Google+

oleh: junjs11 Kuih Bingka beras

Picture_1048

dah lama nak buat..br ni dapat...


Created on : 10-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 loyang kecil )

  • 150gm tepung beras
  • 180gm gula
  • 300gm santan pekat
  • 450gm air
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan. Kacau sebati dan tapis.
  2. Masukkan kedalam periuk dan kacau hingga pekat. tutp api dan kacau lagi hingga licin.
  3. Masukkan kedalam loyang yg disapu sedikit minyak. bakar hingga masak. lebih kurang 45min (ikut oven).

Tag

Laporan Masakan Bergambar (6)

Dscn6468
12-03-2007
ema,k.sal,k.nor dtg rumah,nampak kuih bingka ni, we all try la..sedap, lemak, manis pun just nice.tq
Laporan oleh: joayee

wah..joayee, dah buat ek...blom potong g tu...!

25
17-07-2008
Cuma ada gambar yg belum potong sbb lembik walapun dh kacau sampai pekat sebelum bakar & esok nya pun masih juga lembik. Lagi satu terrlampau manis. Betul ke sukatan ni?
Laporan oleh: AlongRoz
Bingka
01-09-2008
lemak je bingka ni...tq sebab sudi kongsi resepi...
Laporan oleh: quinnie
100_0448
12-04-2011
dah lama cari resepi nih,dh dpt try buat..mula nmpk lembik je tp dh sejuk ok plak
Laporan oleh: aniez75
003
22-04-2011
thanks juns,resepi ni mudah dan sedap,lg 1 xde bau telur..saya tmbh gula merah sikit..lg sdp rsanya..hehe
Laporan oleh: noor satinah
20130425_053823
26-04-2013
Buat 2 hari lepas.. bakar dlm loyang 7x7in.. mudah dan sedap! Terima kasih junjs11!
Laporan oleh: LynnSham


Komen (13)

11-03-2007, princessharyati komen :

memang lama dah tak mkn kuih ni...lepas ni bolehlah buat, bahan ye mudah..


12-03-2007, umi_e komen :

joayee... cepatnya buat kuih bingka... mintalah sikit :D hehehehehe


12-03-2007, princessharyati komen :

tak simpat nak masak.. joayee dah masak dulu...amboi menjadi bingka beras joayee.. nampak cun.. dan menyelerakan


15-03-2007, ijja komen :

Ijja dah cuba, tapi rasenya manis sangat, nanti lain kali kena kurangkan sikit gulanya.....


17-04-2007, syahmi komen :

kena timbang ke pulak santan dgn air tuuu..kalau guna cawan banyak mana agaknya ?


13-08-2007, tulip77 komen :

bakar pada suhu berapa? ni 1st time nak cuba...mmg tulip tak pandai sgt buat kuih,ni yg nak try


24-06-2008, mardieya komen :

semalam dh try tp mcm tak jadi...bila bakar bingka tu tak keras mcm lembik/cair and ada kuar minyak..why? x cukup masak ker ek..tenson ler klu try x jd ni...


24-09-2008, quinnie komen :

.


24-01-2011, azlinaziz komen :

kat australia susah nk jumpa tepung beras, boleh ke kisar beras sampai jadi tepung????


09-02-2011, ytzam komen :

rasa macam sedap jer.boleh try nie.baru ni jumpe kuih ni.


18-03-2011, erni halwati komen :

sedapke rasa die macam bingka ke


30-03-2011, syazaqira komen :

bole x bg sukatan dlm cawan


11-10-2011, noorjan komen :

lu cipui


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd