Google+

oleh: shanrina1681 ayam panggang

Ayam

makan dengan nasi ayam


Created on : 28-11-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi shanrina1681




Bahan-bahan ( 1 ekor )

  • 1 ekor ayam bulat dibersihkan
  • 5 ulas bawang putih*
  • 1 labu bawang besar*
  • halia sebesar 2 jari*
  • 2 sudu mkn sos tiram
  • 4 sudu makan kicap manis- saya guna kipas udang
  • 1 sudu mkn serbuk jintan manis
  • 2 sudu mkn gula
  • 2 sudu kecil garam- agak2
  • 50 gram butter
  • 2 sudu makan serbuk lada hitam- boleh dikurangkan

Cara-cara

  1. kisar yg bertanda *
  2. satukan bahan2 lain kecuali butter, campur dgn bahan kisar. sapukan pada ayam dengan rata. ayam tu kelar2 sikit pd bhgian yg tebal.masukkan juga ke dalam badan ayam. perap 40 min. kemudian sapu butter dipermukaan kulit, celah2 kulit
  3. panaskan oven 170c. bakar dlm 40 min. air perapan ayam tu, boleh tuang2 atas ayam masa dibakar.
  4. saya bakar guna function grill yang putar, blowing tu. kalau agak2 garing, turunkan suhu.tambah masa sikit.lapik dulang di bawah sebab minyak ayam akan menitis.

Tag

ayam









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

29-11-2011, shanrina1681 komen :

hehe... nak cepat. kaki, kepak ayam tak ikat..lpastu kena kelar2..


29-11-2011, kemboja78 komen :

mr bad guy kalo dh nama kena gelek mestila penyek takdo mato ke takdo otak????? hehehe..


29-11-2011, Mr nice guy komen :

ialah gelek bahagian kepala,,,,


29-11-2011, shanrina1681 komen :

nanti lah letak model kepala ayam tu.. :p


29-11-2011, Mr nice guy komen :

xlah saje je bergurau senda,,,,


16-10-2012, reena84 komen :

tq sis..hubby kata sedap..ihihi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu