Google+

oleh: vdia Ayam bakar mayonis

Ayam-bakar

boleh makan dengan nasi atau begitu saja.


Created on : 24-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi vdia




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 8 ketul drumstick
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1 kiub ayam
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Lada hitam secukupnya-tumbuk
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk
  • 1/2cm halia-tumbuk

Cara-cara

  1. Perap dengan semua bahan-bahan di atas dalam 1/2 jam. Kemudian bakar. Lagi lama perap, lagi sedap.









Laporan Masakan Bergambar (36)

Dsc05368
24-05-2007
thanx...walaupun goreng,tetap sdap..
Laporan oleh: reza_ikram
Img_0740
24-01-2008
sdap..tak letak kiub ayam sbb takde..tp still yummy..thanks..=)
Laporan oleh: zatiMJ
Image092
04-04-2008
mkn dengan roast potato, bakar sekali dengan ayam. simple but yummy! tq for the recipe :-)
Laporan oleh: azareena
Ayam_bakar_mayonis
05-05-2008
Inilah hasilnya. Hmmm...sedap!
Laporan oleh: rossitamz
Ayam_n_ice_chocolate
16-12-2008
dah siap ayamku....dengan ice chocolate, yummy2.
Laporan oleh: syura_syazana
___914
05-01-2009
sedap...tq vdia share resepi nih...wlpbhn2nyer simple jer tp best!!!!!
Laporan oleh: are3646
Ayam_bkr_mayo
18-03-2009
sedap...mkn gitu je pon yummy....TQ
Laporan oleh: Aziemas
Dah_siap
24-04-2009
yummy.... mmg sedap . first time buat mmg membuka selera . anak i siap ratah sampai 4 ketul . cik abg pun kata sedap.
Laporan oleh: KASH
Ayam_bakar_ready_to_eat
26-04-2009
tada... inilah hasilnya . sedap dan mmg senang nak buat . first time buat saya bakar , lepas ni nak try buat goreng plk . i nak cuba tukar dr lada hitam tu ke serbuk cili plk . ok tak?
Laporan oleh: finas74
P4260115
27-04-2009
yg nih kita bakar
Laporan oleh: tulip77
P4260114
27-04-2009
versi goreng
Laporan oleh: tulip77
Dscn1002
18-05-2009
Best... My hubby ske sangat.. Tq
Laporan oleh: tfsalihah
Ayambakar
19-06-2009
Sedap sangat ayam bakar ni. Ringkas & senang untuk disediakan. TQ
Laporan oleh: S_Norul
Img_0296
18-08-2009
sedap, bau pun wangi, menyelerakan... uummmahhh... TQ..
Laporan oleh: asnhr1074
15092009710-001
15-09-2009
inilah hasilnya selepas dbakar dgn arang......not bad..tq
Laporan oleh: zamiela
251020091146
03-11-2009
sehingga menjilat jari...sedap sesangat. Thanks 4 the recipe.
Laporan oleh: patricia.b
Ayambakar
16-11-2009
sedap.. sesuai dgn selera
Laporan oleh: yani
Ayam
28-02-2010
sodap!!! tapi den tambah sos cili abc..bg tambah sdap
Laporan oleh: melanaudalat78
Dsc01438
01-03-2010
sedaap..x cukup,sok buat lgi.thanks vdia
Laporan oleh: lizasp
2
22-03-2010
yummy!!buat utk lunch weekend arituh=)
Laporan oleh: pearlgirl
Img0047a
06-09-2010
wat utk berbuka ari tuh..cedap wlupn digoreng.tp rsenya ag cedap kot lau bakar..t nk g bli microwave..hehe
Laporan oleh: amy_andriana
12022010
17-12-2010

Laporan oleh: azurazakaria
Ayam
20-02-2011
terrrtawar ckit but still besttt..tq
Laporan oleh: azasy
Sdc16783
17-03-2011
sedap sangat,bru je cba tdi.rugi x cba...cba lh!!
Laporan oleh: cinta_hati
Image0750
29-03-2011
bru siap uat.tmbh lada putih dgn bwg besar n grm sket untuk kurangkan pahit lada htm. pe pn untuk tn resipi, resipi ni memg best. sy uat versi gorg kurg minat yg bkr.kalu rajin nti bleh try bakar plak....
Laporan oleh: ctmarzz
Dscn0261
30-04-2011
dah cube dah..^_^
Laporan oleh: LOLYPOP23
Img_2476
10-05-2011
selalu juga buat ni...bhn2 pun senang ja & rasanya pun sedap. lps ni nk try goreng pula. thanks vdia..
Laporan oleh: ctzai
Dsc00151__1_
11-05-2011
TVM tuan punyer resepi... Sedap sgt. Mlm td wat mkn dgn nasi ayam hainan... Ratah mcmtu je pon sedap... Highly recomended
Laporan oleh: shnana
249629_236965902983435_100000100812532_1134515_5053234_n
20-06-2011
mmg sedap!! I LOIKEE!!
Laporan oleh: mizzaasmidar
Dsc05149
28-06-2011
yummy...mmg sedappp...anak2 suke ratah jer..10Q Vdia
Laporan oleh: k.zila66
Photo3
06-08-2011
dah buat banyak kali tp lambat la pulak buat laporan ... cuma saya perah air limau nipis skit last skali sblm perap...hehehe.. mmg best!! TQ to tuan punyer resepi...
Laporan oleh: Raishan
Dsc07151
26-08-2011
sedap sesangat kali nih guna kepak..tq vdia
Laporan oleh: k.zila66
151020111900
15-10-2011
saya dah cuba resepi ni gah hari tadi,ehmm memang sedap la
Laporan oleh: som
Photo0285
09-02-2012
Baru je lepas makan dgn anak2.Sedap sangatttttt....anak2 x bleh nak berenti makan.Buat setengah ekor ayam.Nak buat lgi nti...
Laporan oleh: erda
121226_ayam_bakar_mayonis
26-12-2012
dah 3x wat. goreng pn sdap jgk. hb sgt suka. tqvm!
Laporan oleh: moonbug
Dsc04359
29-08-2013
salah satu peberet anak2...yg ni main ratah jer! terbaekk.... tq vdia :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (58)

11-09-2006, Azfa komen :

Sedap gak..not bad..saya dah cuba buat..


02-10-2006, atieacun komen :

goreng bole tak..???


04-10-2006, Aziah komen :

dah try masak utk berbuka...memang sedap...


10-11-2006, nsapura komen :

tumpang tanya... bakar dlm oven ke?? tak payah salut ngan alum foil??


20-11-2006, ekhfa komen :

dah try. mmg sedap. my hubby love it. pastu sya ubah skit resipi tu; ganti madu utk mayonis. pun best gak. Thanksss..


20-11-2006, mutiarazura komen :

I pun dah try, memang sedap....tak sempat amik gambar dah disambar hubby and daughter...recommended!


13-12-2006, hzasabrina komen :

atieacun..bole goreng tau..sedapp..i dh try..for my nasi ayam..my hubby berebut w my daughter..sampai i sendiri x dpt rasa..sedapp sgt..tq vdia :)


17-12-2006, Flocy komen :

With all the compliments and comments, I will try this resipi for my boyfriend's birthday nexy Friday. Lepas cuba nanti, saya beri lah komen.. k. Thanks.


31-01-2007, Ayu61279 komen :

Hmmm...baca dr komen u all,nampak mcm menarik.So I plan nak masak for my hubby this weeked.Hopefully dia suka la.Thanks ya!


31-01-2007, mrs shieza komen :

HURM...MCM SEDAP JEK..NNTI NK MASAK LA UTK MY HUBBY..MSTI DIE SUKE...


31-01-2007, mrs shieza komen :

vdia...erm..kiub ayam tu kene lartukn dlm air dulu ke?


05-02-2007, Ayu61279 komen :

hi vdia! ayu dah try ur resepi.not bad! my hubby pun suka.ayu adjust skit resepi tu...add honey & goreng.sedap gak..leh buat lagi ni.


28-04-2007, alyafariha komen :

i pon da try. tp lom ade hubby. tp housemates sume suke. sedapp. thanx vdia


24-05-2007, shaliza81 komen :

emm bestnya, lama dah tak makan ayam nih..plak tuh drumstik..uhh..best


04-08-2007, aisyaridha komen :

I dah try...mmg gila2 sedap! Member yang dah makan pon kata mmg ada ummphh! Highly recommended...Thanks Vdia


07-08-2007, faizfauzi komen :

saya dah cuba memang sedap. masa goreng tu harummmmnyerr.... mak mertua pun kata wangi. husband pun kata sedap. cuma saya guna madu x guna mayonis. maklumlah semua jaga badan :D


17-11-2007, ezasart komen :

eleh... dah cube... x sedap pun... customer saya sume mintak duit balik.... malu besar saya.....


17-11-2007, yani komen :

laa.. ezasart..naper u tak try dulu sebelum buat jual kat customer.. ciannya.. mungkin lain org lain taste nye..


28-11-2007, farhani komen :

emm.......bestnyer..... i pun selalu gak wat ayam gini untuk nasi ayam, cuma tak taruk kiub ayam jer.... and i use honey instead of mayonis.. tapi i nak cuba la wat pakai mayonis n kiub ayam pulak.....sure lagi terangkatttttt!!!


30-11-2007, Sophea Hanna komen :

errr... tak sedap ke? for me and my family, ayam ni sedap sangat.. i selalu buat pakai chicken wing bakar dalam oven je... sekali tu buat barbeque... dah terlewat nak perap ayam.. i belasah je perap macam nih... 2 hours pun dah sedap sangat dah!! semua family puji..


30-11-2007, Sophea Hanna komen :

ala lupa lak.. vdia.. thank you very much for your recipe!


04-12-2007, mamalestari komen :

Hai vdia, mamalestari ingat nak cuba ayam bakar ni pd hujung bln 12 ada adikberadik gathering kat PD...nanti I respon kat you ya.....nampak sedap ni...bleh menjadi................


11-08-2008, kay_aliza komen :

sedap..memang sedap..biasa hubby suka komen negatif tapi recipe ni dia tak komen lak..siap meratah sambil tengok tv lepas makan nasi..i promote kat opismate..tima kasih vdia..


16-01-2009, atiedotcom komen :

sedap, sy tambah honey cayyen pepper.. sedappp..


19-03-2009, greenieycactus komen :

ezasart rasa cam nak ketuk pale u kaka


13-05-2009, jeje komen :

akan dicuba bila cuti nnti


16-05-2009, azatie komen :

hai vdia, i dh try resepi ni bt lunch smlm.sorry x sempat snap pic.tp mmg sedap n isi ayam lak jd lembut.thanks ya....


02-08-2009, susishope komen :

tgh perap ni..harap2 menjadi ler...ehehhehe...


17-11-2009, NorPrima komen :

Vdia, saya baru cuba last week resepi awk ni ....mmg sedap....suami n anak suka...tq


01-12-2009, k.zila66 komen :

nih wat semlm bestlh...ratah2 jer..m'kasih ya.


14-12-2009, nurilza komen :

macam bes jer....blh cuba msti anak2 suke bangat!


15-01-2010, seydah91 komen :

huhu...ari ni baru try...x tau lah sedap ke x...coz kicap manis x da kt negara arab ni....


01-02-2010, chepora komen :

mekaseh sgt...dah dua kali try resepi ni mkn ngan nasik ayam... hasben kata sedap n siap korek2 g lekat2 yg kat aluminium foil sisa masa bakar.... mungkin lemak2 masin mayonis ngan kicap manis tu kene..pedas black pepper..mabeless cukup semua rasa..


07-02-2010, iloveayam komen :

sedap ke nie? sebab esok adik (8 february) mau ari jadi...so, mak suruh cari resepi SEDAP...


07-02-2010, iloveayam komen :

sedap ke nie? sebab esok adik (8 february) mau ari jadi...so, mak suruh cari resepi SEDAP...


17-03-2010, k.zila66 komen :

vdia..buat lagi..mmg sedappp...tq ya..


22-03-2010, pearlgirl komen :

sedap..dh try tp xtau mcm mane nk post gambar skali kat sini=)


23-03-2010, mama kastam tioman komen :

peargirl..kat sebelah resipi tu ada " tulis laporan " peargirl klik kat situ..selamat mencuba


13-05-2010, amy dd komen :

hai kwn2.amy nak tnya berapa lama nak bakar ye?kena guna aliminium foil kew?kalo xguna bleh x?


08-12-2010, nuursyafyka komen :

dah try.memang sedap sangat2. thanx for the recipe. simple tapi sedappp.


10-12-2010, sham_sudin komen :

huhehuhe..nak try ar tok piknik esok....


12-12-2010, inacomel komen :

hari ni masak resepi ni...hopefully my family will love it...we'll wait and see....tgh perap sekarangnie....excitednyer....


23-12-2010, siti noranida komen :

ari nie sya da try resepi....mmg sdap sgt2.....


17-01-2011, INA009 komen :

sy nak tambah sikit mgkin kita boleh sama2 share la. smlm sy makan ayam bakar yg dibw blk oleh suami sy resepi ni tradisi dr pakistan. sedap.....mrk gunakan spicy n cuka/air limau untuk perap aym n daging. memang betul2 sedap....


17-01-2011, INA009 komen :

rempah utk perap aym ni ada di jual di mydin jln tar. x silap sy barand National dibungkus didalam kotak. bukan tu sahaja sapa2 yg suka resepi dr pakistan pasti menggemarinya. anda bolehla cuba...yummy


17-01-2011, INA009 komen :

apapun t.ksh vydia. resepi anda wlpn sy belum cuba tp sy dpt agk mesti sedap tgk pun tau. sy akn cuba la resepi ni + rempah n cara pakistan. sapa tau mgkn lbh sedap kan.....ha ha ha


09-02-2011, dyzu81 komen :

nak try jgk lh..nampak mcm sedap..


24-02-2011, ptreeana komen :

sedap...terasa hangat lada hitam..bakar dengan suhu 200 darjah celsius 30 minit..


08-03-2011, kaklong syasya komen :

yummy...yummy....tgk je da dpt rse mcm mne sdap nyer....lg kn plak biler da wt....emmmm...smpai mnjilat jari.........hohohoh...


17-03-2011, Ierad komen :

Dah Cuba resipi ni..mmg sedap


11-05-2011, bunny_nyumnyum komen :

dis recipe is gud for amateur like me~~ hehehe~~ nk try.. (^^)


03-06-2011, ina_lyna komen :

dah cuba kemarin tp tak sempat snap gambar.. akak goreng je, baki lepas grg ayam tu sayang nk buang so akak salut plak kat ikan yg dikelar2 supaya serap bahan perap tu..terus goreng,tak perap dah...sedap gak...timekasih mempelbagaikan menu akak


22-08-2011, ayuneii komen :

best nye..thanks bg resepi best2..saya baru nk bekecimpung dlm dunia masak2 yg pelbagai..biasenye masak benda same je..hehe


14-09-2011, yatiewawa komen :

sedap sgt....smbil msk lauk ln ratah ayam ni ngan husband....bau dy xtahan...hehe, ble mkn nsi,aym dh tinggl ckt jer....sdp sgt...nxt time blh msk lg.... thx vdia


11-10-2011, abeza624 komen :

dah banyak kali buat memang best...tq Vdia....seeeedap sangat...


15-07-2012, shery0105 komen :

sedap.. tp sy tmbh madu sikit brg manis.. nk buat pun senang. thanks !!!


20-07-2012, kayjay komen :

mmg sedap..ank2 suka...


17-11-2012, idzaereynee komen :

marvellous...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu