Google+

oleh: wssary ais krim vanilla

Vanilla_ice_cream

dr fb myr..rm3 dpt 2 liter!!


Created on : 05-02-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi wssary




Bahan-bahan ( 2 liter )

  • 5 sudu gula pasir *
  • 1 tin besar susu sejat/cair *
  • 1 sudu besar ovallete *
  • 1 biji telur *
  • 2 sudu susu tepung
  • 2 penutup esen vanilla

Cara-cara

  1. mix semua bahan * dengan mixer selama 5 minit, high speed
  2. simpan dalam freezer 30 minit
  3. ulang method ini ( mixing n freezing ) sebanyak 3 kali
  4. pusingan terakhir, lepas mixed 5 minit, campurkan 2 sudu susu tepung dan 2 penutup esen vanilla
  5. kacau dengan wisk atau senduk kayu
  6. boleh ubah perasa ikut suka, tapi esen vanilla tetap WAJIB









Laporan Masakan Bergambar (7)

Ice
06-02-2011
semlm wat tp tambah koko powder & milo..
Laporan oleh: wssary
Ice-cream-15
13-02-2011
saya wat lg..kali ni perasa vanilla dan coklat..kopi pun wat sbb hubby suka tp ni saya yg nak mkn,tak letak gambar kopi..yum yum..
Laporan oleh: wssary
Dis_one
20-02-2011
kli k 2 buatt...igt nk guna fresh milk tpi cri kt kdai da abes fresh milk..but i guna susu pekat instead of sugar..saja nk try ubah ckit...sorry derhaka..hehe
Laporan oleh: azasy

takpe..bukan derhaka,itu creatip namanya..tima kasih kerana mencuba ye azasy..

P1030380
28-02-2011
slm..wat perasa kopi...sdp,ank2 suh wat lg...
Laporan oleh: Mariani(KT)

sedap kan..hubby saya pun suka perasa kopi..tima kasih sbb mencuba!!

P1000762
24-04-2011
Yeay 1st time wat ais krim sendri.Menjadi.Wat perisa coklat.Semua cakap sedap.Thanks ye.:)
Laporan oleh: cocojelly

sama-sama.trima kasih krana memcuba!!

Aiskrim_oreo2
26-06-2011
sedap! tambah oreo
Laporan oleh: tun_telani

mmg boleh diperbagaikan..

Dsc00079
09-07-2012
buat perasa coklat lum keras agi ni
Laporan oleh: jun75

Komen (66)

05-02-2011, HAIDA IMAN komen :

Rupanye aiskrim di letak telur mentah ya...nk try lah....


05-02-2011, Pak Cik komen :

tak rasa hanyir ke telur tu tak masak


05-02-2011, wssary komen :

x hanyir sbb da letak esen vanilla..


06-02-2011, curieq komen :

apa fungsi telur dlm aiskrim nie??


06-02-2011, wssary komen :

utk bg gebu..biasanya mostly homemade aiskrim mmg guna telur..


06-02-2011, kemma81 komen :

masa awl2 tu xyah ltk dlu la susu n vanila? ke kna tmbah lg jd jum susu =4 sudu n vanila =4 pnutup? sbb awl2 dh mix smua bhn..


06-02-2011, wssary komen :

tak..nnt i edit skit resepi ni..yg mix suma bahan is gula,susu sejat,ovalete dan telur je..last bila da 3 kali ulang method baru masukkan susu tepung and esen..


06-02-2011, wssary komen :

bleh paham x sekarang?


06-02-2011, CHELSEA komen :

saya n cef bawar umur,nk tau ap itu wisk?................


06-02-2011, CHELSEA komen :

kita baru 12 tahun............tlg bagi tau ye ap itu wisk


06-02-2011, CHELSEA komen :

tolongggggggggggggg


06-02-2011, wssary komen :

wisk tu pemukul telur..if takde takpe guna la senduk jer..


06-02-2011, aznirozima komen :

nampak senang nk try bt la.... SEdapner......


06-02-2011, aznirozima komen :

nampak senang nk try bt la.... SEdapner......


06-02-2011, aznirozima komen :

nampak senang nk try bt la.... SEdapner......


06-02-2011, aznirozima komen :

nampak senang nk try bt la.... SEdapner......


07-02-2011, saf945 komen :

kalau tak pakai mixer, tp guna blender jer boleh tak?


07-02-2011, d'jay komen :

nmpk senang jer....nak cuba la


07-02-2011, azasy komen :

tgh buat dn disimpan dlm freezer..x saba hasilnyaa


07-02-2011, wssary komen :

mmg senang aznirozima..


07-02-2011, wssary komen :

da siap jgn lupa hantar laporan yer..


07-02-2011, wssary komen :

saf945,if takde mixer ssh jugak tu..kalau blender u besar bleh kot..sbb nnt adunan ni akan naik 3 kali ganda..dia mmg dpt 2 bekas ice cream yg 1 liter..


07-02-2011, unknown komen :

nk tanye . yg ulang 3 kali tu . skali dgn yg mula2 ke . mcm mix,freeze,mix,freeze,mix,freeze last , mix . satu lagi 2 sudu susu tepung ni boleh tukar dgn milo ke ?


07-02-2011, wssary komen :

skali dgn mula,so mix freeze,mix freeze,mix + esen & susu tepung then freeze yg terakhir..bleh jer tukar milo..if nak wat coklat tmbh coco powder then paste milo ker,esen choc ke or choc emulco..


07-02-2011, unknown komen :

susu tepung tu kena letak jgk ke ? kalau mix+esen & milo coco powder then freeze . bleh x


07-02-2011, unknown komen :

kalau xde coco powder . camne ek ?


07-02-2011, sadiq segaraga komen :

sedap ooo....perisa ikan boleh guna?


07-02-2011, wssary komen :

takde coco takpe,milo pun da mencukupi..


07-02-2011, ogy_alif komen :

tumpang tanya, sukatan guna sudu tu pakai sudu makan biasa ke sudu penyukat tu..


09-02-2011, wssary komen :

saya guna sudu makan biasa jer..


09-02-2011, azasy komen :

dh buatt tpi lupa nk snap pic n hntar report..ampunn...suka sgt eskrem ni cm beli kt kedai..i tmbh oreo n chip choc..family kta bestt..nti nk buat lgi sekali then i hntr lporan..juzz nk tnya,kalo gnti susu cair ngan fresh milk bole tk?


10-02-2011, wssary komen :

azasy..tima kasih sbb mencuba..mmg bestkan..my frens n hubby pun suka..nnt jgn lupa hantar laporan next time ye..saya x pasti plak bleh tukar dgn fresh milk ke tak..sbb susu cair tu bg rs creamy kan..apa kata azasy cuba n let me know k!


13-02-2011, syam.seng komen :

nak cubalaa... x biasa bt lag. resepi aiskrim dah byk sy simpan tp x try pun lg. hrp2 kali ni boleh bt.


13-02-2011, cik pipah komen :

da try da. . mmg best n sdap. . makaseh. . n_n


13-02-2011, wssary komen :

terima kasih sbb mencuba cik pipah..lain kali hantar la laporan plak ye..dan syam seng cuba jgn tak cuba..nnt da cuba mst nak wat slalu..


14-02-2011, unknown komen :

dah buat aiskrim ni .best ler . ni 1st time . banyak nk tanye . 1st : kalau x letak 2 penutup esen vanilla xpe ? nk letak satu je coz rase vanilla kuat sgt . 2nd : 1st time buat aiskrim . mase siap dah . knape cepat die melting . klu tgk lam gambar tu macam keras ,payah nk melting . hehehe


17-02-2011, Sekawe78 komen :

salam ... nak tnye skit ... wajib ke letak ovallete tue ??? kebetulan nak buat satu tu jer yg tak ader ...


17-02-2011, wssary komen :

ovallate tu tujuan nya utk mengebukan dan mengembangkan aiskrim tu jd 2 liter..tak sure pulak boleh ke tak..mungkin boleh tp takkan dpt la smp 2 liter kot..apa kata sekawe cuba dan bgtau apa keputusan nya..


17-02-2011, Sekawe78 komen :

wokeh dah try ... tp btul gak kut, mase dlm mixer nmpak bnyak, bile masuk freezer lpas 30min, separuh turunnya ... anyway jdik gak aiskrimnya wlaupun kurang menjadi ... dpat mkn anak beranak ... sok g carik ovallete lak ... tq untuk resepi nie ...


20-02-2011, wssary komen :

unknown,boleh je if nak letak 1 penutup esen tu..iye ke cepat melting?sbb kat doha ni tgh winter mmg tak cair pun,aritu saya terlupa nak masukkan dlm frezer blk dlm 30min pun tak cair sgt..mungkin sbb cuaca kot..


23-02-2011, yin93 komen :

kak,x fhm la method ke3,,lepas letak kat frezee 30 mnt,nak kne mixing balik ek?lepas tu ulang lgi?hehehe,,,help me,,


28-02-2011, sha_ipg komen :

nak tanya susu tu susu pekat ke. tin besar ke tin kecik


28-02-2011, wssary komen :

yin,iye..lepas letak dlm frezeer 30 min kuarkan dan mix blk.wat smp 3 kali..nnt aiskrim ni ringan sgt2..cuba ye.. sha,saya guna susu cair tin besar


02-03-2011, jey5156 komen :

nak tanye skit..resepi dlm myr ni boleh copy n simpan buat koleksi tak? coz kat atas tu ade tulis tak leh copy..takut gak..teringin nak buat aiskrim tu tp lum sempat...klau leh tq ye!


03-03-2011, wssary komen :

boleh je..jey da mintak izin lagi la boleh..


23-03-2011, salbiahsarani komen :

saya dah buat 3 kali. 3 perasa berlainan...sedap..tapi lambat beku..jadi saya tambah air sikit lepas mix kali ketiga...baru cepat beku. dalam 1 jam dah boleh makan. rasanya masih lagi sedap...anak amat sukakannya. tq wssary


26-03-2011, wssary komen :

wah..bagus tu..tmbah air ye..tips yg bagus..bleh la saya cuba plak..byk mn air salbiahsarani letak ye..


28-03-2011, mamayumie komen :

kak,,,mama nak tanya,,overlate tu camane?hhuu..tak tau tul nih


07-04-2011, wssary komen :

mama,cuba clik kat glosari pastu cari ovalete.dia kaler kuning oren.utk wat cake sebenarnya


13-04-2011, salbiahsarani komen :

saya letak dlm 200 ml air... hari ni buat kali ke empat..perasa jagung pula..sebelum ni buat perasa strawberry, vanilla dan coklat..sedap...


20-04-2011, fafasukamasak komen :

ovalette tu ape?


26-04-2011, wan ayuna komen :

ovelette 2 warna kuning.. kalu g spermrket g kat bhagian buat kek... besenyer ader....warna kuning, lembik n kenyal cket... x pun klik kt glosari utk info...


27-04-2011, MamaImans komen :

wssary, nak tanya la..kalu tak guna susu tepung tak pe ke??..bahan lain semua dah ada kat umah..cuma susu tepung je tak de ni..menjadi tak kalu tak letak susu tepung??..terima kasih..


30-04-2011, wssary komen :

maaf mamaimans lmbt plak saya reply..boleh je..sbb saya pun jrg2 letak susu tepung tu..mmg jadi jugak..insyallah..


18-05-2011, faizah_nizar komen :

sory blurr sikit. susu tin besar tu yang berapa gram/liter yer.


31-05-2011, ermanita komen :

sy dh try,sdp sgt..trime ksh byk,sy siap edarkan resepi kt opis..huhu


21-06-2011, wssary komen :

faizah,1 tin besar.dlm 500ml camtu..


04-08-2011, elah_komik komen :

hmmm,, nampak cam mudah, bahan2 pun semua bleh beli kat pasarya.. nak try la, doakan saya berjaya yea, hehehe,,


28-11-2011, dania damia komen :

nmpak mcm best sgt nti nak cube...yum..yum..


12-12-2011, alihuruhara komen :

Lepas dah buat semua, berapa lama nak kena letak dalam freezer lepas tu baru boleh makan?


26-12-2011, ietabeepee komen :

dah wat bnyk x..tpi x smpt nak snap...semua dah selamat masuk mulut dulu...mlm ni wat ag tuk sekian kalinya...tq wssary....


27-06-2012, jua komen :

terima kasih resepi. saya dh cuba guna ais krim maker.1 jam dh jadi ais krim. hubungi saya 014-5359173 kalo nak mesin ais krim


27-06-2012, jua komen :

terima kasih resepi. saya dh cuba guna ais krim maker.1 jam dh jadi ais krim. hubungi saya 014-5359173 kalo nak mesin ais krim


18-08-2012, momon92 komen :

wakaka whisk pun tak tau ker..kah kah kah..gurau jer .harap maaf.:P


14-12-2012, ayana_luvy komen :

erm nak tnya knape yang yana pnya jdy berair yew, dya x nak kembang spenuhnya.. dulu bwat ok jew, tpy bila wat byk kli x jdy plak..


15-02-2014, norliana yana komen :

Terima kasih....saya dh cuba resepi awak wssry....sgt sedap....anak2 bangun tido tros tuju peti ais nk mkn aiskrim hehe.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd