Google+

oleh: Makyong Gulai ikan

Gulai-ikan

Masakan kelantan. Sesuai dimakan dengan nasi putih atau nasi dagang.


Created on : 30-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Makyong




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 2 ekor ikan kembung- (apa2 jenis ikan pun tak pe)
  • 1cm lengkuas
  • 1cm kunyit
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 keping asam gelugur/keping
  • 3-4 biiji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji timun
  • 3 biji lada hijau
  • 1/2 biji kelapa-ambik santan

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan dan ketepikan.
  2. Tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang ada santan. Masukkan juga asam gelugor. Masak sehingga santan mendidih.
  3. Kemudian masukkan ikan. Biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
  4. Masukkan pula timun yang di potong sepanjang 1- 1.5 cm dan juga lada hijau
  5. Masakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.









Laporan Masakan Bergambar (23)

P9170006
22-09-2006
Uruwashii... Muah!!
Laporan oleh: shafiqfarhan
Gulaiikan
08-10-2006
sedap..senang.. takyah tumis
Laporan oleh: yani
Cimg2166a
09-01-2007
Power! I takde timun... masuk je cauliflower yg tak habis2. Nak masak ni utk International Student lunch... slurrrp
Laporan oleh: skyblue

sedap ke letak cauliflower .. takk pernah try lagi.. sayur mahal tu..

Dscf5652
03-02-2007
dah buat.. sedap!
Laporan oleh: minami133
Img_1052
06-06-2007
Sedapnye
Laporan oleh: latifahmn
Img_1052
06-06-2007
Sedapnye
Laporan oleh: latifahmn
Picture_225
07-09-2007
senang n sedap..tq
Laporan oleh: junjs11
Pb061307
08-11-2007
sedap.. hb mkn bertambah2... thanks makyong
Laporan oleh: mama_myvi
Dsc00869
14-03-2008
heheeheh kurang boh santan, boh apa yg ada kt rmh jer. saja nk rase kelantan style nih, not bad leh buat lg tq
Laporan oleh: Aziemas
Ikan
09-09-2008
dah try wat.. mr. hb suke, anak pon suke.. kite pon suke.. :-))
Laporan oleh: ieyra
Sl372149
02-03-2009
Sedap lah mak yong...TQ
Laporan oleh: zurin
Ubat_nyamuk-donut-kasui-phat_phet-gulai_ikan_026
26-05-2009
sedap..puas hati. wat makan lunch tadi.
Laporan oleh: lisa sharip
Img_1647
23-06-2009
Alhamdulillah rasa nya sedap....best..tq...dgn resepi ni
Laporan oleh: cruz_gurl
Gulai_ikan
01-10-2009
hsbnd suh tukar ngn ikan tongkol.. hehe! sedap..
Laporan oleh: mamaRisya
Dsc04337
11-11-2010
first time buat..sedappp....
Laporan oleh: mass80
Dsc02472
08-07-2011
best st..bru firstime msk gulai ikan nie..sdap sgt..hbby ckap sodap..trma ksih mak yong..nti nak amik rsepi byk lg dr mak yong
Laporan oleh: sulaili
G2
18-07-2011
2nd time buat....
Laporan oleh: dal0203
Gulai_ikan
14-10-2011
Salam Mak Yong..Terubat sekejap rindu kat Kg bila dapat makan nasi berlaukkan gulai ikan ni..Thanks untuk resipi ni...
Laporan oleh: Nenie
Dsc06210
23-03-2012
nie lah yg dpt amik sedapp!!..tq makyong :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00380
29-06-2012
thumb up mmg sodap sgt parent hubby suke sangat
Laporan oleh: lovelyprincess
Dsc00381
29-06-2012
terbaek.. xda cili hijau I guna lada benggala hijau n tomato sodap gak.
Laporan oleh: lovelyprincess
2012-07-01_22
01-07-2012
nie baru ciap msak..Cedap!! hingga m'jilat jari.. Tq ye tuan resipi.
Laporan oleh: dewe
P1050554
15-09-2012
slm...lauk mkn tghari...sdp.suka hirup kuahnya....tq ye.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Komen (58)

31-08-2006, nurleen komen :

tanya sket..masa bila nak masukkan asam gelugor tu..


22-09-2006, makyong komen :

nurleen.. asam gelugor tu masuk lepas masuk santan.. sorry lupa nak gitau kat atas tu..


25-09-2006, pogey komen :

assam gelugor tu asam kepin ke?


25-09-2006, makyong komen :

yup.. asam gelugor


25-09-2006, Aery535 komen :

waaa...menarik nih...saya nak cuba la untuk berbuka posa ari nih..saya try dulu ikut resipi kak ni,pastu nanti saya komen.


26-09-2006, Aery535 komen :

Besttt besttt...jadikkk...ni menu berbuka saya semalam...tapi,saya ada tambah serbuk kunyit(sebab tak kuning) ...dalam cara2 kat atas tak tertulis pun..


27-09-2006, jaki komen :

pasti sedap!


28-09-2006, Joyah komen :

Kalau tak letak lengkuas boleh tak? Kalau kunyit serbuk ganti kunyit hidup, boleh tak?


29-09-2006, A'an komen :

Mak yong, saye ni bukan org kelantan tapi saye kene belajar masakan kelantan sebab bakal suami saye orang kelantan..harap makyong dapt bagi lg resepi kelantan ye.Macih.........


04-10-2006, ctnurain komen :

kalau timun tue digantikan dgn belimbing buluh ok jugak kan...


08-10-2006, nwar komen :

kalau santan di ganti ngan susu atau yoghurt ok tak.


08-10-2006, Makyong komen :

uih.. tak pernah dibuatnya lagi tu... try la.. sedap nanti report kat sini.. boleh nak try juga..


16-10-2006, maialibinbraut komen :

i live abroad,its hard to find asam gelugor.can i replace it with lemon juice?how to make cili giling?i really wanna try this recipe.


20-11-2006, zara_klate komen :

my mum slalu uat gulai nie. siap uat jual lagi. mmmmm.. mmg sedap makan dgn jering ke petai. satu pinggan pasti tak cukup.


20-11-2006, zara_klate komen :

makyong klate sbela mane? sekampong kite yerr..


03-12-2006, dila81 komen :

boleh tak makyong beri resipi gulai telur itik pulak. teringin nak makan gulai telur itik , tapi tak tau macam mana nak buat.


09-01-2007, skyblue komen :

makyong, sedap dgn cauliflower. skrg musim cualiflower kat sini agaknya... $3 utk 1 biji cf yg besar2. sebab murah i beli... pastu takleh habis, semua lauk i masak letak je cf. hehe


14-01-2007, faridhurairah komen :

boleh tak kita gulai ikan salmon? camne ye? Sebenarnya tadi dah try, tapi.... hanyir amat. Anyone... ade cadangan tak? TQ


14-01-2007, umi_e komen :

farid... u guna ikan salmon fresh kat pasar ke? umie pernahmasak kari ikan salmon tapi rasanya ok.. taklah pulak hanyir... farid buang tak lemak2 yang ada? entahlah eeehhhhh nak cakap camna sebab umie taklah selalau masak ikan salmon sebab memang rasanya tak macam ikan kita... cuba lain kali masak haddock sebab anak2 umie kata haddock lagi sedap... Allahu'alam....


03-02-2007, minami133 komen :

salmon ader bau pelik sket lah.. kalo bakar dgn butter lg sedap.. tp pon goreng.. kalo buat kari atau gulai yg nih mcm tak sesuai pulak...


04-02-2007, faridhurairah komen :

Thanks umie... a`a, beli kat pasar vic. ikan salmon sebenarnya memang hanyir. hari lepas, saya perapkan dengan asam, dan kunyit sedikit, lepas tu bakar. kemudian, baru buat gulai. alhamdulillah, rasanya boleh tahan.hanyirnya pun berkurang.


04-02-2007, sitiazma komen :

faridhurairah..betultu, saya pun boleh jer gulai ikan salmon tu. Selalunya saya rendam or basuh dulu dengan air asam jawa. Siap boleh singgang cara kelantan lagi ikan salmon tu.


04-02-2007, sitiazma komen :

Gulai makyong ni best giler gak kalu tukar kepada ikan kering baju besi tuh. Then makan dengan sambal cili


28-03-2007, Qimonda komen :

Kiranya ni untuk nasi berlauk lah yer??


04-04-2007, nany komen :

hai... saya ni... tgh belajar masak tau.. nak cuba resepi mak yong.. nampak best sgt.. kita sekarang duk kat dubai jauh dari ibu kena lah belajar masak....nanti bila dah masak saya.. komen...


23-07-2007, mishah63 komen :

Baru jumpa laman Myresepi, tak payah beli buku masak banyak resepi boleh dicuba....dah cuba resepi Mak Yong sedap...kebetulan husband org Kelantan tapi dia kata letak cili padi lagi sedap....saya guna ikan merah..tu yg ada..boleh masuk menu bulan Ramadhan nanti!!!!!


31-10-2007, bawangputih komen :

boleh tak tak letak bawang putih


03-12-2007, lady komen :

tanye skit lada giling tu letak masa mana?


07-03-2008, kas komen :

hmm..memang lg sodap kalau letak cili padi.. selain lengkuas saya letak halia n serai juga...try ler....ehehee..


29-04-2008, ernarulz komen :

hmm.ni resipi wajib belajar ni..bln 11 nk kawen dah..bakal hubby suke mkn gulai ikan..kn asah bakat la gamaknye..huhhu..dah try nnt erna war2kan k?hihi


29-04-2008, ernarulz komen :

makyong..gulai pucuk paku camne nk masak?buta dapur ni.hehe..dah nak kawen br sebok nak blajo..anyone?


09-08-2008, puteri_sk komen :

ikan aya pun sedap wat gulai ni..kat klate pagi2 org jual nasi blauk gulai ikn aya.. tapi ikan aya ni kena rebus dulu smp kering. masa rebus tu letakla garam, lengkuas skit n asam kpg..lps tu msk kuahnya ada org suka smp pecah minyak..tpulang, tp kuahnya kena pekat baru trangkat..bg yg suka pds, ada sambal cilipadi lagi sdp..


15-08-2008, shari komen :

makyong, ini mng. kegemaran shari. Lauk hari2 pun tak po. Tengokpun senang jer buatnya.. caranya ala2 masak lemak cili api.:) maseh yeah..


29-11-2008, mazai komen :

makyong, ini mmg gulai kegemaran sy coz sy pn ank jati kelate...sy dah cuba meme best giler!!!


14-12-2008, ridzda komen :

kalu kat cni dipanggil gulai kunyit lengkuas.


09-01-2009, wawa80 komen :

makyong, bule tak ajar cemane nk wat gulai ayam utk nasik berlauk tuh..?? tunjuk ajar amatlah diharapkan..maklum la bkn org asal pantai timur nih..tp terpaksa belaja coz suami asal sana..


25-03-2009, az_bling09 komen :

mmmm first time try sedap. resipi ni dah jadi favourite keluarga.


18-05-2009, mamias komen :

asskom makyong...suami saya org kelate...bab masak lemak/gulai ni memang dia suka.tp bab gulai ni saya x pandai sangat le,selalu x menjadi...kuah gulai selalu jd bergumpal(mcm campur dgn telur le..)x tau mana silapnya...boleh bg tau kenapa jd mcm tu..maklum la saya pun baru belajar masak,bila x jd patah semangat saya...harap boleh bg petua untuk jdkan kuah gulai jd cantik...tima kasih...


31-05-2009, wanna289 komen :

tima kasih mak yong.. suami sy pun ore kelate... first time buat dia suka sangat... dia kata cam gulai mek dia... ari ni nak gulai lg ni...


30-06-2009, MamaLily komen :

mamias:kalo taknak gulai berketul kena kacau selalu and api tak bole besat sangat.


11-08-2009, nglynnyan komen :

tq makyong coz bg resepi ni..rasa nk msk camni la lepas ni... :)


29-09-2009, CiKYumMie komen :

Terimakasih pasal kongsi resipi ni.. sedap eh akak cuba.. kita dah berkali-kali cuba ni org kat rumah suka. Ia simple dan cepat.


08-10-2009, rizalia komen :

MakYong... lain kali nak cuba resipi MakYong laksss.... Lia suka berkenan betul dgn gulai2 ni... sedap... harus balik cari timun lakssss.... nak buat sama mcm ni....


28-10-2009, suvilla komen :

nie nak tanya kalau takde lengkuas,bleh ganti ngan ape ek?


31-12-2009, zekree komen :

dah try...sedap sgt...tenkiu makyoung


22-02-2010, jajayusof komen :

klu nk letak blmbing buluh kna tumbuk n perah dulu jusnya..barulah xmsm sgt..bestt


02-04-2010, mely_82 komen :

x yah tumbuk pun xper kan


12-04-2010, elinnur komen :

slm...gulai ikan ni org kelate panggil ikan gulai kuning atau masak lemak kuning ikan...


18-08-2010, AbgManz komen :

tksih makyong ngan resepi...rasa mmg best...first time masak masakan kelantan...lauk berbuka smlm...family suka... :)


16-12-2010, annrehan komen :

dah cuba resepi ni...memang sodapppppp


29-01-2011, RENTUNG komen :

kalau dah masuk kunyit itu bukan gulai...tu dah jadi masak lemak..gulai yang betul ada 3 sekawan @ 4 sekawan...kena tanya orang utara..


25-02-2011, 190 komen :

saya kalau masak gulai pasti x mnjd... knp yer....rasa pahit jer...ap y terlbh yer...


07-07-2011, nur'ain komen :

dah try resipi ni...boleh tahan...


30-07-2011, labu comey komen :

em sedap la nampak,rasa cam nak try,msti bez resepi mak yong ni


03-08-2011, ika fadli komen :

try dh resepi ni..ermm best sgt wat berbuka puasa td.


22-08-2011, MerCy AngLe komen :

ble ka tumis dulu suma bahan baru simpan santan?


05-03-2012, suzana nawi komen :

selalu makan mak buat jer..ari ni nak buat la..dulu xsuka masak.lps kawen suka sebab lucu tengok perut husben muncit..gulai ni kalu makan dengan nasi panas,kena ada nasi tambah la.


29-06-2012, lovelyprincess komen :

dok fikir nk masak pe bil tgk resepi ni la ... ingat lak kat roomate orang pantai timur tu dia nampak resepi makyong terus masak 1st time parents n hubby suke sgt. TQ'.......


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd