Google+

oleh: joayee Roti Bun

Dscn6022

mix & match. Sweet dough from resepi noormasari, the rest from various sites. one of my fav roti resepi. Roti lembut, dan toppingnya sedap.garing2..Jo suka taruk topping lebih..


Created on : 06-04-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 6 people )

  • *Bahan-bahan doh:*
  • 400 g tepung roti & 1 sudu kecil bread improver
  • 2 1/2 sudu kecil yeast
  • 1 sudu kecil garam
  • 50 g margerin - di cairkan
  • 80 g gula
  • 1 egg
  • 100ml fresh milk suam
  • 110ml air suam
  • *Bahan-bahan Topping:*
  • 120g butter
  • 120g caster sugar
  • 120g tepung gandum
  • 3 eggs
  • 1 sudu besar sebuk koko
  • *Bahan-bahan Inti:*
  • Butter + Gula secukupnya

Cara-cara

  1. Dscn5995
    *Roti* .Seperti roti biasa, masukkan semua bahan roti kedalam bread maker. Seperti gambar, jo masukkan semua bahan basah kedalam satu bekas, dan kacau sampai sebati. Dan barulah di masukkan kedalam bahan kering. sambil machine berpusing.
  2. *Topping*. Seperti buat cake. Pukul butter + gula hingga kembang. Masukkan telur. akhir sekali tepung. Separuh dicampur dengan koko powder, separuh lagi biarkan plain. Masukkan adunan kedalam 2 plastik .
  3. Dscn5997
    Bila roti sudah ready, boleh lah di bahagikan bulat2.
  4. Dscn6001
    taruk sedikit gula & butter. Dan ditutup rapat2
  5. Dscn6004
    Susun dalam loyang. Kasi sedikit jarak. Biarkan selama 1 hr. (tutup bekas denga kain lembap atau cling film)
  6. Dscn6017-1
    Pipe topping mixture (yg diisi dalam bekas plastic yg digunting sedikit bucunya). Seperti gambar.
  7. Dscn6021
    Bakar hingga masak. Wait for the aroma...emmmm..wangi satu rumah.:)
  8. note: kalau topping tak habis, bole simpan dalam freezer. next time tak payah buat topping mixture lagi.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (6)

Cimg2227rotibun
07-04-2007
i pakai allpurpose flour sb tak perasaan tepung roti dah habis tapi lembut gebu, macam roti sebiji.. utk inti i ada guna u punya dan ada yang i letak cinnamomum power+sugar+butter. habis
Laporan oleh: princessharyati

princess punya cantik la.cam roti bantal yg beli tu. sama jer sizenyer. :)

Dsc00498
27-05-2007
tak letak topping and dah cerai2kan dari lekatannya hehehehehe
Laporan oleh: umi_e

ok la tu umie..

Picture_258
10-09-2007
bekal hbby...tq jo..
Laporan oleh: junjs11

kennyang hubby u..sambil mkn..terkenang kat u jun..:)

Image152
01-04-2008
guna resipi doh, tapi tak buat topping sbb kehabisan butter. bubuh inti kaya homemade (resipi mat gebu) & bakar dlm muffin tray. sedap roti nye, lembut & gebu. thanks joayee! :-)
Laporan oleh: azareena
Dsc00375
21-12-2009
salam...saya juga cam member kat atas..x de gincu..hehe
Laporan oleh: Mariani(KT)
Picture_586
24-09-2012
mini bun inti red bean...hehehe...resipi yang mudah dan menakjubkan
Laporan oleh: hni_my


Komen (16)

06-04-2007, princessharyati komen :

amboi sedapnya nak trylah buat...


06-04-2007, joayee komen :

buat la princess..tak sempat nak simpan 4 sure. :)


06-04-2007, umi_e komen :

ermmmmm sedapnya jo.... bila2 blh umie try ekkkkk


06-04-2007, s_shamen komen :

nampak sedap roti ni..boleh cuba nii..


06-04-2007, Mat Gebu komen :

umie..u nya breadmaker dah ok ke? ke hubby umie dah belikan yg baru?....


10-04-2007, eyla5152 komen :

i dah try buat . mmg sedap, lembut tp kenapa bila dah sejuk topping dia cair melekit? boleh advice tak? tq nak attach gbr tp xleh nak masuk gune hp je...


12-04-2007, joayee komen :

Eyla.. jo punyer pun cam tu.. sama la...bila dah simpan smalam, topingnya cam cake..lembab skit..tapi masih sedapkan..nanti bila2 eyla taruk la gambar..nak ler tengok.:)


21-06-2007, LizaBBP komen :

nak tanya bila bakar nak guna api atas bawah ke?


31-08-2007, edazman komen :

LizaBBP....kalau buat roti mesti bakar api atas bawah.thanx


25-04-2009, FARIDAH BT AWANG komen :

GUANA DOK LEH BUAT LAGIE NIE


14-08-2009, solawati komen :

salam...satu hari tu maksudnya 24 jam ke, pg ke ptg, or mlm ke pg?


16-01-2011, chipmunk_que komen :

even blum bt lg, tp sy th npe topping dia lembab n melekit..sbb butter n gula same byk.so kne kurgkn cket penggunaan butter..cuba try..


21-05-2011, along pj komen :

tq ,saya nak cuber


07-07-2011, Makanan Sabah komen :

saya nak cuba buat bun


14-11-2011, MiA SaRaH komen :

allpurpose flour tu ape??? mmg nk buat roti nih but tpg roti abis lah.. i fed up leww... tolong jwb immediately! sesape pon yg thu??


18-04-2012, norre komen :

Dah buat ptg tadi, buat 1/2 adunan pun rasa dah byk tapi guna tpg gdm biasa aje. Lembut dan gebu jugak. Toppingnya sedap sgt dan ranggup.... Thanks for sharing....nak mskkan gmbr tapi x sempat.. Habis licin.. Thanks again...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd