Google+

oleh: hudahana roti sandwich

Img_8944_1_1_1

roti kosong mcm yg biasa dijual dikedai2. sumber resipi : chef anuar


Created on : 12-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hudahana




Bahan-bahan ( 1 buku )

  • 500g tepung roti
  • 25g mentega
  • 25g shortening
  • 20g gula
  • 10g yis kering
  • secubit garam
  • 260ml air

Cara-cara

  1. campur rata kesemua bahan kering
  2. masukkan butter & shortening, gaul rata
  3. masukkan air sedikit demi sedikit hingga rata
  4. uli hingga menjadi doh yg lembut
  5. tutup dgn plastik & rehatkan selama kira-kira 20 minit
  6. tumbuk doh untuk mengeluarkan udara
  7. lipat/gulung doh ketat2 dan masukkan kedalam loyang pembakar roti empat segi bujur berpenutup yg telah disapu mentega
  8. Img_8935_1_1_1
    rehatkan doh selama kira2 45minit/ 1 jam atau sehingga doh naik & hampir memenuhi ruang loyang
  9. bakar pada suhu 200C kira2 45minit.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (3)

02052009145
02-05-2009
hi huda, buat roti ni td, terkejut nmpk roti naik terlalu tinggi! mm, tin roti terlalu kecil...he2...lembut dan gebu rotinye...tx huda 4 the recipe...:-)
Laporan oleh: gelato257
121031_roti_sandwich
07-11-2012
dh try wat mkn dgn beef stew. not bad. cuma tergaring sikit luarnya so crust tu susah sikit nk potong. tq :)
Laporan oleh: moonbug
20130528_005321
28-05-2013
breadmaker makes life easier! !!
Laporan oleh: nurulhusna.haron

Komen (14)

13-04-2007, joayee komen :

huda, cantik yer roti ni. atas dia takder pulak bentuk doom..atasnya sama rata ajer...i buat selalunya gelembong atas..any advice?


13-04-2007, Lilydvalley komen :

joayee, i think huda guna loaf tin yg ada cover. Itu yg dia x de dome.


13-04-2007, has1970 komen :

huda, bakarnye berapa lama..depends on oven ke?


27-04-2007, eleven komen :

I slalu buat roti sandwich ada guna bread improver......x taulah plak kalau x guna pun menjadi coz dlm respi yg I tengok kena guna bread improver............


27-04-2007, Lilydvalley komen :

eleven, biasanya...dlm resipi roti, bread improver & bread softener adalah optional. Not much diff actually w or w/out it.


31-08-2007, edazman komen :

Saya nak tanya hudahana......you bakar roti sekali ngan penutup tu ke?cantiklah..jawab ya!


31-08-2007, edazman komen :

eh,lupa lak nak tanya.berape ukuran saiz loyang yg you guna tu?saya nak cari kat kedailah.


03-11-2007, dogol komen :

takder guna susu tepung, air pon biasa guna air sejuk (dari alam peti sejuk)..


20-11-2007, KAK J komen :

Da 4x buat roti.Kali ke3 buat tmbh susu,tp krg lmbut la.pas ni ikut respi u.Anak2 sronok mkn roti.


18-01-2008, hudahana komen :

sori lama x masuk sini. bakar sekali dgn tutup loyang. size dia x ingat tapi kalau x salah 8x4x4. tgk je stf loaf tin yg ada penutup tu :-)


03-06-2008, liyana83 komen :

saya dah try, tapi saya tak jumpa cari tepung roti, saya cuma jumpa wholemeal flour.. maka jadila roti wholemeal.. best..sedap


05-12-2009, deana911 komen :

kalau bahan2 terus campak2 jer dlm bread maker jadi ker?


25-12-2011, mamaNa komen :

agaknya sy uli lebih kot... rotinya mengembang membuak2 dr bread tin saiz 8x4x4 tu. uli pakai tangan je tp lama la... lebih 15 minit.. terpaksa koyak dan bakar kat sebelah jadi roti ban.. haha..


25-12-2011, mamaNa komen :

liyana, saya pakai tepung gandum biasa pn jadi gak...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu