Google+

oleh: joayee Getok Ubi Kayu

Dscf3767_copy1_resize

untuk yg meminati ubi kayu


Created on : 16-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 1 family )

  • 2 cup ubi kayu rebus tumbuk
  • 1 cup kelapa parut
  • 1/2 cup gula
  • secubit garam
  • batter mix: boleh guna batter mix kegemaran sendiri

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan hingga sebati.
  2. kepal bulat-bulat.
  3. celup dalam batter mix. goreng hingga kuning. jangan goreng terlalu lama, nanti pecah.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (8)

Dsc06610
06-05-2009
tercapai hajat dihati nak mkn getok ubi ..sedappp .. tks jo
Laporan oleh: yatiezaini
Ubi_getuk
27-05-2009
terima kasih kak Jo...sedap.Selalu beli je, ni buat sendiri plak...
Laporan oleh: sofieza
Ubi4
21-01-2011
Sungguh beshh dapat mkn getok ubi kayu suam2 lg..tumpang anta report kat cni ye kak..hihi
Laporan oleh: HaSue
Getuk_ubi_kayu
28-01-2011
dulu pangil kuih ni, "kuih bulat bulat" x tahu nama apa, sekarang dah tahu..heheh
Laporan oleh: aidasznna
Img_0734
30-03-2011

Laporan oleh: noormala75
P1050589
14-06-2012
slm,,getok ubi ku yg dah tggl 3 ketui bru sibuk nk brposing...sdp,rsa pon lmk2...tq ye..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc02710
17-11-2012
dpt gak merasai getok ubi kayu nie.....sedapp..tq joayee ;D
Laporan oleh: k.zila66
2013-08-28_17
30-08-2013
dh lama teringin nk mkn. akhirnye dpt wat. sdp lembut n lemak. goreng guna tpg gandum je. sng je rupenye nk wat. tq byk2 ye
Laporan oleh: moonbug

Komen (18)

17-07-2007, syahmi komen :

batter mix cam goreng pisang tu boleh x?


17-07-2007, Delila komen :

baru ku tahu kuih ni org panggil getuk...kertuk kelapa saya tau ler...tu alat music..


17-07-2007, joayee komen :

bole syahmi..jo buat simple jer, 1 part tepung beras, 1/4 part tepung gandum, garam, air sejuk,ice,colour kuning. kacau buat cam single cream consistency.


17-07-2007, harligt komen :

ohhhhhh....getuk namanya.sayang panggil kuih bola golf.tak reti kuih apa nama nya ni..


17-07-2007, harligt komen :

sorry.bkn sayang..tapi saya.mamai sikit malam2 ni.


17-07-2007, joayee komen :

del & har, kita org pangil kuih getuk..tp betul ke..entah2 jo pun silap..belasah je la..heh


17-07-2007, harligt komen :

tu lah nanti saya try g tanya org jual.nama apa kuih ni.tapi mmg sedap jo.kalau time panas..perghhhhhhhhhh...kena lak ngan tea O


17-07-2007, Mat Gebu komen :

Ini kuih org jawa....mmg sedap...dulu popular kat kampung2 je tapi tak delah buat mcm bola then celup tepung dan goreng...laaa nie depa dah modify jadi perelok.....mmg sedap....


17-07-2007, joayee komen :

betul tu mat. kuih ni popular among keturunan jawa. my kids suka makan yg tak goreng aje..


17-07-2007, sheila komen :

kueh nie ade 2 nme je....GETOK UBI ATAU UBI GETOK...name lain takdek dah...


17-07-2007, seriseroja komen :

salam.. baru bbual dgn mak pasal kuih ubi getuk? ketuk? Haa.. mak, ada resepinya kat sini. bahan yg sy ceritakan kat mak betul cuma x tau sukatan. tq jo!!


17-07-2007, NAI komen :

TQ! Mmg teringin nak buat. Nampak cam senang jer.


17-07-2007, faezahwold komen :

kuih ni memang sedap..saya selalu beli jer..tp selalunyer ditengah nyer letak sedikit kelapa parut..


14-01-2008, Mak Cik Kuntum komen :

rasanya, kuih ni boleh gak kalu tak celup dalam bater mix, selepas dibulat2, terus jer goreng, tapi kena kerap kacau la baru dia molek bulatnya, macam cokodok.


19-04-2009, lupe komen :

wah..bhgianya dapat resepi ni..my mum ske sangat mende ni...tp mak x reti wat..tq..


15-04-2011, wirdalina2203 komen :

memang getuk ubi...makanan tradisional jawa... kalau taknak goreng, lepas campur sume bahan tu...potong bentuk segi empat letak dlm peti ais...makan sejuk2 pun sedap.....


24-06-2011, ct sheeda komen :

suka..suka kuih ni kegemaran saya la....dulu arwah mak slalu wat tp x amik pun resepi...dh x de br tingat...nk wat camna x tau...


15-12-2011, izazu komen :

semalam baru buat...rasa dah sedap tapi yang sedih nyer tak jadi bila goreng hancur....tu la kalau pandai2 sendiri..resepi dah betul cuma lupa celup dalam tepung cair mcm goreng pisang...hehehe malu saya kat kakak ipar...tu la selalu search kat my resepi tapi semalam hahahah...padan muka den


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd