resepi ni

Image037
12-06-2008
tak de bijan nak tabur kat atas, tapi still buat gak sbb teringin nak makan kuih bakar. hehe. thanks for the recipe!
Laporan oleh: azareena
Picture_704fg
01-07-2008
sedap jo....tq
Laporan oleh: junjs11
Kueh_bakar
06-08-2008
sedap.bulan puasa ni nak buat tuk jualan...
Laporan oleh: sofieza
Dsc05134
13-08-2008
Buat last week. Sedap walaupun guna esen pandan ngan pewarna hijau.
Laporan oleh: newbie123
Kuih_bakar
27-08-2008
buat dalam bekas kiut2 senang nk ngap...sesame seed takda,kita letak badam :) wangiiii satu umh...
Laporan oleh: tulip77
2806940073_3bd5fd4495
29-08-2008
sedap!wat 2 hari berturut-turut.org kat rumah ni suka..thks jo :)
Laporan oleh: checkmate
Bingka
07-09-2008
ni kali ke2 buat...best la kuih bakar ni...patut la ramai yg puji..tq sebab sudi kongsi resepi yg sedap ni..
Laporan oleh: quinnie
Snv31723
02-04-2009
Memang best kuih bakar ni. Sy bukan peminat kuih bakar, tp sekarang dah kuih kegemaran. Tima kasih utk resepi yg superb ni..
Laporan oleh: aludra
Snv31809
15-04-2009
Buat skali lagi, kali ni dgn jagung plak.. pun sedap. Tp my fav. still pandan! Tq for the resepi..
Laporan oleh: aludra
P1000907
21-04-2009
seda dan senang nak buat.. thanks share resepi ni..
Laporan oleh: juwitajamaludin
Dscn3258
25-04-2009
sedap la joayee..tapi cam kurang santan je..hehe..mmg kurang sbb x ckup santan hehe..cair skit..pe2 pun sedap~~
Laporan oleh: Ekieyna
Bakar
27-05-2009
Tadaa... dah selalu buat, tapi akhirnya ari nilah yang sempat nak snap2..lulus tak cikgu..tapi dia turun banyaklaa.. tak macam yani punya, cantik jer xturun pun, ada petua tak...
Laporan oleh: sitinor
Kuihbakar
22-07-2009
hai joayee, saya dah cuba tapi at 180 oven saya tak garing next time saya try at 200. tapi rasanya tetap sedap. Thanks
Laporan oleh: ibufarzana
Cimg0731
17-10-2009
Buat skali lagi utk my opis friends, sekejap jer abis.. :) My fav resepi kuih bakar..
Laporan oleh: aludra
Img_0012
25-10-2009
first time buat..jadi..sedap sgt..walaupun duk overseas, dpt jugak buat kuih ni.. :) thanks jo for the recipe
Laporan oleh: nursharifah
Kuihbakar
30-10-2009
sedapp! cukup lemak manis! thnx k.jo!
Laporan oleh: hana6877
Kuih_bakar
13-11-2009
seronok...jadi spt yg diharapkan..sgt2 sukee hb pon sukeeee TQ yaaaaaaa
Laporan oleh: Aziemas
Dsc00268
14-11-2009
Sungguh enak dan lemak resepi yg ihklas....tkasih. Hmm tak puas makan dah kena ngap oleh ahli ahli yg memang ahli ngap. heheh
Laporan oleh: Mama chombi
Pb190020
19-11-2009
TQ..TQ..TQ.. kongsi resipi ni..seronok sngat 1st time buat kuih ni terus jadi...my hbby ckap sedap..sebelum ni ingat susah sangat buat kuih ni rupa2 nya senang pastu sedap pulak tu...
Laporan oleh: zida_idah
18102009250
29-11-2009
Sedap n lemak berkrim.Anak2 elin suker makan kuih bakar ni.Wat plak garing2 gitu.Pernah 1 hari wat 2xtau.Dah byk kali wat.Thanks ya dear :)
Laporan oleh: elin8888
Kuih_bakar3
03-12-2009
wat jugak...mmng senang n sedap..smpaikn my hb yg x minat mkn kuih bakar pon jd minat..hehe..pe pon thanks 4 d resepi...:-) minta izin cnp kt blog ya..
Laporan oleh: liana_pg
B_008
08-12-2009
Sedap kuih bakar ni, nk buat pun senang jer.. thanks :)
Laporan oleh: Mummy7857
Kuih_bakar
12-12-2009
sedap,memang mudah mmbuatnya tapi tk tabur bijan ...tq joayee share rcp yg mudah ni... :)
Laporan oleh: inda77
Cimg1216
24-12-2009
dua hari berturut2 buat..sedap, lemak. terima kasih pada penyumbang resepi nie.
Laporan oleh: cikliz
21122009054
25-12-2009
Dah try,sedap sangat...
Laporan oleh: amiez150
Kuihbakar
30-12-2009
Tq Joayee.. sedap sgt kuih bakar ni. lps ni dah takyah beli kat kedai lagi ;)
Laporan oleh: S_Norul
18072010537
19-07-2010
Sedap...kena dgn selera sy. terim akasih atas resepinya
Laporan oleh: baya74
Mcm_201
07-08-2010
dah lama buat....baru nak upload gambar...sedap dan lemak rasanya...cuma lain kali kalau nak buat kena kurangkan gula sikit
Laporan oleh: rohaya1710
Kuih_bakar
04-09-2010
Wat lagi... Mmg mabeles...
Laporan oleh: elin8888
Img_0184
14-12-2010
buat dah lama,sedap
Laporan oleh: nyza1005
Imag0314
27-12-2010
senang n sedap..tq..
Laporan oleh: Mrsazman
Dscn0661
10-04-2011
da byk kali buat,ni letak badam cincang,kadang2 letak bijan or nestum..mmg sedap n cukup rasa.tq tuan punya resepi
Laporan oleh: anasham12
Img_2480
10-05-2011
kuih ni dh jd menu wajib setiap hujung mggu..semua suka, almaklum la org melaka..cepat ja bekalan daun pandan beku habis sbb kuih ni..selalu tahu mkn ja, skrg dh expert dh buat kuih ni. sedap sgt2..mmg x sama dgn kuih bakar kat pasar melaka...apa2 pun sy satu family suka yg mcm ni. thanks byk2 joayee...
Laporan oleh: ctzai
100620111856
10-06-2011
seronok betul bila menjadi..mudah dan lazat..letak dalam ramekin..maximum kerak..yummy!
Laporan oleh: lorzaijan
Fp1
03-08-2011
Jo, terima kasih untuk resipi yang simple ni.. semua yang merasa kata sedap!
Laporan oleh: LynnSham
Sam_1330
21-08-2011
As salam joayee..sy buat kuih ni utk bebuke aritu. sedap sgt!suke respi gune cup measurement..senang.hehe. first attempt menjadi..hepi..lalalala..alhamdulillah! tengkiu untuk respi mables ni :)
Laporan oleh: purplerossa
Dsc04244
14-12-2011
baru keluar dari oven..sedap..dah selalu buat..terima kasih Joayee..
Laporan oleh: aisyahsid82
2011-12-19_19
19-12-2011
memang sedap suami dan anak-anak pun suka
Laporan oleh: surinah
Kuih_bakar
07-02-2012
buat minum ptg, da tgl suku da, abis sdp sgt mkn tgh suam2 bagian kerak 2 yg sdp...trma ksih ya..
Laporan oleh: Purple.T
Img-20130430-wa0004
25-05-2013
mmg mudah, sedap..esp utk perantau mcm sy ni..nk mkn kenala buat sendiri..cuma sy add on choc rice..utk anak2..tq share resepi ye.
Laporan oleh: mummy_ross
Joaye-kuih_bakar
05-10-2014
rsp kuih bakar jo memang bezzzzz
Laporan oleh: Razzizz

Komen (60)

21-07-2007, eyla5152 komen :

ni resepi traditional ke atau dah di modified?? nak cube buat sbb ayah nak sgt mkn kuih bakar...


21-07-2007, syahmi komen :

isyyy...nampak cam sedap je...bakar dlm oven ke?


23-07-2007, joayee komen :

silap tekan enter la yani & syahmi..jo bakar dlm oven..tp kasi lama ..coz suka yg garing..


23-07-2007, joayee komen :

eyla, resepi ni jo refer from few recipe kat internet..tp jo taruk butter nak kasi lemak lg, also convert to cup, coz weight scale abih bateri..honestly jo tak tahu nak jawap soalan eyla..coz jo tak dpt resepi ni dari org yg jual kuih..tp kalau tak cuba tak tahu...:)


23-07-2007, yani komen :

me too.. jo . suka yg garing.. nak nak kalau mkn time panas.. arihtu lepas i masak, kuih tu pun dah sejuk.. baru terfikir naperlah aku tak bakar sampai garing.. nak bakar lagi, malas nak panaskan semula oven.. :(


24-07-2007, Mat Gebu komen :

eyla....u cuba buat dulu dan rasa....pada tekak mat yg buta nie, rasa dia sama sedap mcm resipi asal tok nenek kita dulu....mat buat bakar dalam oven je, cuma nak bagi garing, mat bbuh suhu 200C....yg paling sedap kerak2 dia yg garing dan harumm tu....hmmmmm.


24-07-2007, eyla5152 komen :

ok la, mmg na buat utk ayah ni.. sbb dia dr aritu asik ckp nak wat kuih bakar... nanti eyla cuba. time kasih sumer..


24-07-2007, Rahmawati komen :

agak2nya loyang brp inci yg sesuai...dan santan tu nak pekat ke atau cair. Klu guna santan kotak 450ml nak kena campur air tak....


24-07-2007, joayee komen :

wati,tak yah campur air, lg lemak lg best. jo gunay yg 22"..coz jo suka kuih ni nipis..


24-07-2007, joayee komen :

eyla buat la...senang je pun..sama


25-07-2007, Natto komen :

Kak, kalau nyer tak nak letak perasa pandan boleh tak? tak yah ganti ape2 perasa, ok tak? tak suka perasa pandan lah kak...


25-07-2007, Mat Gebu komen :

Laaa.....ada juga org tak suka perisa pandan....yelah selera masing2 kan, boleh mencelah skit......Natto kalau u bbuh perisa keladi atau jagung pun ok kot, cuma kena laa bbuh kaler yg sesuai...jadinya dalam resipi jo tu, 1 cawan jus pandan, kena ganti dgn air saja atau pun lebihkan santan...fuhhh!! lagi lomak berkrimmm gitu.


25-07-2007, joayee komen :

thx mat..tlg jawapkan..kalau jo.sure tak reti nak jwp ape..


25-07-2007, yani komen :

Kalo Natto suka jagung boleh letak jagung yg dlm tin tu.. pastu letak kaler kuning.. jagung tu kena blend dulu...


25-07-2007, Mat Gebu komen :

haaa....pandaiiiiii...yani...caya lahh...yani, bila u nak try buat kuih bakar strawberry?


25-07-2007, yani komen :

mat.. musim strawberry kat sini dah abihlah..


25-07-2007, Natto komen :

Terima kasih yer tolong jwb kan, aha.....bagus jgk letak perisa jagung atau pun mcm cik mat ckp gantikan santan lebih mmg berkrimm.....jap lagi nak buat...seronoknyerrr....


25-07-2007, Rahmawati komen :

Thx Jo..for a good receipi.Mlm td dah cuba guna loyang yg ade lubang kat tgh tu..Ank2 sume excited bile cium bau yg semerbak...Mmg sedap..kpd yg blum ckup skill memasak..bole cube resepi ni sure jadiiikkkk....


25-07-2007, riena komen :

riena nak tanya sikit, bahan2 tu nak blend apa dulu? ke buleh blend semua bahan tu sekali gus? keh..keh..saya budak baru belajorr.


25-07-2007, riena komen :

sori lagi satu, jus pandan tu air daun pandan yg diblend ke?


25-07-2007, joayee komen :

wati..tempek la gambar tu..ke ke tak sempat ambik gambar..habis kene ngap :)


25-07-2007, joayee komen :

riena..juice panda= daun pandan blend yg di blend..kuih ni senang je..belasah je..blend je semua bahan tu..janji tepung tak berketul2...kalau tak nak blen pun tak pe, bancuh ajer semua, pas tu tapis..simple kan :)


26-07-2007, riena komen :

insyaAllah riena akan buat kuih bakar ini. dah terliur dah ni : }


26-07-2007, Rahmawati komen :

Jo..nnti weekend nak buat lg...klu smpt I tempek gambar..hband puji, dia kata macam beli kat kedai...


27-07-2007, joayee komen :

wati..makin syg la hb kat u..my hubby's fav juga kuih ni..


28-07-2007, Mat Gebu komen :

sepatah kata jo, semua blend sekali (kecuali daun pandan), senang, budak sekolah rendah pun leh buat kuih nie....resipi jo nie mmg mat simpan kat dapur je, sebab senang nak buat tak yah cari2....


28-07-2007, joayee komen :

betul tu mat..kalau jo ada visitor, memang kuih ni la yg selalu buat..sebab..gerenti jadik...


08-08-2007, masz_kieys komen :

Joeyee... kalau kita nak gantikan santan tu dgn susu cair/ susu segar boleh tak ? harap maklum....


12-08-2007, masz_kieys komen :

ok saya dah buat tempoh ari utk bebuka puasa. em sedap rasa lemak manis dan utk pengetahuan anda semua saya juga masukkan susu cair 1 cup em hasilya memang sedap tapi kena kurangkan santan nanti lembik pulak kuih tu nanti...


30-08-2007, joayee komen :

mas, sorry tak sedar ada komen..


31-08-2007, edazman komen :

a'kum,slm pkenalan dr sy.Sy dah cuba kuih bkr ni.memang best.bg anak bwk kat skolah,cikgu dia tanya mak beli ke.kembanglah sekejap sy ni.thanx!


01-09-2007, joayee komen :

hai eda..salam perkenalan dari kami semua..nak la tgk gambar kuih yg eda buat..


01-09-2007, niksue komen :

mujur jo letak resepi ni dulu mkn yg makcik dok kat sg buloh buat sedap sangat....


01-09-2007, joayee komen :

niksue...buat ler..senang je


02-09-2007, chah@myresipi.com komen :

memang sedap kuih ne.. 2hari turut2 i buat kuih ne, mula2 buat terus habis ank2 i kerjakan, hubby i dpt mkn ckit jer pst tu esk buat lagi pasal tak puas hati x dpt makan puas2. dlm resepi i tambah esen vanila dan secubit baking powder kasi wangi n lembut...trylah pasti terangkat...


02-09-2007, Rahmawati komen :

2 all my dearest friends...kuih ni mmg superb.dah bberapa kali buat smpai dah arif..cewah.... gi kenduri umah mcik pun siap supply kuih ni...thx for joe n "My Resepi".


30-01-2008, shizuka_ymy komen :

nyamnyamnyamnyam...sedapnyer kuih nih...best smlm uat...tp tk upload gmbo agi....


08-02-2008, rossitamz komen :

Joayee, jam 2am tak boleh tidur bukan pasal rindu kat sapa2 pun. Dah anak 4 you! Masih trauma dan takut pada kejadian rompakan bersenjata kat rumah tengah bulan Januari ari tu. Tu yang sampai sekarang susah nak tidur. Ambik kesempatan le cuba bermacam2 resepi... Tapi kuih ni memang sedap!!


06-08-2008, shaz73 komen :

dah byk kali try resipi kuih ini dr myr, tapi semuanya jadi lembik sampai x boleh nak potong. boleh ke guna cawan biasa je untuk sukat? cup measurement tu camna? yang ada unit gram, ml tu ke?


06-08-2008, johor komen :

kuih ni memang favorite, tp byk kali dah try resipi yg ada dlm myr ni asyik x jadi je. Lembik sampai x leh nak potong. sukat guna cawan biasa boleh ke? cup measurement tu ada sukat dlm gram, ml ke?


25-08-2008, quinnie komen :

saya selalu try resepi kueh kat sini..alhamdulillah semua jadi..dari pengalaman saya..kena tunggu sejuk dulu baru leh potong..kalau time panas2 tu potong kueh jenis bingka ni memang le lembik. kalau cawan lak..selalunya org guna cawan jenis org minum kopi tu...jenis yg bulatan atas dia lagi besar then bhgn bawah.


29-08-2008, quinnie komen :

saya dah buat kuih ni memang best..tapi tak sempat tangkap gambar sebab bangun2 tido je tengok dah tinggal sepotong...lain kali ler hantar laporan..lemak berkrim je....


29-08-2008, sue2109 komen :

1 cup sama dgn 8 oz tuk sesapa yg x tau sukat.saya cari kat telnet ada inform kat citu.saya pernah cuba gak resepi kuih bakar pandan kat my resepi.tpi jdi lembik..smpi xleh nak potong..mcm krg tepung. bengang jer...tpi abis gak anak2 mkn. saya ingat nak cuba resepi nie plak


29-08-2008, sue2109 komen :

1 oz convert to gm 1 oz = 28.35gm 8 oz = 226.80gm 16 oz = 453.60gm harap dpt membantu kwn2 yg x tau convert oz to gm ok..cari kat telnet jer..


12-05-2009, sitinor komen :

salam joayee...best3x...dah banyak kali buat, tp xsempat nak tepek gambaq, sok2 la ek...


13-11-2009, NorPrima komen :

salam, Joayee.. saya dah buat 3 kali,mmg sesedap rasa...suami n anak2 mmg suka kuih ni...tq


27-11-2009, mamatrg komen :

bagaimana nak dapatkan info tentang measurement seperti cup, tbs, dan lain-lain? Tak faham .. :-(


28-12-2009, iesha komen :

Dah try pagi td. Sedap, my parents suka. Thank you for the recipe. :)


08-04-2010, ElizaH komen :

sedaplah kuih ni. thanks joayee


21-10-2010, maizam82 komen :

nampak bhn2 nye sng n dah ada kat umah.......mst try ni......


21-10-2010, maizam82 komen :

nampak bhn2 nye sng n dah ada kat umah.......mst try ni......


25-10-2010, maizam82 komen :

dah try dah semalam, best sgt. anak2 n hb ckp sedap...........anak2 request buat lagi...... tq 4 d rcp


16-12-2010, emiey komen :

weekend ni nak buat lh....mcm senang jer nk buat...tp nak tanya u all,,bakar tu brapa minit? n suhu bp?


16-12-2010, emiey komen :

weekend ni nak buat lh....mcm senang jer nk buat...tp nak tanya u all,,bakar tu brapa minit? n suhu bp?


27-12-2010, Mrsazman komen :

Nak tanyala kenapa bila sejuk kuih jadi mendap sikit? Or kita punya je mcm tu? Hehe


23-08-2011, sha0603 komen :

buat tuk buka puasa smlm. tak suka manis. sy kurangkn gula jadi 3/4 cwn je...kuih bakar yg perfect pernah sy buat...best sangat...tq jo


12-10-2011, donnalita komen :

sedap betul kuih bakar ni...dah pandai buat sendiri, mmg x teringin dah yg jual di pasar hehehe...t.kasih empunya resepi


20-10-2011, nafiz komen :

sedapnyer..


14-11-2011, faRsha luv haNa komen :

alhmdulillah, smlm 1st time bwt mnjdi..hehe..mk pn kate sdp..tp kurg garing ckit..myb kne bkar lme skit..pape pn.rsepi ni memg best :)


25-07-2012, sani abdullah komen :

alhamdulilah...t.kasih banyak2 dah lama nak cuba buat kuih ni favourite istri...hari ni 1st time buat ikut resepi ni...menjadi...xpayah beli lagi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd