Google+

oleh: Noreen Telur Itik Masak Lemak

Dscn5127

Sedap dimakan dengan nasi putih panas2


Created on : 13-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Noreen




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 5 biji telur itik
  • 450ml santan pekat
  • 1-2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • * 5 ulas bawang merah
  • * 1cm kunyit hidup
  • * 1 batang serai
  • *1 biji cili merah
  • * 1 biji cili hijau
  • Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga

Cara-cara

  1. Img_0456
    Blend semua bahan2 bertanda (*)
  2. Img_0457
    Masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar, garam dan gula dalam periuk
  3. Jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
  4. Img_0458
    Bila santan hampir2 mengelegak pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2
  5. Jangan masak terlalu lama nanti telur jadi keras tak berapa sedap
  6. Sedia dihidangkan

Tag

Laporan Masakan Bergambar (11)

Image_353_
23-05-2007
lauk hari nie.... memang sedap sesekali makan gulai telur itik.
Laporan oleh: dila81

Tima kacih dila81 sbb cuba resepi nie

24-05-07_1009
24-05-2007
xpnah cuba tp sbb mak dh lame tringin nk mkn n ade lak resipinya, jd bella pun cuba gak :) msk utk lauk tghri ni.. bella guna belimbing buluh, letak daun kunyit racik2 (ikut idea semua di komen).. n letak pucuk ubi.. pucuk ubi tu by request mak.. mmg sdap :) thx semua 4 d ideas n special thx 2 Noreen! xdelaa mak bella terliur lagi :)
Laporan oleh: bella

wow bestnya ada belimbing buluh ngan pucuk ubi. terliurlah pulak. Thx Bella sbb cuba resepi nie

Lemak_telur
04-07-2007
Pakai telur ayam jer..& letak daun kunyit skett, peerrghh mmg sedap. Mmg betul kata kak Umie, lepas makan terlentang kekenyangan hhuhhuuu
Laporan oleh: s_shamen

wah shamen cantiknya bekas lepas tu letak pulak resepi nie lagi ler bertambah seri ... tima kacih ye sbb sudi nak mencuba resepi kiter nie

Telur
06-07-2007
masakan lama yg hampir terlupa.. bila tengok resipi noreen ni baru teringat semula.. dulu2 mak selalu masak ni.. emm best.. tq noreen.
Laporan oleh: yani

nak jugak yani cuba resepi noreen nie yea ... tima kacih

Step_by_step_230
04-08-2007
Sedaplah....telur itik tak dak, guna telur ayam......ada pulak belimbing..hmmm sedap u.
Laporan oleh: Mat Gebu

alamak terliur nengok letak belimbing tu yg tanam kat belakang rumah ke ahak

Gulai_telor_itik_copyrz
19-11-2007
simple dan sedap..tq noreen
Laporan oleh: joayee
Dsc_0165
13-02-2009
utk dinner smlm....tq noreen!
Laporan oleh: are3646
Telur_itik_masak_lemak_cili_api
19-08-2009
sedap! thanks noreen!
Laporan oleh: as75
Dscn5126
30-08-2009
Tambah petai bg kaw kaw bau dia hehehe
Laporan oleh: eenat
170420112287
04-05-2011
first time masak lemak telur itik..follow dis recipe..alhamdulillah menjadi but telur putih cam pecah2 sket..anyway, tq..
Laporan oleh: yusma_pro
121111_telur_masak_lemak
12-11-2012
guna telur ayam je. simple n sedap :)
Laporan oleh: moonbug


Komen (25)

13-05-2007, umi_e komen :

ermmmm sedapnya! Makan dengan nasi panas2 memang boleh terlentang kekenyangan hehehehehehe


13-05-2007, Mat Gebu komen :

Hmmm ini lauk tradisi org2 Negeri 9. kalau kat sana lauk nie pasti dihidangkan tak kira di istana atau rumah org kebanyakkan, kira hidangan wajib. Kalau bbuh belimbing buluh pun ok kan noreen.


13-05-2007, Noreen komen :

Che mat, kat UK nie tak ada belimbing buluh tapi kalau letak lagi sedap. Kalau kat kampung noreen kita org mmg ada tanam belimbing buluh nie pakai petik je.


13-05-2007, s_shamen komen :

uishhhh sodap ni...letak daun kunyit racik pun sodap...omak den selalu buekk..slurpppp


13-05-2007, DianaA komen :

Noreen, D nak tanya telur itik nih dari segi rasa sama tak macam telur ayam? Sebab D tak pernah masak telur itik lagi... kalau makan telur asin tu adalah tapi tu tak tahu telur apa hehe... maklum lerrr D nih kes main sauk je masuk bakul pasar benda2 yang dah familiar yang tak familiar D takut nak ambik...


13-05-2007, DianaA komen :

tengah imagine Umie terlentang kekenyangan... hehe...


13-05-2007, Mat Gebu komen :

hahah mat pun tgh terimagine umie terlentang...tapi i tutup mata cuma skodeng skit2, takut hubby umie lastik nanti.....kalau mat telentang aisey....mcm ikan paus lah pulak.....mat ada sekali masak dgn telur itik, selalu guna telur ayam je....agaknya kalau guna telur osrich boleh tak ek?


13-05-2007, DianaA komen :

Oh D tak moh skodeng nanti kena lastik sakit wehhhh... cam ikan paus ke apa yang penting hati kena baik :)... anyway telur ostrich? haha tak boleh imagine daaahhhh sure periuk yang Noreen guna kat atas pun tak muat... hehe


13-05-2007, Mat Gebu komen :

umie....lama tak hantar resipi...aisey rindu lah pulak....


13-05-2007, Noreen komen :

umi tu tengah bertapa tu pasal sunyi sepi.


13-05-2007, Noreen komen :

D, telur itik nie dari segi kuning telur tu lain sikit ngan telur ayam. tapi kalau masak lemak nie jgn lama sgt nanti kalau telur tu keras tak sedap. kalau telur asin tu kita guna telur itik angsa bukan itik biasa.


13-05-2007, Noreen komen :

shamen, mmg pun kalau ada daun kunyit mmg dpt menaikkan bau keharuman masak lemak nie tapi memandangkan kat UK nie tak ada jual jadi pakai apa je yg ada.


13-05-2007, zara_klate komen :

mana noreen dapat telur itik tu?


13-05-2007, Noreen komen :

Beli kat tesco semlm tu pasal buat hari nie


13-05-2007, eleven komen :

dh lama x tengok resipi umi_e...entah2 nk buat cam DianaA tak....mula2 senyap2...tup2 bawak banyak resipi...


13-05-2007, eleven komen :

dh lama x tengok resipi umi_e...entah2 nk buat cam DianaA tak....mula2 senyap2...tup2 bawak banyak resipi...


13-05-2007, eleven komen :

dh lama x tengok resipi umi_e...entah2 nk buat cam DianaA tak....mula2 senyap2...tup2 bawak banyak resipi...


14-05-2007, umi_e komen :

eleven... umie diserang pengakit M yang teramat besarnya hehehehehe umie try resipi pun tak bubuh kat laporan sebab amek gambo pun M juga :-S Insyaallah kalau penyakit M dah beransur pulih bolehlah umie aktif cam biasa ;)


15-05-2007, Mat Gebu komen :

umie nie mesti ada projek besar nie. Tah2 umie dah bukak perusahaan mee kuning kot kat sana, nak panggil apa ek mee kuning dalam english?....


15-05-2007, umi_e komen :

cik mat... memang umie ada projek besar ;) umie nak balik 4good so packing-macking ler hehehehe


06-07-2007, yani komen :

Noreen.. resipi sape2 pun i tak kisah kalau nak try.. nak-nak resipi simple macam ni..


16-07-2007, CtCintaaa komen :

salam...nih ader cadangan resepi...kalau kuah nih tak abis,apa kata u all masukkan perencah maggie kari n maggi nya sekali,pastu masak semula..best sgt,cubalah...


13-08-2008, masteryoda komen :

laki yoda mmg ske nar masakan neh..mmg omak die slalu buek..heheh..bru blaja ckp nogori.. dulu mase mule kawin yoda masak gune telur asinnn!!hehehe..punyala xtaw!!sian laki yoda terpaksa mkn gak nak jaga ati yoda...hehehe..skang bru ku tahu..


29-09-2009, hamizahzainal komen :

penah try..cantik je bentuk telur tu...bulat...tk mcm masak telur ayam...bila wat gulai ia akan pecah mengembang


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd