Google+

oleh: ida Laksa tepung beras

Dsc01119

Homemade laksa


Created on : 29-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ida




Bahan-bahan ( 2 org )

  • 2 cwn tepung beras
  • 2 cwn tepung gandum
  • Sdkt tepung ubi
  • Sdkt air panas
  • Sdkt air sejuk

Cara-cara

  1. Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum,tpg beras & tepung ubi.Gaul sebati
  2. Kemudian campurkan air sejuk
  3. Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih.Acuan yg saya gunakan ialah acuan maruku.
  4. Bila dh terapung..maknanya dh msk le tu.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.Siap









Laporan Masakan Bergambar (1)

Laksa
09-06-2009
Thanks ida.. sedap laksanya.. suka sangat dapat buat..
Laporan oleh: juwitajamaludin

Komen (30)

13-07-2006, lynn komen :

hehehe ida dah tempek resepi kat sini, bila ler akak nak buat nih... sabar2 kena tunggu giliran masakan ;)


06-12-2006, april komen :

lepas ni blhla sy cuba buat.dh lama nk mkn laksa.nak cari laksa kering pun xjmpa..


16-01-2007, cik_ct komen :

tepung ubi tusket byk mne agak2?dlm 1@2 sudu ke? pastu bile da campur air pns ngn sejuk tu, adunan nya jd cmne?


16-01-2007, umi_e komen :

ida... lain kali kalau ida buat laksa ni lagi boleh tak ida amek gambo step by step so nampak jelas sikit camna rupa dan caranya... errmmm nak try tapi tak ada acuan muruku ler.... :(


08-02-2007, ida komen :

alahai...sori la ye..ida baru je lepas pantang..baby baru je sebulan..x sempat nk masak sgt skrg ni..nanti kalo ade mase ida buat ye...


14-03-2007, muziana komen :

laksa nie sesuai mkn ngan kuah apa. kuah lemak ker kuah penang.


21-03-2007, mazurah komen :

asm.....semalam dah cuba home made laksa....alhamdulillah menjadi...sedap.rasa dia seperti laksa kering.tq ida for sharing this recipe.


16-04-2007, niza komen :

tepung ubi nak letak banyak mana?


05-05-2007, nieta399 komen :

ida... sy dh cuba buat cam lembik sikit. bule bantu x? air panas yg digunakan tu nak panas sangat ke?sy guna air yg baru mendidih.


05-05-2007, qirah75 komen :

nieta..setahu i mmg guna air paneh yg baru lepas mendidih tu..dulu mak i slalu buat laksa tepung beras ni n kiteorg yg tolong pusingkan acuan. mak kite guna tepung beras yg made in thailand punya.itu yg paling bagus..cap gajah duduk ke apa tah..tp kalu yg tiruan made in malaysia nnt laksa tu xjadi cantik..adunan tu jgn kasik lembek sgt la..elok2 dia boleh digumpal2 n xmelekat kat tangan rasanya..


05-05-2007, qirah75 komen :

lupa nak cakap...mak kite guna 100% tepung beras..xcampur tepung lain..sesuai utk yg ibu yg pantang menyusukan anak coz kalu laksa yg ada tepung ubi tu nnt angin dlm badan n bila susukan baby dgn baby2 perut kembung..


09-05-2007, zuraina komen :

tak penah cube buat laksa tepung beras ni, baguih gak ader resepi ni, nanti cube2 dulu, kalau jadik ke tak jadik ker... kiter bagi tau la yer.


16-05-2007, yus_383105 komen :

aku kan cuba bt ... kuah nya macamna


16-05-2007, nieta399 komen :

qirah... mekasih.. nanti nak try lg. memang adunan tu lembik skit. lepas toskan sy rendam dlm air sejuk agak lama. rupa laksa tu xberkilat, lembik n melekat -> hancur... tepung ubi sy guna 3sudu. lepas ni sy cuba buat gn tepung beras je. qirah nak rendam dlm air sejuk tu berapa lama ek?


26-07-2007, saraya komen :

kuah camne nak buat?


26-10-2007, anilza komen :

saya mmg hantu dgn laksa peneng, lps ni leh lah saya wat mee lakse ni sendiri..thankz...


02-11-2007, nizanana komen :

mmm.......baru2 ni keluar citer pasal laksa yg x halal & dari sumber2 yg diragui, elokla kita buat sendiri kalu nak makan, lebih selamat


06-12-2007, nurulainada komen :

memang dah lama cari resipi laksa home made nih...btw bole tunjuk acuan muruku tu tak


19-01-2008, syil komen :

maaf,sy cuma nak share apa yang sy tahu...saraya,bhn penting kuah laksa ialah ikan.bolehlah digodek-godek tmbah ape yg patut


23-01-2009, ascool komen :

resepi ini x detil .bagi la detil sikit .nanti bila try tak menjadi.


24-07-2009, nojie76 komen :

Nak tolong jawabkan...tepung ubi tu terpulang banyak mana nak...kalau nak liat sedikit laksa tu masukkan lebih...nanti laksa akan jadi lebih kenyal. Tapi kalau ada anak kecil dan orang tua, eloklah kurangkan... Kalau nak rasa laksa gandum...tukarkan tepung beras kepada tepung gandum. Caranya sama sahaja, tidak perlu masukkan tepung ubi...laksa gandum buat kuah lemak terengganu sedap...atau buat laksa kuala kangsar....emmm sedapnya


13-08-2009, mazla komen :

thankslah ida kerna pekenalkan cara2 buat laksa beras ni,dah lama dah saya nak buat laksa ori mcm ni tp tak tau macamana nak buat.orang tua pun dah tak ade nak belajar.bolehlah buat ramadhan pun dah dekat boleh buat hidangan berbuka....tentu sedap.


20-09-2009, tiniewanpa komen :

salam ida..selamat hari raya ...tinie dah cuba....bila dah di uli..masuk acuan...tinie terus pusing acuan betul2 atas air mendidih......panas tanganku....huhuhu...bila dah terapung..tinie angkat..tapi lepas tu dia melekit2-lekit...kenapa jadi macam tu? boleh ida tolong? boleh tak kalau tinie nak belajar dengan ida personally?


27-04-2011, rozita1977 komen :

salam ida, camne nak bagi laksa tu tak lembik n putus2.....


21-07-2011, nufaSTELLA komen :

CARE2 BUAT KUAH NYE MCM NE?


04-08-2011, shasha_89 komen :

yg nie cam laksa kelantan ke??


22-09-2011, GeemanAifiq komen :

Boleh juga Gee nak cuba. Memang tengah cari laksa tepung beras ni. Harap2 jadi la.. kalau rajin boleh dikomersialkan. selalu jumpa laksa ni kat Kuala Kangsar je..


20-10-2011, zfaiz komen :

laksa ni perlu ke x kukus sebenarnya?


06-12-2011, weecha komen :

salam kak ida boleh tak kak ida buat pic step by step cara buat tu..tepung ubi tu nak letak takat mana ye..coz takut pla nti ltak bayak tak menjadi pla mee tu


17-12-2011, fazilafaizal komen :

nak tny,laksa ni leh tahan brp lma ye..ad sape2 leh tlg jwbkn.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd