Google+

oleh: syahmi Lepat Labu

Lepat_labu

satu lagi resepi tradisi....


Created on : 26-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( 10-15 keping )

  • 1/4 biji labu kuning
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 - 2 sudu besar gula
  • Kelapa parut + garam
  • Daun pisang ( dilayur )

Cara-cara

  1. Rebus labu hingga empuk. Toskan airnya, masukkan gula dan lenyek. Sejukkan.
  2. Bila sejuk, uli dengan tepung hingga rata.
  3. Ratakan atas daun pisang, letakkan sedikit kelapa parut dan gulung. Lipat kedua2 hujung.
  4. Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (2)

Picture_004
13-08-2007
1st time wat lepat...hehehe
Laporan oleh: junjs11

tahniah ....boleh ler cuba wat lepat2 lain pulak.....tq 4 trying.

Lepat_labu
12-02-2008
Hmmm...sedap!!!
Laporan oleh: rossitamz

wah.....nampak sedap le.... kuih melayu mmg x kalah dgn kuih2 western kan.....=)


Komen (14)

26-05-2007, syahmi komen :

ni problem server ke problem PC....xbleh nk upload gambar !!!!???? :(


26-05-2007, admin komen :

syahmi, tak boleh nak upload gambar ker, saya pun tak pasti sebab apa, kalau tak dpt upload gak, send gambar ke myresipi@gmail.com, nanti saya try upload drp my pc.


27-05-2007, syahmi komen :

tq admin ...dah boleh dah...dia nk bismillah dulu... ada sebaris ruang kosong tu x tau nk buang!


27-05-2007, admin komen :

ok syami.. saya dah delete ruang kosong tu


27-05-2007, princessharyati komen :

amboi lepat ni ... nak buat nanti insya allah


28-05-2007, darlinsayang komen :

tak perlu letak gula ke adunan labu tu?


28-05-2007, syahmi komen :

ye..ye .. kena letak gula...masa create tu ada problem..tu yg tertinggal tu...sori ye...tu dah edit dah!


13-08-2007, rossitamz komen :

Lepat labu memang favourite kami anak-beranak dan memang selalu buat untuk sarapan. Memang senang dan sedapnya hingga menjilat kulit pisang tu....!!!


13-08-2007, syahmi komen :

wah sedap tu rossitamz.....lagi skali buat, hantar le r laporan.....


06-08-2010, Teratai Desa komen :

sedap...tapi sy guna tepung ubi....ni ada stok buat wat lagi...lupa nk amik gmbr


25-03-2011, noranidah komen :

wah.......sedapla boleh bagi sikit


08-07-2011, fatinzack komen :

ini lah yg saya cari!!! tq syahmi! ;))


08-07-2012, shery0105 komen :

dh try buat... tp lembik sgt plak, mcm tk cukup tepung.rasa pun tawar..huhu


08-07-2012, shery0105 komen :

dh try buat... tp lembik sgt plak, mcm tk cukup tepung.rasa pun tawar..huhu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu