Google+

oleh: joayee Seri Kaya

Dscf0491

seri kaya perantau..kalau tak der gula melaka..emm..memang manis..


Created on : 15-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 8 peoples )

  • 12 biji telor
  • 1 1/2 cawan dark brown sugar
  • 1 cawan gula pasir
  • daun pandan

Cara-cara

  1. Dscf0487
    bahan-bahan:
  2. Dscf0489
    masukkan semua bahan2 kedalam bekas, dan pukul samapi kembang.
  3. Kukus hingga masak. Selalunya kalau masuk dalam bekas kecil2, texturenya kurang berlubang2. kalau ada penggukus besar, better taruk dalam satu bekas besar. tapi kalau tak der lubang2 pun rasa still the same.
  4. note: isi 3/4 penuh. kuih ni akan kembang naik..tapi bila dah keluarkan dari kukusan, akan mendap semula. menghasilkan permukaan yang tidak rata.
  5. note: kalau nak taruk pulut kat bawah pun sedap. cam buat seri muka.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

15-04-2007, junn komen :

Joa..sedapnya! nanti i nak cuba buat lah...taruk pulut cam u kata tuh.


15-04-2007, umi_e komen :

jo... ni style my MIL buat serikaya... bestnya....


15-04-2007, joayee komen :

junn & kak ee.. memang bestkan kuih ni..tapi tu la, gula & telur...alamak..bole montel..:)


15-04-2007, miza komen :

miza pernah juga buat ni tp bkn timun buat dgn mangga muda sedap lemak masam


15-04-2007, miza komen :

oppss nak komen kat timun santan termasuk kat sekaya plak dah out terus,...


15-04-2007, yana komen :

tul la umi_e.... kat kelantan yang hijau tu orang panggil seri kaya dan yang ni kalau letak pulut kat bawah cam seri kaya tu... demo panggil kuih seri muka.


16-04-2007, masliana komen :

saya suka kueh ni lelagi yg ade pulut bawah dia, cam nak buat je.. tp kat rumah, saya sorang je suka. org lain Xsuka, dpt makan kuih ni bulan puasa je lah sbb kat selangor kuih tu banyak time bulan puasa je.. igt nak cuba jugak lah, buat setengah adunan..


16-04-2007, yayacah komen :

kueh ini tak isi santan ke, coz mak saya buat isi santan skit baru rasa lemak dan secubit garam utk lebih lemak berkrim.


22-08-2009, queendaisy29 komen :

erm..mesti best nie..tgk pun dah nk mkn rasanyer...kene cuba nie...


27-03-2011, zubaidahtalamhouse komen :

mak oi banyaknya telor...x bleh buat niaga ni...nnti letak harga mahal kan org x nk beli lak maklumlah tlo pun dah naik


19-08-2011, has1309 komen :

Resepi ini lain skit drpd sy, sbb arwah mak saya hanya pakai gula hangus. Lepas itu telur yg dipukul dimasukkan dalam bekas yg mengandungi gula hangus. Masak diatas dapur selama 5 mnt. selepas itu baru dikukus. boleh ditambah ubi kentang/ubi keledek yg dicincang halus, baru sedap sikit rasanya.


19-08-2011, abdulwahub komen :

kaya ni nak pergi mati,,,,kurangkan gula,,,,jgn marah,,,bulan ramadhan bulan mulia,,,,


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd