Google+

oleh: alisa6388 Macaron

14042011_002_

Resepi ini baru minta dari member , masa buatnya tak sampai 1 jam


Created on : 14-04-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alisa6388




Bahan-bahan ( Ikut atas saiz )

  • 65 gm srbk badam 13 gm srbk koko 60 gm putih telur ( 2 biji telur ) 200 gm gula castor 110 gm gula icing secubit cream of tartar Filling ( ikut kegemaran boleh beli kat kedai bakery yg readymade lemon @ apa2 perisa )
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. 1 .Ayakkan gula icing , srbk badam dan srbk koko ketepikan 2 . Pukul putih telur dgn cream of tartar hingga berbuih 3 . masukkan gula castor sedikit demi sedikit pukul hingga kembang dan gebu 4 . masukkan bahan2 yg talah di ayak tadi ke dlm putih telur yg dah di pukul 5 . kaup dan balikkn adunan hingga sebati masukkan ke dlm piping beg pakai buang ikut saiz kegemaran anda paipkan atas non stik paper ( jgn terlalu rapat ) 6 . Hentakkan dulang yg telah di pipe kan untuk buang angin 7 . ketepikan adunan selama 45 minit supaya adunan yg tlh d pipekan tadi mengeras 8 . Bakar selama 5@10 minit 150c 9 . Setelah masak biarkan sejuk barulah sapukan filling dan cantumkan * klu nak pelbagai kan colour tk payah masukkan srbk koko bubuh pewarna semasa pukul gula castor *

Laporan Masakan Bergambar (2)

Img_3611
24-06-2011
pecah belah atasnya...tak jadi...uwwaaa!! (naseb baik sebijik telur je)
Laporan oleh: nuni
New2
26-07-2011
Eerk...macaron kite x brp nk jadi la...huhu..ape pun kite dh try buat...tq sbb bagi resepi nie..
Laporan oleh: laili05


Komen (18)

14-04-2011, mimieda komen :

wahhhh..dh ada resepi macaron..sy br je order dlm internet..lom smpi pn lg..leh la try nt..yg mcm alisa wat ni dpt brape pcs ye..leceh x membuatnya??..tq 4 d recipe


14-04-2011, Nurul77 komen :

macam manis.... nampak menyelerakan ! Sedap x? Nak cuba juga nih!


14-04-2011, alisa6388 komen :

mimieda : lbh krg 30pcs sebenarnya atas saiz yg kita buat . Tk da la leceh sgt ok la Nurul77 : memang manis pn sebab tu lg sedap nurul guna filling cream cheese @ lemon


15-04-2011, mimieda komen :

nk tnya lg :)..size alisa wat dpt 30pcs tu besa mana..ada tak mcm size duit 50sen


15-04-2011, alisa6388 komen :

mimeda : lebih kurang la , tp kena draw bulat2 atas non stik paper dulu baru u pipe kn adunan


15-04-2011, SisIda komen :

cream of tartar 2 ape fungsinye ea...macaroon nie sedap ker ea?x pernah makan la..tp nampak mcm sedap jer...


22-04-2011, adrianahalinda komen :

alisa, resepi ni mcm tak complete je..


11-05-2011, zamarulasmida komen :

nak tanya je ... tak penah makan macaron lagi .... sedap tak.... kalu sedap nak bikin la utk anak2...tq utk resipi


11-05-2011, nuni komen :

erm....manis2 rangup gitu.kalau org yg suka manis, mmg suka la kot.sy pon x suka manis, tp sy suka makan macaron ni.lebih2 lagi yg ada badam hancur


20-05-2011, pidanua komen :

nampak macam susah je nak buat


03-06-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

salam....filling 2 xkan cair ke??? macaron nie tahan leh tahan brp lama ya????


03-06-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

ovellete & cream of tartar 2 sama kan??


03-06-2011, cintamutiara komen :

qkc9898@yahoo.com.....xsama la....cream of tar tar tu...serbuk putih....ovalette...mcm gel warna kuning


06-06-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

masa nak bakar...nak guna api atas bwh or bwh jer??? serbuk badam tu kena dibakar dulu ke seblm digunakan??? lg satu...telur kena letak dlm peti ais dulu or x???


22-07-2011, uniquealashoppe komen :

Wah hebatnyer korg sume.. pandai memasak.. mcm2 resepi..


25-07-2011, rajaqina komen :

xssh ke??sllu wat xjdi huhu tringin nk wat..huhu


04-08-2011, atiey11 komen :

kalau x masukan cream of tartar ok tak?apa fungsi cream of tartar tu?


08-08-2012, Fatihah94 komen :

hmmmm..sedap x? klu sedap leh cube..hehe nak try bgi ayah mkan kuih unik skit..:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd