Google+

oleh: kakbesah cucur udang/bilis express kakbesah

Dsc01557

pd hari yg lain, ketika hujan lebat juga, dpt 1 lg idea...(memang betullah,hujan adalah rahmat Allah...)


Created on : 16-01-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakbesah




Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 2 cawan tepung berserbuk penaik
  • segenggam udang kering @ ikan bilis
  • 1/2 tangkai cili merah - hiris halus
  • sedikit daun sup - dihiris
  • sebiji bawang merah
  • garam secukup rasa(dlm 1/2 sudu teh)
  • p/s; kalo xde self rising flour, bleh ayakkn 2 cwn tpung tu dgn 1 sudu teh membukit baking powder.

Cara-cara

  1. tumbuk bawang & udang kering.
  2. satukan semua bahan dlm mangkuk & bancuh dgn air secukupnya sehingga menjadi satu adunan yg pekat .
  3. panaskan minyak lalu gorengkan cucur dengan membulat2kan dengan jari & masukkan ke dalam minyak.gunakan api sederhana saja.
  4. boleh la dimakan semasa panas (sejuk...pn masih lembut) bersama sos cili. bdk2 kata.. rasa mcm cucur adabi...hehe
  5. Klik untuk isi cara-cara di sini
  6. Klik untuk isi cara-cara di sini
  7. Klik untuk isi cara-cara di sini
  8. Klik untuk isi cara-cara di sini








Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc0050512
16-07-2011
lupa nak upload tadi...ni la rupanya cucur ikan bilisku...
Laporan oleh: misspid

misspid, hm, cantik kembung nmpaknya cucur bilis tu yer.. kalau dicicah ngn kuah kari.. fullamak.. resap jer kuah tu dlm rongga2 cucur tu.. memang mabeles! tq misspid..

Snapshot_20120524_3
24-05-2012
yg ni plk bfast kami pg ni...tpi mslh Ieta ni bla wat cekodok mst kuar tanduk, bkn satu, tpi 2, 3...tpi mmg lmbut la kak..yg pntg xpress...sesuai dgn moto baruku...
Laporan oleh: ietabeepee

hihihi brtanduk ye ieta, ala..besalah tu, tanduk tu la yg sdp ieta..bg efek rangup2 skit.. cicah smbl tumis @ kari pn best kn.. tq 4 trying ieta..

Photo0643
01-08-2012
Salam kak,lama dh x mnggodek dpr akak.bz sket..nie buat utk sahur td.sedap.makaseh..(senyum lebar smpai tlinga sbb sdp)
Laporan oleh: Truya

Salam Truya, rajinnyer..buat cucur utk sahur, mkn mcm brekpes ye. ok sgt lah tu kn, sahur tu kan brekpes kita di bln ramadhan.. hai, bnyak nmpk cucur tu..mkn brape org? tq Truya cz wlaupon masih student tp, rajin kedapo, hai ank sapee la ni..


Komen (5)

22-01-2011, ieda ibrahim komen :

wahhh,comeinyer cucur udang k besah ni...nk cuba la..cuma nk tnya,klu pkai tepung gandum biasa cuma ditmbah dgn serbuk penaik camner sukatanyer k besah..thnks


22-01-2011, kakbesah komen :

ieda,sorry ya,akk xprnah buat cucur udang + serbuk penaik.yg ini pun sbb ada lebihan tepung kek kt rmh..hehe.tp, kalau 3 cawan tpg + 1sudu kcil baking powder=diayak,ok kot...kalau ieda nk try respi cucur akak sila search 'cekodok udang kakbesah' kt MyR ni....


16-07-2011, misspid komen :

dah cuba...tapi ikan bilis tu sya blend (anak tak makn ikan bilis kalo dia nampak seko2...), guna tepung gandum & tambah sikit mauripan...memg gebu cam akak punya...tq...


16-07-2011, kakbesah komen :

misspid, oh, tambah mauripan yer.. dh x expess lg la yer.. coz kne tunggu kembang..hehe. apa pun ke kreatifan misspid sgt bermakna demi utk mnyediakan makanan yg sedap utk keluarga tersayang.. tq yer..


16-07-2011, misspid komen :

tq kak besah...tepung berserbuk penaik tak dak stok...ha3...sebb terliur tgok resipi ni n test leh tak guna mauripan...wahahaha...terlebih kreatif ujung2 minggu...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu