Google+

oleh: junjs11 Kuih Ros

Picture_068

resepi dr mak dah diubahsuai sket...sbb kena sukatmukating cam love..hehehe...


Created on : 06-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 3 balang sederhana )

  • 290gm tepung beras
  • 50 gm tepung gandum
  • 400ml santan
  • 170gm gula
  • 150ml air
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan. kacau sebati. tapis.
  2. panaskan minyak. letak acuan dalam minyak. bila dah panas, celup acuan dalam adunan, masuk semula dalam minyak tadi.
  3. biar sebentar, baru alihkan acuan. goreng hingga masak.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (6)

Imej038
26-12-2008
Baru lepas goreng...tapi sayang tepung melekat kat sarang..dah geram sangat maksu curah je dalam minyak panas. Beginilah hasilnya...tak jadi ros tapi jd kelopak ros yg dah relai...tak pe lepas ni nak cuba lagi.Rasanya tak dinafikan memang sedap...TQ
Laporan oleh: maksu om
Kuih_ros_junjs_siap
06-01-2009
salam jun,wlpon resipi dh jun ubh sikit tapi texture dan rasenye perfect skali....sedap,rangup skali...tq jun.... :)
Laporan oleh: kak fida
Kuih_ros_junjs_d_goreng
06-01-2009
haaa...jun....nilah 3 kpng kuih yg 1st akak goreng dlm hidup..hehee...mmng bnyk resipi kuih ros/goyang yg akak ade,tapi teruje nk cube resipi jun...sbb mencube,akak wat 1/4 adunan dulu,dpt 26 pcs...puas hati...menjadik....tq jun...:D
Laporan oleh: kak fida
20072009_001_
01-08-2009
jun, eenat x guna t.gandum sbb berminyak. Hanya guna t.beras dan ditambah air kapur sikit. Maintain rangupnya. Thx 4 d recipe. P/s : kpd yg baru nk cuba wat, jgn celup abih acuan ke dalam adunan. Hanya celup 3/4 dr acuan. Sure x lekat punya ;)
Laporan oleh: eenat
Kuih_ros6
26-12-2009
Pestaim buat kuih nih sendirik.hehe...thanks kak jun share resepinya.
Laporan oleh: HaSue
Img_2478
10-05-2011
selalu klau blk kedah, abah mesti tempah kuih ni u menantu & cucu2 dia...smpikan sblm bertolak ke turkmen ni pun, dibawanya dua kotak, ingatkan blh la cucu2nya mkn dlm flight...tp akhirnya selamat dikendurikan sblm bertolak lg. semua suka sgt2 kuih ni..selalu buat, x prnh smpt simpan dlm balang pun, sekejap ja dh selesai. thanks jun for the recipe....
Laporan oleh: ctzai

Komen (44)

06-04-2007, s_shamen komen :

jun..sedapnyer kuih ni..saya makan kuih ni bukan sekeping2. saya suka hancurkan kasar ikut bentuk bunga tuu..letak dalam bekas, makan sambil tgk tv..sedapnyerr


06-04-2007, alma komen :

jun, kami pggl kuih goyang sbb masa masak tu goyang2 kan hehe...xpernah wat kuih ni kecuali sempena raya ajer, rajin arr jun wat ^_*


06-04-2007, s_shamen komen :

alma cakap pasal kuih raya, saya teringat kat kuih tart nenas. suka betul makan kuih tu..tapi tak pandai buat..sape pandai buat kuih tuu..?? saya cari resepi tart gulung yang pastry nyer gebu dan lembut..sedapnyerr, share kat sini pls (sorry keluar topic jap, hhehehhee)


06-04-2007, alma komen :

tart nenas? shamen, every yr alma wat...tggu nk rayer2 arr, leh smua org share resipi bskt rayer msg2.... ^_*


06-04-2007, s_shamen komen :

alarrr lambatnyer lagi rayerr..kita nak buat kalau dapat resepi. alma buat yang gulung ke yang biasa? saya hari tu suruh mak hantar acuan dari malasyia..tapi nak buat takde resepi yang best :-( tahun lepas saya buat tak pakai acuan, bulat2 kan jerr (sebab nak makan sangat)..tapi tak gebu yang mcm saya biasa makan tuu, syiann saya tauuuu


06-04-2007, princessharyati komen :

nak buat tp tak de acuan kuih tu kt dubai.. aallaa .. kuih kegemaran gak ni..


06-04-2007, zara_klate komen :

alahai jun.. kak zara nak buat kuih nie.. tapi takde acuan la plak..


06-04-2007, junjs11 komen :

heeee...jun pon angkut mak jun punyer acuan masa balik ari tu...wahaha. tp mencabar giler wat kuih ni sbb nak kna tunggu, x leh tinggai2 cam wat kek..leh bayangkan panas muka dok depan kuali tu . sbb tu wat sket, kalu ikut resipi mak jun, 1 kampit tepung beras tu..huhu...tp sbb cik abg n kids suka..wat gak laa.. s_shamen, x d ek resipi tart nenas kat sini..jun ade anta rasanya..lupa r...tp x sure la kna citarasa s_shamen.


06-04-2007, Mat Gebu komen :

wow...kueh rose.....hmm macam nak raya kan.....mat pernah tgk ada resipi kuih rose (atau kueh goyang/loyang), mereka guna acu bentuk rama2 lawa leer pulak...tapi yg penting time makan tu.....nyamannn kan rasa dia.


06-04-2007, s_shamen komen :

jun..saya cari recepi tart nenas tak jumpa la kat sini. sape2 yang resepi tart nenas yang sedap, email kat saya pls.. s_shamen@yahoo.com


06-04-2007, s_shamen komen :

mat, tak penah nampak la acuan rama2 tuuuu, mana nak cari ekkk? balik cuti bulan 6 nanti nak cari laaa


06-04-2007, umi_e komen :

wahhhhhhh :O memang betul2 rajinlah surirumahtangga kita ni ;) bukan bulan raya pun buat kueh rose juga... umie masa zaman remaja je tolong arwah mak buat kueh rose ni pastu tak pernah buat sendiri... cik mat, acuan rama2 tu umie pun ak pernah tgk ler... kalau dpt satu contoh mesti best kan... shamen nak tart nenas camn? tart terap atau tart gulung?


06-04-2007, s_shamen komen :

tart gulung..umi ada resepi??? :D


06-04-2007, yana komen :

wahhh bestnya kuih ni... kat tempat yana orang pangil biskut sarang tebuan.


06-04-2007, umi_e komen :

shamen kat sini dah ada resipinya dari jun dan inti nenas dari umie cuba click kat id jun akan keluar senarai resipi jun... check dulu ya... kalau tak dapat juga beritahu nanti umie emailkan ok ;)


06-04-2007, yana komen :

a'a la, betul kata umi_e tu. dah ada resepi tart nenas kat sini. nak senang shamen cuba klik kat cari resepi kat atas tue... mesti jumpa nye


06-04-2007, s_shamen komen :

dah jumpa dahhh...ini la resepi yang kita cari (letak tpg jagung sikit) boleh buat niii..tima kasih..


07-04-2007, Mat Gebu komen :

s_shamne bukan u aje, mat pun nak beli tapi tak pernah jumpa laa....nak pi cari nanti. Pasal tat nanas tu, mat teringin nak try tat style dulu, yg lepas terap. kena sepit keliling dia then bbuh inti nanas byk skit, pastu ada pulak doh cinonet di tepekkan kat atas inti tu.....lawa kan, lagi satu nampak "antik" dan ada kesan2 nostalgia....tul tak umie--->senior terhormat myresipi...heheheh.


07-04-2007, DianaA komen :

Jun, menggoda betul Kuih Ros yang you buat nih. Sedap nih esp kalau baru keluar kuali dapat makan waktu suam2 panas. Fresh out of the kuali... nyum nyum dap dap dap...


07-04-2007, junjs11 komen :

hee..umah jun ni x kira raya..anak2 tau minta aje p nak mkn..nasib baik mama dia sejak join myresipi ni ade rajin sket..ekeke.. amboi mat....tart yg camtu dulu2 femes tuh! now ni org malas la..dok main gulung aje..tp, mmg pon..nostalgia rupa yg tu..yg mcm 'X' kat atas dia tu kan..hehe.. D..mmg le..tp byk sabo nak wat ni...nak perabih kejap aje..nak plak mkn masa tgk tv..hehe.


07-04-2007, umi_e komen :

cik mat... umit tgk cik mat kan ada acuan dan sepit tart yang antik tu:P so apa lagi... buatlah umie pun suka tau... teringat zaman umie kecik2 dulu ada sorang kakak tu (kak ton duduk kat tingkat 10 blok 141 - tiong bahru rd - manalah tau kak ton tu ke anak dia ke sapa2 terbaca... teringin umie nak kontek) buat kuih tart dengan gunakan ghee dan buat cam style yg mat sebut tu ler - lembut dan sedap tau mat... ermmm macam terasa2 je ke tekak ni...


07-04-2007, umi_e komen :

jun... nasib baiklah u ni ibu suri rumah yang mithali - bukan cam umie ni :( sebab umie ni gernti tak buat benda2 yang leceh camni... nak buat yang simple dan senang je :D


07-04-2007, kakfiza komen :

yana..kt tempat akak pn pnggil sarang tbuan gak..sedap kuih ni,tp x pernah buat...hari ry angkut kt rmah mak je...:-D


09-04-2007, alma komen :

**shamen, sori xprasan Q u. dh dpt resipi kan? alma wat style yg gulung pny, guna acuan samperit yg dulu2 tu, mudah & cepat.


09-04-2007, s_shamen komen :

ha'aa alma dah dapat dahh resepi tu..plan nak buat dalam 2-3 hari ni... Nak tggu hari saya cuti & husband takde kat umah hehheheh kalau dia ada nanti..dok tanya itu ini je kejenyerr..bingit telinga ;))


10-04-2007, syaya komen :

saya pernah makan kueh ros pedas, sedap! junjs11 ada tak resepi kueh ros pedas? kalu ada tolong hantar ye, tks.


11-04-2007, ~ annie ~ komen :

tq jun sebab saya ada acuan ni dr mak tapi tdk tau resipinya (mak: lupa sudah macam mana buat)...haha bolehlah buat nanti...


11-04-2007, junjs11 komen :

syaya, kuih ros pedas? x pernah makan plak.. welcome annie..try la.


24-05-2007, Tina Adam komen :

Assalamualaikum...saya berasal dari S´pura tinggal di Spain bersama suami dan chuchu, waktu saya ziarah Islam U kat Granada ada jamuan raya..mereka hidangkan kueh ros sebesar tapak tangan...saya terchengang macham mana org Spanish bole tau buat kueh tu...saya memang chari recipe ini konon nak tunjuk mereka kita pun tau...hehehe..terima kaseh recipe nya, saya akan chuba buat tapi gunakan yang kechik, sayang nya achuan nya takde...bulan depan saya akan ka Singapura nak beli lah...nak chuba buat...


04-08-2008, siti2178 komen :

memang sedap..dah try dah.. tp yang last last tu tepung x lekat kat acuan..mungkin dah masuk minyak kot :D apa apa pon measheh untuk resepi ni


09-09-2008, Lina_80 komen :

Lina rasa confuse sikit la.. dengan bahan-bahan. B'coz selalu buat kuih ros dgn nenek, tp tak guna pun tepung gandum. Tambahkan sedikt esen rose utk mewangikan kuih.


21-09-2008, nora ahmad komen :

tq 4 d resepi I baru bt tadi just nice and jadi yg tak syok nya acuan saya mragam ta nak longkah apabila d celup kdlm minyak geramnya tolong..... saya mcm mna nak bt dgn acuan itu anyway rasa sedap walaupun hancur.tungu petua dri u la....


16-12-2008, sofia76 komen :

kenapa adunan tak kuar dr acuan yer..semua sy telah lakukan....dr panaskan acuan sumer tu...ada apa petua tak..tp memang lah acuan tu acuan br


17-01-2009, mardi komen :

klau kat sni x pnggl kuih ros... sy xska mkn ni so mls nak buat',.


15-04-2009, cerukdapo komen :

saya memang suka kue ni. raya ke tak raya ke dalam sebulan tu mesti buat punya.kalau ikut resepi saya, saya tambah kan sedikit ayo kapor. bagi rangup.... (kata nenek...)


23-07-2009, shamzura komen :

agak2 kalau tambah sikit bijan,sedap x? pasl kalau beli kt kedai punya mcm ada sikit bijan ....leh komen?thnx june


11-09-2009, srina komen :

saya nak bertanya santan yg 400ml tu santan pekat ya dan gulanya gula pasir atau halus. tks


15-09-2009, cikiah komen :

br pas wat smlm kui ni..tp x brp jd..mcm keras n mcm bergerutu kat kuih tu..knp ek..x licin je mcm org lain wat...tensen tul...


26-12-2009, zkasma komen :

rasanya mungkin minyak panas sgt tu so far saya buat bk kali menjd semuanya guna resepi ni ..tq jun


10-02-2011, wan nor hilmun komen :

askm,dah cuba kuih ros ni.sedap dan rangup...terima kasih :)


27-04-2011, halida83 komen :

saya dah cube resepi nih..memang rangup..tp knp yang saya buat tu berminyak sgt?


02-08-2011, hanna sofia komen :

terbaikkkkkk... mmng sedp lar klu dpat uat utk hari rya ni.. coz slalu nye sya beli je.. hehehe.. tq :)


24-08-2011, ida man komen :

hehe.. akhir nya, kuih goyang saya dah menjadi.. tips utk biar kan kuih ni tertanggal sendiri, goyong kan sungguh2 ... hehehe ^^


04-12-2011, Resepi2011 komen :

Ehem...Salam Jun..anak2 akak cuka sangat itu ari balik raya aji..mak mentua buat....habis di balunnya dua balang.....tak sempat nak bawak balik...Penah minta resepi nie dari mak mertua...Tapi...main agak2 yelah orang lama dah biasakan..Kite buat kat rumah tak jadi meleper je...malu lak..nak tanya mak mana silapnya...Apa2...kite nak cuba resepi ni..kalau jadi kite nak tepek gambo...he..he..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd