Google+

oleh: kh267tm Kuih Jepun

Iphone_022

sesuai dimakan bila2 masa jer.. :)


Created on : 01-04-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kh267tm




Bahan-bahan ( dpt dlm 30 lebih..akak guna acuan kecil (g/pusat 2") )

  • 500gm kacang merah * se elok nye direndam 3-4 jam supaya cpt empuk)
  • gula pasir 4 senduk lauk yg kecil * (boleh ditambah...ikut selera memasing)
  • 3 helai pandan disiat & simpulkan *
  • sedikit garam *
  • rebus bahan2 diatas sehingga empuk dan jadi paste saperti inti kuih pau...ketepikan (yg bagus inti di buat 1 hari sebelum)
  • 500gm tepung gandum
  • 40gm mentega
  • 2 sdt penuh instant yeast **
  • 1 sdt gula pasir **
  • 1-2 sdm air suam **
  • campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang
  • 3 biji telur
  • 510ml santan (dari 1/2 kelapa)..panaskan hingga naik wap aje...sejukkan
  • 1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)
  • 160gm gula halus
  • 1/2 sdt garam & sedikit pewarna kuning
  • sedikit esen vanilla (klau suka)

Cara-cara

  1. Iphone_015
    tepung dan mentega di gaul jadi saperti habuk roti...ketepikan
  2. Iphone_013
    telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan ,yeast , garam, dan potas / bsoda & bp..gaul rata.
  3. Iphone_014
    masukkan adunan tadi kedlm bekas yg berisi tepung..gaul rata.
  4. Iphone_019
    blend kan sikit adunan tadi utk mendptkan tekstur yg lebih halus.
  5. Iphone_016
    bubohkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam
  6. Iphone_017
    lengserkan sedikit minyak dgn menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali...
  7. sebelum tu sapukan mentega pd acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dgn api yg perlahan supaya tk hangus..
  8. klau nk tau bila boleh terbalikkan...tolak skit acuan tu..klau dah tk melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu nk cepat supaya adunan yg sebelah atas tu tk tumpah...
  9. terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sbb besi tu panas...klau dah pro tk pe..hehehe
  10. klau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :)

Tag

kuih muih








Laporan Masakan Bergambar (3)

Apam1
19-04-2012
Salam kenal kak long.. kat tempat sy namanya dikenali apam jepun..teruja sungguh nak mencubanya. Terima kasih sbb share resepi..gebu,lembut dan sedap..suami n anak2 suka sgt! Minta izin share kat blog ye..tq :)
Laporan oleh: HaSue

Salam kenal jugak HaSue...trima kasih sudi mncuba..kalu family dah suka..kena ler buat slalu yer ? hehe..tk jadi masa'alah pd akak kalu Sue nk share kat blog...kita sebarkan ilmu..mudah2an sama2 mndpt pahala..insya'allah...TQ Sue.. :)

Img_3925a
17-07-2012
lama dah buat ni baru nak tepek kat sini...
Laporan oleh: Kak Rosenah

TQ Kak Rosenah sudi mencuba... :)

Kuih_jepun__5_
12-10-2012
Salam..dah lama buat tapi baru teringat nak hantar report..sedappppp..thanks sudi kongsi resipi
Laporan oleh: Nenie

Komen (15)

01-04-2012, DatinLulu komen :

as salam.. kak long, adusss tayang kuih tgh2 mlm bikin sy lapar sja, camna dpt nama kuih jepun tu.. kihkihkihhh.. Arigatou Gozaimasu ;D


01-04-2012, DatinLulu komen :

aha.. dah tau, biasa ada kt pasar mlm.. diorang gak ada letak inti jem nanas & sekaya, cuma tang nama tu x pasti pula.. sy nk yg tgh tu kak long, bleh kn?


01-04-2012, kakbesah komen :

salam kaklong & Z.. hai,shift mlm ke harini..kakbesah dh nk balikni..kihkih.. tp,smpat cuci mate nengok kuih jepun tu.. comel & gebus.. eee...rase nk ngap 1..wlaupun kaklong x pelawa..hihihi.. tq kaklong, esok kb tengok lg, n masuk list k..


01-04-2012, kh267tm komen :

eh eh...masih ada yg blum tido rupa nye..hehehe..Z & kakbesah...akak skarng ni tgh sibuk sgt..tu yg masuk shift mlm tu..klau tk tkdpt nk share respi ni..sepatut nye sebulan lepas dah nk share tapi tertangguh2..dgn compt wat hal..ni tgh angin dia baik , lekas2 akak post respi ni..


01-04-2012, kh267tm komen :

Z..tang nama tu tk tau la akak dari mana asal nye..tapi mmg panggilan dia itu lah..kihkihkih...kakbesah..tk payah tunggu pelawa..amek jer..hehe..ok lah Z & kb..selamat mlm..dah ngantuk ni... :)


01-04-2012, quinnie komen :

menarik la kuih akak ni..akak selain dari guna acu tu boleh guna acu lain tak? macam acu buat kuih bahulu tu..


01-04-2012, kakbesah komen :

kaklong, harini baru dpt amati btol2 respi, mlm td, ngantuk..hehe. kiranyer kuihni di msk atas dlm kuali & letak atas dapo la yer. btol gak kte Q, blh ke guna acu lain? acu kuih cara @ baulu. lg 1, inti dia bleh tukar ngn sekaya tak?..hehe..


02-04-2012, Norriyah komen :

salam kak.. kuih jepun ni rsanya camne ek.. tgok pn dh myelerakan.. adakah rsanya mcm apam balik @ kaya ball..


02-04-2012, kh267tm komen :

Q & kakbesah..bila akak bayangkan guna acu baulu eh..bila nk trbalekkan kuih tu ada susah ckit..klau msk dlm oven mmg tk yah trbalekkan kuih tu..tapi mungkin ia akan jadi garing tak ?..tk de gini..Q & kb buat xperimen la..tengok camne hasil nye..boleh ? hehe..kakbesah, inti dia yg ori mmg kcg merah, tapi skarang dah mcm2 org tarok..ikut selera memasing..akak pernah beli inti dia coklat..sedap gak..utk yg suka coklat ok la..hee :)


02-04-2012, kh267tm komen :

Nor..mmg btul..kuih ni rasa dan texture dia mcm apam balek.. :)


02-04-2012, purplerossa komen :

assalam klong...chomeynye kuih ni!ape2 yg inti kacang merah,sy suke bangat..sy pon ade soklan yg sama ngn quinnie & kakbesah..akibat ketiadaan acuan vogue macm klong punye tue..k..sama2 kite tgu eksperimen dari seniorita2..;) tengkiu 4 sharing ya klong..


02-04-2012, kh267tm komen :

salam rossa..arr tu la..akak rasa klau nk guna acu bahulu tu , guna oven lagi baik..sbb tk yah nk balekkan kuih tu..tapi jgn bakar lama sgt..agak2 dah kuning atas nye dan msk dah bleh angkat..klau rossa nk tau..tepung nye tu bila dah msk sama cam apam balek..lembut tk garing..slamat berxperiment utk Q & kakbesah..hehe..TQ rossa.. :)


02-04-2012, quinnie komen :

alamakkk..tak dek acunya la kak long..heheheh...acu ni kalau beli selain dari buat kuih ni boleh buat kuih apa kak? saya kuali leper ni pun tak dek..ishhh....kena simpan je la resepi ni nampaknya....hehehhe


02-04-2012, Norriyah komen :

salam akak..nak tau apa nama acu ni n blh dptkan dimana..n rm?..


12-04-2012, kh267tm komen :

salam Q & Nor..sori lambat respon..technical problem..hehe..acu ni bleh dpt kat kedai menjual brg2 kuih..kdg2 ckp acu kuih jepun diorg tk paham..cari sendiri..klau bentuk gegelang dan ketinggian dia lebih kurang 1'' dah boleh guna utk kuih ni..akak beli dah lama..kalu tk salah harga dia rm2+ satu..tengok pd kualiti material dia..Q..klau tk de kuali leper , acu kuih apam balek pun bole pakai sbb permukaan dia rata..harap paham yer..adik2 ku?..hehe.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu