Google+

oleh: moralle Bubur kacang Hijau

Img_1746

Nampak simple, memang pun simple, Senang di masak dan senang di makan. Kalau di sejukkan lagi sedap


Created on : 11-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi moralle




Bahan-bahan ( 1 pkt - use 1/2 )

  • Kacang Hijau - direbus bersama air sehingga empuk
  • Gula Hitam - agak2 sendiri, kalau yg suka manis boleh lah lebihkan
  • Santan - agak2 sendiri, nak cair or pekat
  • Sedikit halia - Optional, gunakan daun pandan pun ok, halia bagus sebab buang angin
  • Garam - secukup rasa

Cara-cara

  1. Setelah kacang empuk, halia or daun pandan, gula, santan dan sedikit garam.
  2. Kacau hinggalah sebati dan sedap rasa, sesiapa yg suka durian, bolehlah masukkan durian sekali, jadilah bubur kacang hijau durian.
  3. Jangan terlalu pekat, nanti bila sejuk, kuah nye meresap kat kacang, jadi pekat pulak. Bila rebus kacang tu bila dah empuk, sebelum masukkan bahan-bahan yg lain, tambahkan sedikit lagi air supaya ade kuahnye.
  4. Senang kan, 1st time moralle buat bubur kacang, menjadi pulak tu, sedap, di letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk lagi sedap

Laporan Masakan Bergambar (3)

Bubur_kcg_hijau_moralle
01-01-2009
salam moralle,bubur kcg hijau ni akak bubuh daun pandan dan hirisan halia skali tapi akak gune gula melaka...mmng sedap dn dh slalu buat....trima kasih krane berkongsi resipi... :)
Laporan oleh: kak fida
Dsc00997
09-06-2012
akk tmbh doyan he2...seeedap!! tq2.
Laporan oleh: k.zila66
20131230_200657
31-12-2013
kali ni buat xboh durian plak..
Laporan oleh: cutie_winkle


Komen (12)

11-07-2007, syahmi komen :

kalau dibekukan...jadi eskrem pun lagi sodap...:p


11-07-2007, Delila komen :

teringat es crem time skolah rendah....es crem kacang ijau.....satu se kupang...


12-07-2007, mamazie komen :

mmm yummylicious arr alik akak nak try nie tks pada pemberi resepi


19-08-2010, syaha komen :

brape lama nak rebus kacang tu bagi lembut?


21-12-2010, nunn komen :

to syaha : kita rebus kacang tu samapi kita rs kacang tu dh empuk...hehhehe... to morelle : senang betoi buatnye..dulu2 hanye tegok mek dn kawn buat je..skrg ni time kami pulak nk buat...mesti rs teruje bila siap nnti...TQ...=D


14-04-2011, zulieana suzie komen :

ekekeke..... senang je wat kn nanti zu nk cuba la...


16-09-2011, titah komen :

halia....?


08-10-2011, rina ariana komen :

nk buatlah...huhu cedapnyer...nyum3x tq for resipi...


24-11-2011, fatimahomar31@yahoo.com komen :

hmm...sedap nyer...........nak buat la esok..


05-01-2012, msquan komen :

sy letak susu pekat jak..mnjd jugak. hehhehe..


05-01-2012, msquan komen :

sy letak susu pekat jak..mnjd jugak. hehhehe..


16-08-2013, dpsa komen :

Assalam akak2 semo.. Saya org baru kat sini..dan org baru kat dapur..he2 Baru siap try bbur kcang..lom raser ag..tgk cam xsdap je..bkan slah rsipi..slah org yg buat..ha3


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd