Google+

oleh: joayee Kuih Talam

Dscf1459_exposure1_resize

Resepi dari buku, ubah suai untuk perasa jagung. Resepi asal talam pandan


Created on : 19-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 8 orang )

  • *Bahagian bawah:
  • 120g tepung beras
  • 20g tepung gandum
  • 150g gula
  • 400ml air
  • 200ml air perasa jagung (atau jus pandan)
  • 11/2 tsp air kapur
  • sedikit pewarna kuning
  • minyak utk sapu dalam acuan.
  • **Bahagian atas:
  • 70g tepung beras
  • 2 tbs tepung jagung
  • 1/2 tsp garam
  • 350ml santan pekat (dari sebiji kelapa)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur.
  2. Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
  3. Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
  4. Isikan dalam acuan, terus kukus hingga masak

Tag










Laporan Masakan Bergambar (1)

Kuihtalam
30-08-2007
kuih talam perisa pandan.. tq jo
Laporan oleh: yani

sama2 yani..rajin buat kuih lately..:)


Komen (15)

20-05-2007, fizzae komen :

Wow... kuih talam.. Thanks Joayee. Nnt Fizzae cuba buat. Perasa jagung tu, kordial jagung pun boleh yer...


20-05-2007, joayee komen :

most welcome fizzae. jo pun guna cordial jagung. daun pandan tak der dlm stok.:(


20-05-2007, DianaA komen :

joayee, D nak tanya kuih talam ini kalau makan kita kena senduk guna sudu ya? atau boleh keluarkan dari acuan yang you gunakan tu?


20-05-2007, joayee komen :

yg dalam gambar tu, memang jo dah keluarkan dari acuan D. kan acuan tu taruk minyak skit. bila sejuk, senag jer dikuarkan.kalau taruk dalam bekas besar bole di potong2. sajer jer jo buat kecik , anak2 suka.


20-05-2007, DianaA komen :

oh dah keluarkan dari acuan ya joayee... D tengok sebijik macam acuan yang you gunakan kat belakang tu... kreatif you buat kuih talam kecil2 mesti budak2 suka kan.. nanti ada masa D buat :)


20-05-2007, junn komen :

joayee..i suka acuan u tuh laa..mana u beli ye?


20-05-2007, Mat Gebu komen :

eh..cantik laa... kalau buat dalam loyang dan kalau tak pandai potong, rupa pun tak mengiurkan.....yelah berserabai je. Kalau buat mcm joayee, kan cun cam anak dara u.


20-05-2007, joayee komen :

ha ah la mat... betul u cakap .. macam anak dara gitu. :) >jun< itu actually bekas jelly yg kat supermarket tu , jo recycle. :)


20-05-2007, syahmi komen :

joayee.....boleh kukus ke bekas tu...?? takut cair lak bekas tu...


20-05-2007, zara_klate komen :

sedapnya jo kuih talam nie.. nnt k.zara nak cuba..


20-05-2007, joayee komen :

syahmi. yg jo punya ni tebal gak. dah byk kali jo buat ngukus, tepung pelita pun jo guna yg ni. tahan lagi la syhami.try la.yerla kan benda2 plastic ni elok recycle.


20-05-2007, joayee komen :

k.zara. 1st time jo buat ni. dan tak ingat rasa sebenarnya cam maner..tp sedap jugak..:) rasanya pun tak ler tersangat manis sgt.


05-11-2008, ayunda komen :

macam mana nak buat dan pastikan agar kuih talam kental dan tidak lembik? senang nak dipotong dan tidak serebeh?


22-02-2011, mimimamat komen :

nampak sedap,nak try buat lah


17-04-2011, ayulin komen :

bukan ke kuih ni hitam n putih je...x pnh tgk byk warna


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd