Google+

oleh: Chiisana-san Bubur Nasi Manis

No picture

Belajar Dari Abah saya semasa die kecik-kecik dulu nenek buatkan die resipi ni.Walaupun pelik tapi senang dibuat dan sedap.


Created on : 28-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Chiisana-san




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 2 pot beras
  • Gula Secukupnya
  • Mangguk besar

Cara-cara

  1. Masak nasi seperti biasa,tetapi menggunakan dapur gas.
  2. Semasa airnya sudah mendidih,tambah gula dan kacau.(pastikan nasinya tidak terlalu keras dan terlalu lembik)
  3. Padamkan api dan tuangkan ke dalam mangguk besar tersebut and DONE!

Tag

nasi bubur








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (11)

28-03-2007, umi_e komen :

chiisana... kami pun biasa buat bubur manis tapi kami panggil bubur putih bubur merah... sebab bubur merah yang manis (guna gula melaka) dahtu kat atasnya diletakkan bubur lemak manis (dengan santan) dan biasanya buat bubur ni semasa kenduri etc


29-03-2007, Chiisana-san komen :

oooooo......tapi yg tu rase nya wajik tu.


29-03-2007, Lilydvalley komen :

chiisana, wajik lain... wajik dibuat dari beras pulut. I tau bubur yg k umie maksudkan tu...


30-03-2007, umi_e komen :

lily... u tau eekkkk biasanya ornag jawan buat bubur merah bubur putih ni kan?


31-03-2007, nOOrsha komen :

salamz....umie, memang biasenya bubur manis ni org panggil 'bubur putih bubur merah'... orang johor salu wat nie time kenduri kesyukuran sbg simbolik pada nikmat n kebaikan yg diperolehi.....kalo ada bubur ni i makan tang putih tu je sebab x tahan manis bubur merah tu... ehehe.. mak mesti bising sebab yang luak kale putih je, merahnye terbiar x terusik pun.. ihihi


01-04-2007, umi_e komen :

hahahaha nOOrsha... samalah... umie pun camtu masa kecik2 selalu kena tegur sebab makn yang putih je... putih tu best sebab lemak... last year umie buat, bubuh dalam bekas dan agih2kan kat kawan2 sempena kesyukuran untuk anak slung umie :) TAPI tak tau kawan2 lain tu makan ke tak sebab mereka tak biasa jumpa bubur putih bubur merah ni (macam bawang putih bawnag merah lak eekkkk)


22-10-2008, zsa_zsa komen :

zsa_zsa pun suka bubur putih merah. kalau makan memang makan dua-dua. hehehe.


02-07-2009, haz_anis komen :

xpenah cube la.. first time dgr ni.. hehe


02-02-2011, Anna1976 komen :

chiisana..,selalunya org jawa buat bubur ni waktu kenduri.tapi kami buat merah & putih rasa lemak manis.guna santan.cara buat tetap sama.bahagian bawah kami letak bubur merah atasnya pula warna putih.


14-04-2011, norzalinaaziz komen :

Untuk baby blh makan ke....


22-02-2012, husnafarisha komen :

sedap tau,kecik2 dulu mak selalu buat tp anak2 x suka


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu