Google+

oleh: junjs11 Kuih Cara Manis

Picture_708

Kuih yg senang nak wat..bahan2 pun sket je....


Created on : 10-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( dalam 12 biji )

  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segar
  • 1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan x d)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula sebagai inti

Cara-cara

  1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
  2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (37)

Kuih_cara_manis
22-05-2007
Baru buat jugak. Hmmm...
Laporan oleh: syahani
Kuihcaramanis
12-08-2007
tada... lain sket rupanya.. guna acuan takoyaki
Laporan oleh: yani
Cara_manis
23-08-2007
mmg senang sesangat nk buat :)
Laporan oleh: tulip77
S4022401
16-01-2008
i dah try buat kuih cara ni utk minum ptg...anak2 i pun suka.terima kasih.
Laporan oleh: rabiatun
Imgp4456
17-02-2008
hubby i suker sgt kuih ni... 1st time try wat sendrik..daun pandan xde, gune pandan essence jer..
Laporan oleh: tuberose78
Kuih_cara1
11-04-2008
Caramu dan caraku berbeza ewah..
Laporan oleh: daunpandan
Dsc02825
14-04-2008
buat tuk bf pagi td.. ringkas, senang ,cepat & sedap.. esok nak buat lagi .. nak guna santan pulak..tqvm
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc02835
16-04-2008
tak terliuk ker ... lebih ummmpphh bila guna santan dlm...
Laporan oleh: yatiezaini
Cara
02-05-2008
inilah cara ku, dah lama tak buat anak i suka sgt, best.... tq
Laporan oleh: sofinar
Dscn1489
03-07-2008
Tq utk resipi ni,sedap......,mudah membuatnya,sy buat kena tambah air sebab guna santan powder.kena buat selalu ni :D.
Laporan oleh: ctie_ris
Caramanis
18-12-2008
buat dah lama...br nak posting :)
Laporan oleh: arma
09-01-10_09-45
11-01-2009
utk bfast.buat wrna pink,sedap mmg sdp...guna acuan takoyaki. tp sedih melekat kt acuan..sebab acuan jenis yg letrik xleh control suhu..tension tul bile melekat...ape pun tq kongsi resepi
Laporan oleh: sakura>emi
Dscn4566
16-02-2009
Cuba petang tadi.. Jadik.. Mula2 melekat kat acuan, bile sapu minyak banyak2 ok dah.. Memang sedap.. TQ for the recipe..
Laporan oleh: sunz7300
Kuihcaramanis
17-04-2009
wat utk num ptg semalam... thnx k.jun! mmmuahhh!! ;)
Laporan oleh: hana6877
Biochem_107
20-04-2009
dah buat bisnes.... lama dah buat, baru ni sempat tepek pic., menjadi rebutan customer. tq 4 the marveless resipi..
Laporan oleh: sitinor
Cara
19-06-2009
Trima Kasih Junjis, sedap kuih cara ni. Buat untuk minum petang. tak payah beli lagi lps ni
Laporan oleh: S_Norul
060820092053
06-08-2009
1st time wat...senang dan sedap sangat....tima kasih bebanyak coz sudi kongsi resepi ni
Laporan oleh: NURAINA
Dsc_7331
08-09-2009
emm.....sedap.
Laporan oleh: zaina
Cara_manis
18-09-2009
guna susu segar. sedap gak walaupon tak selemak guna santan. blasah acuan muffin kecit. hiks! tq kak juns
Laporan oleh: 14sept
Pb020337
03-11-2009
Ni dia kuih cara manis yg baru siap, 1st time buat kuih ni...my hb & kids ckap sedap...lembut...& senag membuatnya TQ 4 D resipi
Laporan oleh: zida_idah
Pb230001
26-11-2009
Buat lagi tapi guna acuan bentuk lain pulak...sedap & senang di buatnya... bawa bekal gi opis
Laporan oleh: zida_idah
Kuih_cara
01-01-2010
tak cantik sangat tp still sedap.... wat utk minum ptg..... tq k jun.. :)
Laporan oleh: nOOrsha
Cacamarba_084
14-01-2010
ni 1st time sy buat kuih cara, selalunya mak yg buatkan...kali ni turn sy plak, yehaaa menjadi, suka, thanx puan pemberi resepi...
Laporan oleh: inabu
Cara
07-10-2010
Terima Kasih Kak Jun utk resepi mudah & sedap ni :)
Laporan oleh: mrs_noor
Cara_manis
11-10-2010
buat minum petang untuk hubby, best menjadi... thanks kongsi resepi..
Laporan oleh: razisuzana
100_1201
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75
P1110214
26-03-2011
ermmm..best....tq
Laporan oleh: rosmazamri
Img_9037a
29-04-2011
kuih pebret anak bujang... dulu dan kini jugak.
Laporan oleh: Kak Rosenah
120620112398
15-06-2011
tq untuk resepinya... buat utk anak tersayang...
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com
Img-20110813-00898
13-08-2011
Yes! kuih menjadi la.. TQ utk resepinya, 1st time buat, hubby & anak suke sgt.. TQ
Laporan oleh: puterikeon@gmail.com
Dscf5037
01-01-2012
Salam...dah dua kali buat. alhamdulillah menjadi. saya buat 3 adunan. tapi letak sebiji je telur. ok juga...TQ empunya resepi. memang mantapppp
Laporan oleh: nafwabest
Img_2513a
27-06-2012
buat 3x ganda adunan, kejap je abes! tq jun.
Laporan oleh: Kak Rosenah
Dsci1956
13-07-2012
ini dia kue cara manis saya.saya guna sukatan cwn.Apapun tq for the resepi
Laporan oleh: tempoyak108
20130302_091837
03-03-2013
buat 3 hari lepas..kali pertama buat menjadi..tq tuan punya resipi..senang membuatnya sbb sukatan sikit klau nak buat banyak boleh doublekan resipi.klau sukatan banyak susah nak kurangkan pada sukatan yg betul
Laporan oleh: eyssa
Dsc04659
02-05-2013
salam jun, sebenarnya dh lama benar nk wat tapii..tak buat2 jgk akhirnya..alhamdulilah ...senang rupanyaa hehee...mekasih ya ;D
Laporan oleh: k.zila66
Img_20130527_181306
12-06-2013
ni la hasilnya.. sedap..
Laporan oleh: syura kamina
2014-05-08_18
17-05-2014
salam. tq for the recipe. wat lg bwk utk mkn2. sdap!
Laporan oleh: moonbug


Komen (44)

10-02-2007, minami133 komen :

lama tak makan kuih nih.. teringin pulak.. bole try nih


10-02-2007, junjs11 komen :

haah minami..jun pun 1st time buat. tp sayang, anak2 x mkn, nasib baik wat sket..


11-02-2007, ayamserati komen :

baru nak try....tak penah2 seumur idup buat.Beli ada la.


13-02-2007, sayang79 komen :

wah senang nie leh ah sayang cuba nanti...tapi tu lah nak kena beli acuan dia.....


13-02-2007, Lilydvalley komen :

sayang, i dah beli acuan cara ni masa pegi T'ganu hari tu...kononnya nak buatla cara berlauk, tapi hampeh! Siap beli 2 lagi... 1 bunga bulat, 1 bunga lonjong!.


13-02-2007, junjs11 komen :

haha..jun pun br beli j acuan tu..ada jual kat 'bagus' shah alam...biasalah, pantang nampak, sume nak beli..hehe


13-02-2007, Lilydvalley komen :

itula juns...tgk iklan planta azura karim buat cara berlauk, kita pun kononnya nak jugak buat! hahaha. Belila acuannya... tapi bila iklan tu dah x kluar, simpan ajela acuan tu!


19-02-2007, Noreen komen :

Jun, boleh tak tempekkan gambar acuan kuih cara nie kat glossary? ingat nak suruh kakak kat shah alam belikan then tolong hantar guna pos laju kat sini. memang suka sgt kuih nie cuma tak reti nak buat.


28-06-2007, yaza komen :

jun,yaza dh try bt tp x jd ler. Dia jd hangus kt bwh n atas x msk. yaza gantikan santan dgn krimer sejat.


27-07-2007, afsuzrin komen :

saya ade 1 petua utk kekawan buat kuih cara ni.selalu kena sapu mjerin or myk utk x bagi lekat kat acuan kan...saya buat lagu ni..bubuh semua bahan2 tu dlm blender.pas tu tmbhkan 1 sb majerin or butter and blend....masukkan dlm acuan mcm biasa.x yah nak sapu2... gitu senang.x caya ...cubalah.


17-08-2007, ina sayang komen :

kalau tak de acuan boleh buat tak? kami kat sini mana nak bawak acuan.. berat tu.


27-08-2007, minah_selebet komen :

tepung apa ye? gandum ke? beras ke? kanji ke?


05-09-2007, aleez_29 komen :

acuan baru import dari kelate hari ni.... esok nak wat... dua dua cara huhuhu


11-01-2008, muziana komen :

akak sory kacau...nk mintak tlg...blh tak bg bahan2 nie dlm sukatan cawan...tak reti ler pakai gram2 nie...esok nk beli acuan...nk try buat...mesti sedap


11-01-2008, syahmi komen :

muziana...saya bukan along..cuma nak tolong...utk sukatan cawan boleh tengok di ^http://myresipi.com/top/detail/1570^. He..he..sekali2 masuk rasa nak promo le pulak....


15-04-2008, yatiezaini komen :

2 hari bturut buat kuih cara ni..kira ni 1st timer jugak ler buat kuih cara .. selalu tu tunjuk2 jer... buat guna susu & santan.. pada saya lah.. saya lebih suka pada santan punya version ada lagi uummpphhh & .. bila sejuk lagi lembut & mengerutu sikit2 pmukaan dia.. ni yg buat x leh thn ni... terus ngap & cair dlm mulut.. tkvm juns11..


27-06-2008, miszlyn komen :

kuih ni mmg sedap...favorite family


27-06-2008, sha_87@ymail.com komen :

Dah lama sangat nak buat kuih nie...tapi acuan tu tak beli2 lagi sampai sekarang.......Kalau kat kmpung nilah kuih favourite aku. Tapi maklah yang buat


22-07-2008, treesa komen :

nampak senang dan simplekan mesti buat ni, tapi acuan takde lah pula!!


08-10-2008, bdkbarubelajar komen :

jumpa gak resipi ni..last time mkn mase berbuka pose umah kawan...sedap sgt..nnt nak try gak la..


25-12-2008, emma76 komen :

bleh bakar dlm oven x...


16-05-2009, along Lina komen :

alhamdulillah...dah buat td.memang menjadi ler..timekasih ler bebanyak dekat yg empunya rsepi. tapi along x guna santan.along guna coffemate. lemak gitu...


06-08-2009, dyg hanita komen :

ingat sebelum posa nk cuba try. jd ke tk


06-08-2009, dyg hanita komen :

ya la tk pandai nk guna pakai gram ni.ikut cwn lg senang kn.tp tk pe la agak2 jerr


01-12-2009, farihafaizal komen :

nak bakar atas api mcmana ye?api gas ke?api dapur kayu ker?oven boleh x?tepung tu tepung apa ye?


21-03-2010, arieshah91 komen :

waa.., sdap dan sng nk wat...


27-10-2010, masnioseman komen :

mmg sdp n mudah..ank saya panggilnya kuih penyu


27-01-2011, idafarida komen :

dh pernah buat tp dh lama sgt x buat terlupa plak bahan2nya..bila tgk dlm ni br teringt..suami pun slalu tanya..acuan ni dh lama x digunakan..


15-03-2011, asniza komen :

jz nak konpemkn...kalau adunan utk buat kuih ni kite bland kn smua ok x?mcm wat roti jala...


15-03-2011, asniza komen :

jz nak konpemkn...kalau adunan utk buat kuih ni kite bland kn smua ok x?mcm wat roti jala...


30-05-2011, khalima komen :

boleh try untuk menu berbuka ari nie...c(:


03-06-2011, darth vader komen :

lazat


05-06-2011, Intan76 komen :

Teringin nak try wat... Slalu cuma dapat rasa kuih ni masa bulan pose aje. Tu pun sebab akak sebelah rumah rajin bagi kuih ni. Memang sedap. Tapi beselah klu orang bagi memang tak cukup... Muahaha... Jd klu dapat wat sendri mesti puas makan... Tapi nak kene tunggu beli acuannye dulu lah... Takpun pinjam kat akak sebelah umah ajelah... Hehe...


13-06-2011, kuih cara komen :

saya pndai wt tp lpe die pnye bahan kelakar kan...da lme x wt...tiba2 ayh suh wt..


15-06-2011, ct_alpha92@yahoo.com komen :

salam...huhuhu..x sbar nak buat..


16-06-2011, Ratusyahadah komen :

Nak resipi lgkap. Nk cri kt mane nk buat kueh cara ni


29-07-2011, normaizuraini komen :

acuan dier camne ek..


03-08-2011, filla 74 komen :

sedap nyer.nk buat la utk buka puasa nnti


22-09-2011, 810812a komen :

best kuih ni..peberet ni..nak try la..acuan dah beli kt mydin..tesco pn ader jual... tapi kt umah xder oven..leh bakar atas dapur gas x?nanti tutp guna tudung periuk ke..leh x/


06-12-2011, jajatiha98 komen :

dulu mmg berebut mkn kuih niew..sedap sgt...biler mkn smbil minum bersama kopi lebih sedap.. :9


01-01-2012, nafwabest komen :

salam...tolong jawab untuk 810812a: saya memang bakar atas dapur gas saja...pastu tutup dgn tdg periuk...sangat ok. sekejap je selesai:) selamat mencuba...


01-01-2012, nafwabest komen :

Acuan boleh beli kat kedai barang pinggan mangkuk. saya beli yang ada 7 biji cuma RM7.00 saja...cubalah. best dapat buat sendiri.kenyang perut dan puas hati. rugi sape tak cuba. sebab bahan yg senang dan senang je nak buat...


04-10-2012, norzihan.jilani komen :

nak buat lupa rasepinya , nak buat niaga kuih, t kasih ...


04-11-2012, jue64 komen :

1st time try wat utk sarapan pagi.. senang & sedap.. rasa gembira.. lain kali nak wat lagi.. terima kasih share resepi ini..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd