Google+

oleh: F&N Puding roti berkismis

P7050005

Enak dimakan bersama ice-cream


Created on : 06-07-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi F&N




Bahan-bahan ( 4-8 )

  • 500 ml Susu segar
  • 8 keping Roti
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 4 sudu besar Butter
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu tea Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • 2 sudu besar Kismis

Cara-cara

  1. Susun roti dalam loyang dan rendam dengan susu selama 30 minit.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan masukkan kedalam loyang.
  3. Taburkan kismis diatas adunan tadi.
  4. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  5. Hidangkan bersama ice-cream vanilla.

Laporan Masakan Bergambar (18)

Bread_pudding_too
17-12-2006
resipi ni i altered a bit.....letak cinnamon powder. sodapp!
Laporan oleh: haXira
Dsc04130
12-06-2009
resepi yg simple dan senang..alter sket..tuang dengan sos nyer, sedap jugak! :)
Laporan oleh: Cikput
Puding_roti
04-02-2010
Dah cuba guna susu Mrigold UHT..ok juga sedap..tukar sikit tabur kismis, ceri hijau dan merah untuk menarik perhatian..makan ngan icecream crunchy!!! marvelous!!
Laporan oleh: mbm
0034
29-03-2010
saya dh try buat semlm.. mmg sedap.. thx
Laporan oleh: madamesecret
P1190233
08-05-2010
Terima kasih..Saya kukus sebab takder oven..Sedap..
Laporan oleh: halida
Img_0927a
07-10-2010
resepi yg mudah & gerenti sedap...hehehe...dpt pujian dr family...akk ipar pun minta resipi...sy ltk kismis dan ceri merah...tq f&n...
Laporan oleh: putri eizan
76173_1630616538251_1621740768_1572556_3490176_n
10-12-2010
lama dah buat baru upload... ;)
Laporan oleh: wadiza
Dsc05257
11-02-2011
mine!
Laporan oleh: mymaro
P1010146
24-03-2011
Tq kongsi resipi 1st time buat terus jdi teruja mkn, kwn2 opis suka sdp katanya...skg dh selalu buat
Laporan oleh: mawarQH
Img_0405
18-04-2011
so soft n moist...sedap dimakan bersama custard cream panas..tq
Laporan oleh: aisyah_uk
Img_0408
04-05-2011
saya kukus je tapi resepi ni memang sedap.family saya suka.terima kasih f&n
Laporan oleh: nuryusra
Dsc00054
15-10-2011
jadik....gebu dan sedap. tapi makan ngan sos kastard.esok nk try ngan ais krim lak....
Laporan oleh: zaigasha
Pc111492
11-12-2011
ermmm...so delicious...ksi mk ayah mkn diorg sume ckp sedap....thankz f&n...i mkn ngan cream carstard
Laporan oleh: syiera96
030320121213
04-03-2012
My 1st try... Alhamdulillah, berjaya dan memang sedap.. Resipi ni my mum's fav. sure dia happy.. Sy guna castard cream je sbb anak2 batuk, so tak leh hidang dgn ice-cream :) TQ sudi share resipi ni ye..
Laporan oleh: sheq
2012-03-23_18
24-03-2012
baru buat ptg tadi. memang sedap mkn dgn icecream. takder kismis so kita tabus chocolate chip kat atasnya. thank u.
Laporan oleh: nurasafian
Myresipi_pudingroti
31-05-2012
Mudah sangat. Keluarga saya suka makan dengan aiskrim. Terima kasih kongsi resipi.
Laporan oleh: harithmusa
033
08-10-2012
sedap. lain kali boleh buat lg....TQ F&N
Laporan oleh: baya74
20130528_004618
28-05-2013
nak buat roti tp roti kurang naik.. end up jadi puding roti... :-)
Laporan oleh: nurulhusna.haron


Komen (28)

06-07-2006, admin komen :

f&n, ok dah tu gambar cun dah tu, maaf yer sistem ni masih x perfect lagi, apabila gambar asal tu saiz tingginya lebih besar daripada saiz lebarnya, gambar itu akan di kecikkan mengikut ketinggiannya, sebab itu lebar tu jadi kecik drp tinggi. nanti insyaAllah saya akan try adjust skit sistem ni biar tiada masalah gambar ni


19-10-2006, wana komen :

td dah cuba, sedap...wana punye mcm rase puding keremel plk. tp nape bawah die mcm basah n berair je? atau wana salah buat kot... hehehe...salah buat pon dah habis seloyang...sodap


06-01-2007, mama geena komen :

nak tanya sikit ni. boleh tak susu segar digantikan dgn fresh cream?


06-01-2007, F&N komen :

Tak pasti la,Rasanya x blh sbb kepekatan dier lain


17-01-2007, nizam komen :

nak cuba la macam sedap jer


27-02-2007, pijah komen :

yg pijah buat smlm, mase pns tuh, lembik sket. tp best sbb roti tuh mcm masin2. mayb sbb campur ngan butter. pg td mkn, perfect ! :D


31-07-2007, kurma komen :

best! da lame carik resepi ni. simple n easy. thanx f&n.


22-11-2007, elyyna komen :

klu nda tukar ice cream dengan nestle cream?


25-06-2008, ardini komen :

trima kasih buat f&n, sedap la puding nyer..td pg buat dan dah habis dah, sekali hidang je terus habis, husband saya punyalah suke..ni dia suruh buat lg ptg ni...alhamdulillah skali buat trus jadi..makasih banyak2


19-10-2008, mama sara komen :

dah cuba, memang sedap giler bila makan bersama ice cream, husband suka sampai suruh buat 3x per week bila free. time kasih banyak-banyak


04-02-2010, mbm komen :

Thanks..sedap yang amat..dah kongsi ngan rakan lain..


04-02-2010, ezralovescook komen :

wah3x...dh lama carik resepi ni..mmg sedap klo makan dgn vanilla sos..sejuk2..mmg terangkat abis la..tq tuan pny resepi,sy nk try then nant tempek gmbr kt cni..


28-03-2010, madamesecret komen :

hihi dh buat.. mmg marvellous, tp x leh nk upload gambar, card reader rosak ler.. tpi x dan apa.. licin..... thx for d recipe ok!!


05-04-2010, one_dinie komen :

memang best la resipi ni di makan dengan aiskrim vanila..sedap sangat2...puding ni saya kukus memng best...thanx 4 d recipe..


25-11-2010, Ajieda Ajis komen :

Saya dah cuba buat, mula2 ikut resepi F&N, sedappp.... pastu buat lagi tapi kat atasnya saya parutkan kulit kayu manis skit..... aroma dan rasanya berbeza skit.... boleh la cuba. nnt nak cuba letak mix fruit plak...


26-12-2010, ekaho95 komen :

wah,puding roti jadilah saya buat hari tu!gilerlah!x sangka betull!awww:Ddeliciousoo!suka suka suka sgtt!!


19-01-2011, n_gell komen :

smlm try buat & mnjd. harini bawa sket g opis. saje suh diaorg try x sngka plak suke. dh jnji lainx buat lg. tq share resipi


01-02-2011, anne77 komen :

Emmm...sy baru try masak tadi..mmg berbaloi baloi sedap sgt...tp modify ckit saya add susu pekat satu camca alhamdillah best best..makasih FN


15-03-2011, cikgulina komen :

semua komen diatas saya ambik dan jadikan panduan..nk cuba buat..nnt saya tempek gambar kalau dah siap..thx f&n


29-03-2011, Omiechan Crystal komen :

best2.. baru try semalam.. senang & cepat siap... bleh buat selalu... kawan2 ngan family suka...


01-04-2011, gee_is komen :

1st time try m'jadi..tp sy guna roti gandum..smlm cari roti putih da abis..hehe..rasanya mmg yumyumm.. resepi yg mudah, cepat dan sedap..


07-04-2011, umiqalesya komen :

nak cuba jgk


11-04-2011, dayahdamia komen :

salam...smlam try resepi puding nie..memang sedap thanks yg bg resepi...cuma kurang manis skit...


16-06-2011, mumz komen :

sy nk buat tp malas nk beli susu segar...boleh tak jika sy guna susu tepung baby.....


21-06-2011, hidayah sali komen :

klau kukus brape lame erk???


02-08-2011, shaharatul72 komen :

hiii sedapnya ...mesti try ...


06-12-2011, nazwangeo komen :

Menjadi, lapisan atas sedap. Tapi kenapa yg saya buat lapisan dalam lembik dan berair. nak panaskan lg tp tgk atas dah mula nak hangit


11-12-2011, syiera96 komen :

sedap....1st time try trus jd... thangks f&n...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd