Google+

oleh: Mat Gebu Sup Ikan "Power"

Step_by_step_067

Sekali rasa macam sup ayam tapi sebenarnya sup "ikan".


Created on : 07-03-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1 ekor ikan Jenahak/tebal pipi atau ikan merah
  • 1 batang serai, dititik
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bawang merah kecil, dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus
  • Daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan
  • BAHAN2 REMPAH:-
  • 6 biji bawang merah kecil*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia dan 1 inci kunyit hidup*
  • 1 camca teh lada hitam*
  • 1 keping hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
  • 2 camca besar rempah sup "Adabi"
  • 1 1/2 camca besar rempah kurma "Adabi"
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan, di potong ikut suka dan perap dgn limau dan garam utk 10 minit. Bilas kembali dan toskan.
  2. Satukan bhn2 kisar dgn rempah sup dan rempah kurma. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 3 camca besar), tumis, bawang merah/putih yg dihiris, serai, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan hingga wangi. Masukkan rempah tadi dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan air secukupnya (kurang lebih 1 liter). Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan masak dgn api sederhana hingga ikan masak (kurang lebih 15 minit). Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
  4. Sebelum makan taburkan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng. (Maaf dalam gambo bekalan daun sup/bawang dan bawang goreng mat kehabisan)...

Tag









Laporan Masakan Bergambar (8)

Picture_1079
15-03-2007
wat dua ari lepas....jun guna ikan merah..yummy.
Laporan oleh: junjs11

sedap.....mat pun lama tak masak sup nie

Supikan
26-03-2007
rasanya lain dr sup ikan yg lain..
Laporan oleh: yani

yani.....bila u balik M'sia, leh guna semua benda2 fresh...lagi lain.

P7010799
13-07-2007
sedap la....my hubby mula2 tgk dia kata..lain mcm je sbb ada daun pandan...bila dh siap..hmmm siap tmbah nasi lagi...hehehehe
Laporan oleh: butter_milk
Sup_ikan
23-07-2008
Saya guna kepala ikan merah. Rasanya lain dari sup yg biasa. Sedap.
Laporan oleh: hazila
09-04-14_11-101
15-04-2009
guna ikan merah, resepi ni mmg power la hehe..tq
Laporan oleh: sakura>emi
Sup_ikan_power
09-08-2009
sedap cik mat...laen dr yg laen...wat untuk my baby 1yr old...suke die makan, tp x letak lada itam la..... tq :)
Laporan oleh: nOOrsha
Sdc13531
13-03-2011
tq mat gebu...first time sy buat sup ikan haruan power utk jiran sy yg opperate..harap k ina suka n cepat sembuh..
Laporan oleh: zzraida
Dsc01629
19-09-2012
sup ikan merah. malebezz giler resepi ni. sy tambah potongan carrot utk tambah kemanisan sup n nk nampak cantik lebih. ade kaler2 gitu.
Laporan oleh: myamyxara

Komen (23)

07-03-2007, yana komen :

wah... wah... sup ikan lak yea cik mat. rasanya yana belum penah lagi makan sup ikan. dah ada resepi dr cik mat, boleh la yana cuba.


07-03-2007, Mat Gebu komen :

cuba jgn tak cuba yana....sup nie dari sepupu mat di JB, dia nie terer masak, dia panggil "sup ikan power"....kuah tu kalau nak lebih leh tambah ye yana, and lada hitam tu kalau tak nak pedas bbuh sikit je..


08-03-2007, umi_e komen :

ermmmm teringat kat arwah mak umie sebab dia suka maska sop ikan... terutamanya ikan merah yang besar2 tu... ikan jenahak pun arwah mak suka masak sop sebab abg umie sorang tu hobi dia pergi ke laut dha selalu dpt ikan jenahak fresh... errmmm terliur sungguh lah :-S


08-03-2007, Mat Gebu komen :

Sayu pulak bila umie sebut macam tu.....yelah benda2 macam nie, pulak makanana kegemaran seseorg tu, boleh mendatangkan nostalgia pada kita.....lagilah kalau org tu dah tak de kat dunia niee....hmmm-----> al-fatihah utk arwah ibu umie....


08-03-2007, yana komen :

mat...nak tanya skit. ikan kembung sesuai tak masak sup ni? hb x makan ikan lain......melainkan ikan kembung je..


08-03-2007, junjs11 komen :

hmm...minggu depan leh wat ni..cam sedap j...eh mat..nak tanya sket..ade ikan tebal pipi? jun x pernah dgr...ni la 1st time...


08-03-2007, nafisa komen :

sedapnya rupe ikan tu abg mat mesti teror bab2 masak2 ni kan cayo lah abg mat ..abg mat bley tak bagi nafisa resepi kek coklat yang sedap dan moistritu nafisa wat tak moist la jadi tu jadi tapi macam tak power jer kek tu bley yer abg mat...


08-03-2007, Mat Gebu komen :

Yana...setau mat kalau ikan kembung org buat masak asam pedas atau singgang ada lahh, tapi kalau nak try tu apa salahnya. junjs memang ada ikan tebal pp, kalau jun ke pasar basah (wet market) cuba2lah tanya...alah kalau tak de ikan merah pun ok, janji ikan fresh...nafisa ehemm ehemmm....(abg mat.?..hehehe demam macam nie), kek coklat yg lembap ye hmm nanti lah kalau mat jumpa n try dan kalau jadi most baru mat bbuh kat sini. ok semua selamat mencuba dan kalau dah try tu bbuh leer gambo, kasi meriah lagi.


09-03-2007, enam putera komen :

Maaf mat gebu, saya lari dari topic, tapi harap mat dpt jawab ngan segera ya, bega cheddar cheese tu halal ker? Atau kpd sesaper yg ada info ttg hal ni harap sudi menjelaskannya, saya dah usaha tanya kat jakim tp tiada kepastian, mmg kecewalah.


09-03-2007, Mat Gebu komen :

Pasal cheese bega tu mat tak pasti laa, sebab dari dulu2 lagi mat memang beli keju keluaran "KRAFT" saja....tapi dgr cerita keju jenama "BEGA" tu dipasarkan di negara2 timur tengah. Kalau dah ke sana takkan tak halal kot....ntah lah ye susah nak cerita benda2 nie..kalau rasa was2 jgn guna.


09-03-2007, enam putera komen :

Terima kasih mat. Sup ikan mat tu nampak 'kaw' betul ya, masakan ni mmg nostalgia buat saya, teringat arwah mak, kalau arwah ayah beli ikan merah atau jenahak pasti di'sup'kannya, wlpun sup mak jernih jer warnanya tp rasa dia pun 'kaw' gak. Dia punya jernih sampai boleh nampak cik mat kat JB sana....


10-03-2007, Mat Gebu komen :

hahahah itu dah macam "nujum pak belalang" punya cerita daaa.......apa2 pun putera 6, kalau ada masa cuba lah ye....mat pun jarang2 masak sup macam nie, sekali sekala je, selalunya mat singgang je.....oh ye putera 6 kalau u ada resipi arwah emak u tu, boleh leer kongsi sama.....


10-03-2007, enam putera komen :

mmg teringin nak hantar resepi utk dikongsi bersama tp saya tak punya camera la...setakat hantar resepi tanpa gambar serupalah ngan baca komen mat tanpa melihat orgnya....oh ya, mat org johorkan, dolu2 pernah tak makan sejenis lauk diperbuat dr kelapa parut muda yg diperisakan ngan jintan dan ketumbar, pastu dibungkus dlm daun keladi muda (yg jenis tak gatallah), dlm kelapa tu pulak ada ikan masin kembung. Bungkusan daun tu diikat kemudian direbus ngan santan hingga kering. Lauk tu nostalgia sgt wat saya tp dah tak tau nak tanya sesaper, kalu mat tau boleh tak tlg tempekkan di sini dlm kategori lauk dlm kenangan....


10-03-2007, Mat Gebu komen :

hmmm ntah ye. mat pun kurang pasti, tapi nanti lah mat cuba tanya2 org tua yg pandai2 masak....kalau kat belah Johore, lauk pauk yg jenis bungkus2 dalam daun selalunya botok2 atau pun pais.....6 putera ambik leer gambo guna handphone (yg jenis ada kamera tu)....macam umie buat tu...


12-03-2007, yana komen :

mat.. yana dah masak dah sup ikan power ni, guna ikan kembung je tp kan mat... memang sedap la. nnt la yana tempek gambor nye. dah ambik dah tp lum pindahkan kat pc lg.


12-03-2007, Mat Gebu komen :

ye ke yana...ma kasih ye...mat pun nak berterima kasih kat sepupu mat (Kak Simah), sebab resepi dia nie....


17-07-2007, rosnani komen :

mat.....sedapnyer... bace bahan2 nyer...carenyer dah tau memang POWER!!!! balik karang nak kena try gak..carik kat pasar mlm bahannye.


24-07-2007, zla komen :

sedappppnya sup ikan ni abg mat.mlm tadi zla masak sup ni ,mmg best abis.kuahnya pekat mcm kita masak lemak cili api tp mmg powerlah rasanya.tima kasih ye abg mat sbb bg resepi ni.....zla mmg teringin nak wat sup ikan,tp xpenahnya berkenan....ni dah jumpa bolehla buat selalu.....heheheheh


11-06-2008, zawiah komen :

wooowww...baru terjumpa resipi mat.. nti nak try laahh... mesti best nii...


16-07-2008, akmal004 komen :

Sye prnh jge letak daun pandan kat masakan sup tp ayam lah... then klu ikan pun bleh, sye nak try lah cam best jerr!!


01-01-2011, sal123 komen :

salam Mat gebu.Hari ni buat resepi ni memang power makan plak dgn sambal tempoyak.my hubby tak toleh kiri kanan dah walaupun awalnya dia kata tak suka sup ikan.syukra3X


02-07-2012, MiA SaRaH komen :

Ola Mat gebu, sedapp btul sup ikan NIH! Mmg peerrghh POWER lah! Tp x reti upload gmbr, family sumer sukee! Tmbh nasii berpinggan pinggan! Soo knp anda yg diluar sne, yg msih blom cube reeesepi nii, jgn tkut Dan was was, Insyallah menjadi!


02-07-2012, MiA SaRaH komen :

Kpd **


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu