Google+

oleh: junjs11 Buttered Prawn

Picture_722

x ingat resepi dr mana...


Created on : 13-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 family... )

  • 400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
  • 5 sudu besar butter
  • 3 biji telur kuning-dipukul sedikit (jun guna 3 kuning dan 1 telur putih)
  • 4 cili api-dipotong2
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair
  • 2 ulas bawang putih-dicincang
  • pepper, gula n garam

Cara-cara

  1. Panaskan 2 sudu besar butter, goreng udang 1/2 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tambah butter selebihnya, atas api sederhana, masukkan bawang putih. kacau.
  3. Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu)
  4. Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu.
  5. Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.

Laporan Masakan Bergambar (16)

P1170416
15-02-2007
memang sedap.... lain kali blh buat lg
Laporan oleh: yana

sedap..hehe

P1030569
08-05-2007
yum yum.. buleh buat lagi..
Laporan oleh: ainezar
Butterred_prawn
31-07-2008
Kali kedua buat baru sempat upload gambar. Senang dan sedap!
Laporan oleh: rossitamz
Image_242_
14-09-2008
Senang & sedap. Cuma kurang terasa butter. Buat hidangan buka posa tadi. Sy pernah makan buttered prawn yg daun karinya pun boleh dimakan sekali, garing. X tau camna nak buat.
Laporan oleh: som e one
16102008026
04-11-2008
Terima kasih sebab resepi ni sedap betul.. hubby pun suka sangat.. tapi lupa la pulak buang kulit udang tu. hehehe.. anyway, next time i akan buang kulit dulu.. tq so much
Laporan oleh: aymy
Image028_2_
13-11-2008
Terkurang butter...tapi sedap, simple and mudah~
Laporan oleh: ailong
Img_2966
22-12-2008
dah byk kali buat! sedapp! thnx k.jun! ;)
Laporan oleh: hana6877
Butteredprawn
20-01-2009
Tak sangka saya dapat wat sendiri buttered prawn ni.. TQ K.Jun..
Laporan oleh: MamaInaz
Dsc00013
13-02-2009
kali ni kali yg ke-3 buat butter prawn nie....hari ni lah baru jadi. Puas hati lah...anak-anak pun kata sedap
Laporan oleh: lina2929
Iman1142
22-07-2009
hr tu buat jd jugak tp mcm kurang udng n terlebih telur lenkali try lagi ,pepun thnx for resepi
Laporan oleh: shamzura
P8280580
28-08-2009
first time cuba tadi.. tapi tak rasa lagi.. sbb tunggu berbukananti baru rasa. cuma saya ganti cili api dgn cili kering dan susu cair dgn susu fresh milk. nampak dan bau sodap.. rase dia, dah berbuka nanti baru tau.. :)
Laporan oleh: n1enna
23022010828
24-02-2010
1st time cuba utk dinner semlm. Yg best msk bersm hubby, dia beria2 nk tlg. So sy sediakn bahan dia yg msk la. Mmg sedap sgt. Thnks for da resipi.
Laporan oleh: winzpink
Dsc06141
16-02-2011
dh menjadi buttered prawn..best sgt..hubby pon ckp sedap..tQ
Laporan oleh: eamit25
Sam_0209
21-04-2011
salam jun...sedap gilerla resepi awak nie..hehehehe...saye br ajerk di my resepi nie..so, kebetulan semalam search udang utk menambhkan koleksi masakan udang..tgk2 saya trtarik ngan resepi jun..n try masak..mmg cedap..cepat ajerk abesnye..lebih2 ag anak saya sorg 2 mmg hantu udang..
Laporan oleh: Isteri bekerja
Buttered_prawn
19-05-2011
tak tau nk ckp apa2..tapiiii.....mmg sedap giler hihi..thnx jun
Laporan oleh: k.zila66
Butter_prawn
26-12-2011
butter prawn ni mmg btl2 sdp panas at sejuk..tq junis..
Laporan oleh: masnahalai


Komen (33)

13-02-2007, Ayu61279 komen :

hm...ayu baru buat butter prawn aritu.ayu guna resepi butter crab.dah bg komen pun.k.jun...susu cair tu camne ek? ayu confuse la...


13-02-2007, junjs11 komen :

ayu, susu cair tu susu sejat atau evaporated milk..yg org guna wat kue tu..cam puding or kuah untuk puding.


13-02-2007, skyblue komen :

jun ada resepi cereal prawn tak?


13-02-2007, junjs11 komen :

hmm..cereal prawn...x d la sky..kena cr tu..ada sesape kat sini yg tau...?


13-02-2007, Ayu61279 komen :

hm...klu creamer sejat tu tak sama ke? iisskk..salah beli la plak


05-03-2007, puterikurekure komen :

saya dah try..memang rasa macam kat kedai..tapi rupa kureng la..macam mana nak dapatkan jaring2 macam kat kedai tu?


03-04-2007, massofy komen :

Rasa OK tetapi sarangnya tidak elok, kasar. Bagai mana membuat sarang butternya atu halus? Please....


15-06-2007, sue_eza komen :

kalau x silap ari2 ada makan kat satu restoran nie..dia tambah nestum..lagi sedap


06-05-2008, deeznutz komen :

tak macam butterd prawn pun...


27-07-2008, zila66 komen :

dah cuba buat..mmg sedappp..tq..junjs11


18-09-2008, bungatulip komen :

ade mkn butter prawn kat s'wak..tp tak mcm nie...die bersalut...cantek n sdp sgt.. maybe style len kot...but yg nie pon leh thn gak...


05-11-2008, cekintan komen :

kakintan dah 2/3 kali juga cuba resepi ni untuk buat hidangan lauk pengantin....semua yang makan tu kata sedap....lain dari yang lain rasanya....satu lagi kalau dah masak macam ni tak payah lagi nak pergi buat udang tu panjat2 nenas bagai....macam yang orang lain selalu buat tu.......


13-11-2008, dadih komen :

wahhh..baru tadi citer ngan kawan ofis pasal butter prawn ni..tup tup dah jumpe resepi ni..wajib try nih..ujung minggu ni nak try la.


13-11-2008, makuda komen :

junjs..makuda nak tanya la..tadi dah try buat.Dia punya serdak2 tu mmng garing ke? tp makuda buat tak garing la pulak


05-12-2008, ainizam komen :

Saya selalu buat resepi ni sebelum joint u all ,memang sedap...


23-12-2008, ziemohd komen :

saya baru 1st time buat utk lunch ari ni.. tapi mcm ada rasa kurang je.... dia ada rasa mcm manis2 ke resipi ni?


12-02-2009, epa1009 komen :

tak gune susu takpe ke??


11-03-2009, rina_79 komen :

saya penah cuba dlm buku resepi tapi tak jadi..nak cuba yang ni plak kot2 menjadi..


14-03-2009, zila66 komen :

salam jun....mkn malam...sedappp....sgtt..tq..nnti wat lg..


03-05-2009, LizaDin komen :

saya kecur tgk dlm jalan2 cari Makan td...tu yg sibuk cri resepi ni...lum cuba....mudah2an menjadi...yum..yum t.k. jun....


13-07-2009, herodeco komen :

lama dah nak cuba butter prawn,tp slalu tak jadi....nanti nak try


14-08-2009, waizuri007 komen :

kena try gak nih. tp td baru dpt resipi udang mentega nestum. mana 1 nk try dulu nih? isy... sume sodap!


28-09-2009, kak noor_76 komen :

hai jun..... resepi u memang sodap....akak dh buat dh. tp lupa lak nk amik gambar...ada gambar nnti, akak bagi sume tgk...


10-10-2009, EkinNahar komen :

Selalu buat butter prawn ni. Menu kegemaran family terutama husband, suka sangat. Biasanya dengan nasi putih dan tom yam atau sup ayam. Classs gitu makan kat umah dari kedai.


22-12-2009, zoro komen :

baru wat semalam.. sedap tapi gambar tak sempat amik la. lapo! hehehe. baru petama kali cuba resipi dari myresipi.


15-04-2010, cikgusharri komen :

sedap ker???


16-02-2011, mmyerix678 komen :

sodapp..tp tak sempat nak amik gambar..


02-03-2011, mizul komen :

baru siap buat....mmmmm sedap....


22-03-2011, endie87 komen :

daun kari tu perlu ke?klu tak guna boleh tak?


12-04-2011, jadrizal25 komen :

pagi tadi jad ade buat....sedap ...x sangke budakabru 14pon oleh masak...leleaki plak tu


14-06-2011, Chef Fatin komen :

AWESOME !


18-12-2011, nazbon komen :

setahu saya masakan butter prawn nie ada 2 jenis, satu cara masakan kering dan satu lagi basah atau dipanggil milky butter prawn


23-03-2012, ibucool komen :

Dh cube style bsh tp versi derhaka sikit la. Nk try sgt tp ssu sejt xde. Stok sntn pn hbis so ltk mayo bg rse lemk2 sket. Then nk bg ank2 kcil mkn xde la ltk cili pdi, gnti dgn lada sulah je. Next tme nk wat style kering lak. Anyway thanks 4da recipe.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd