Google+

oleh: shamatul86 Kek Chiffon Pandan

Chiffon_piece

Resepi dr mak saye..Insya-Allah, sedap... Gambar daripada laporan masakan oleh umi_e.


Created on : 18-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi shamatul86




Bahan-bahan ( 6 orng.. )

  • Bahan A:
  • 6 biji kuning telur
  • 2/3 cawan minyak Mazola
  • 2/3 cawan santan dari ½ biji kelapa
  • ½ sudu teh garam
  • 1 cawan gula pasir
  • pewarna hijau (pandan)-banyak mane ikut suke
  • 2 cawan tepung diayak bersama 2 sudu teh baking powder
  • Bahan B:
  • 6 biji putih telur
  • 2/3 cawan gula pasir
  • 1 penutup cream of tar tar

Cara-cara

  1. Bahan (A): 1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)2.Masukkan pewarna hijau, minyak & santan. Kacau. 3.Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder). 4.Ketepikan
  2. Bahan (B): 1.Pukul putih telur sehingga menjadi buih sabun. 2.Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang. 3.Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  3. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan bakar.

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (7)

Chiffon_piece
05-11-2007
kek chiffon pandan dihias dengan butter icing
Laporan oleh: umi_e

wah, best kan dah jadi..terima kasih umie, gambo kek tu..hehe:)

012
12-02-2008
Memang sedap kek ni. Tq Shamatul. Buat utk birthday hb.
Laporan oleh: fieza_fwwt
16022009883
16-02-2009
lembut, gebu & semestinya sedap. suka sangat. terima kasih.
Laporan oleh: baya74
Img_3461
16-02-2011
memang betul2 lazat...gebu sangat.tq tuan punya resepi...
Laporan oleh: awin afrina
200420111226
22-04-2011
Pertama kali buat jadi seronok sgt. terima kasih kek lembut sgt..:)
Laporan oleh: alfienis
Dsc00408
27-11-2011
Sdp sgt kek ni...tq
Laporan oleh: Mama sweet
Chiffon
13-12-2011
sedap! TQ atas resepi yang dikongsi. Husband, anak2 & kawan2 suka sangat... :)
Laporan oleh: kak.ngah


Komen (28)

18-02-2007, shamatul86 komen :

maaf, resepi tak teratur...mcmane nak edit ni...xde button pon utk edit..


18-02-2007, admin komen :

shamatul86, utk edit resepi tu lepas login pergi ke myresipi, bila keluar senarai resepi yg telah dimasukkan tu, just klik tajuk resepi yg nak di edit tu, kalau u nak edit resepi "Kek Chiffon Pandan", klik jer title Kek Chiffon Pandan, dan edit lah resepi tu, ada apa-apa x fhm leh tanya yer..


19-02-2007, shamatul86 komen :

terima kasih..


30-03-2007, Ekieyna komen :

Ermm..telur kuning dalam bahan A tu letak time bile lak??x da ditulis dalam cara2.. camne tu eks??br nk try buat nie..Suke makan tp x tau buat..tau beli jerk huhu..


11-04-2007, shamatul86 komen :

Ekieyna, saya dah edit dah.. maaf lambat, lame tak bukak laman ni.. biasa lah..pelajar, banyak assignment pulak kebelakangan ni..hehe..


21-06-2007, sb1993 komen :

yeaaa....berjaya buat pada percubaan pertama, thanks shamatul86. Sedap sangat...ni macam nak buat lagi. Cuma kami tak pandai nak estimate satu penutup krim of tartar tu aje... so kami gantikan dengan satu sudu makan. Kek tu sedikit masam...mungkin sebab terlebih cream of tartar kot.


24-12-2007, ema_azizie komen :

sedap la kek ni shamatul.. baru wat td.. tp warnanya x ijau la coz guna pandan asli.. blande je... tp mmg sedap.. x de la manis sgt kan...


02-01-2008, 2804 komen :

saya nak tahu cara buat krim untuk kek dan di mana boleh beli bahan-bahan tersebut dan "brand" barangan tersebut.


02-01-2008, 2804 komen :

Bagaimana nak sapu krim pada kek ada apa-apa petua tak.


25-06-2008, shamatul86 komen :

lame dah tak jengok laman ni..tapi bile tengok ramai yg dah cube dan menjadi..rase gembira sangat..hehe.. utk 2804, gambo kek yg kat atas tu umi_e yg upload, sy tak tau pon pasal cream tu..jadi kene lah tanya umi_e..mintak maap, tak boleh nak tolong.. utk sb1993, satu penutup cream of tar tar tu..maksudnye, gunanye je penutup cream of tar tar tu..


01-08-2008, aya_sofia86 komen :

salam..saya ada masalah nak jadikan putih telur + gula + krim of tartar tu likat n kalau terbalikkan tak jatuh..kenape saye buat jadi cam cair je ek??? nak kena pukul lama2 n guna kelajuan paling tinggi ke? saya dah cuba lama gak..tapi tak dapat2..ape ek yang tak betul rasenye??


01-08-2008, tulip77 komen :

ni nk bakar bape lama & suhu bape?


07-08-2008, puteri_sk komen :

bhn b tu lepas dmasukkan dlm bhn a, nak kena kacau biar sebati dulu ke sblm bakar atau trus bakar je..xbiasa sgtla buat kek2 ni. tp kek ni sya suka,klu beli 1 slice pun dlm rm3.50,tu pun mkn xpuas sbb kecik..thk shamatul


11-09-2009, cik ngoh komen :

salam.. pndapat semua kata sedap.. nak cube tapi keliru bahan A dan bahan B campur skali. brape lak suhu n mase utk bakar.. tq


26-03-2011, hariyanilatip komen :

yum2..pic nmpk menarik n cam sedap je..insyallah sy kan try.thanx 4 d info.


28-03-2011, mummyfz komen :

cream of tar-tar tu apa ye? guna tepung apa? kalau guna santan kotak tu boleh ke? tingin nk cuba mcm sedap je!


03-04-2011, illa.ash komen :

kalu ganti santan ngan susu cair boleh ke???


03-04-2011, illa.ash komen :

nk bakar brapa suhu n api atas bwh ke???


22-04-2011, alfienis komen :

sedap sgt dah cuba kemarin..:)


23-04-2011, nikzu razi komen :

Bakar brape lame ye??


23-06-2011, ct sulizah komen :

kenape saya buat tak jadi, kek tu jadi macam bingka


15-11-2011, shamatul86 komen :

ct suliza..sy x tau punca knape kek awk jd mcm tu..tp, ape yg boleh sy tolong...kek ni memng kene teliti ckit..peralatan yg diguna kene pastikn btol2 kering..


27-11-2011, Mama sweet komen :

Sy da wt smlam,mujur jd..ari ni nk wt lg...hehe..


27-11-2011, Mama sweet komen :

Nk tanya, cm ne nk wat krim?suka mkn,tp x tau nk wt krim..sape2 yg pndai wt krim,please..tlg bgtau cm ne nk wt.


27-11-2011, isnaziahismail komen :

nk wat butterceam sng jer..bahan2nya ada dijual di kedai menjual bahan2 unt wat kek, biskut dll...500 gm cream well dipukul hingga kembang @ putih,kemudian masukkan 250gm butter..pukul lg smpi putih..last masukkan 250gm gula icing n sedikit vanilla powder...pukul hingga sebati . Sapu pd kek...boleh diwarnakan dgn pewarna makanan ikut suka..


02-12-2011, ayiesha komen :

agk2 kan kalau kek ni dilapisi whip cream perasa venila sdp x ek.sy nk buat tuk birthday ank tp x nk ltk buttercream. sape2 yg th tlg jwb...tq.


29-12-2011, mizzess apple komen :

bakar berapa degree ekk??? tq


08-06-2012, norfathaa komen :

cream of tar tar tu cne?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd