Google+

oleh: emon300885 Kek Coklat Brownies

Img_7850

Kek yang sangat mudah, jimat masa & jimat perbelanjaan..sedap hingga menjilat jari! lembut & lembab..ramai kawan sy kata sedap n ade yg order lg..he3


Created on : 14-01-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi emon300885




Bahan-bahan ( 1 kg )

  • Bahan A: 1 cwn butter cair
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn air panas
  • 2 cwn gula perang
  • Bahan B: 2 biji telur
  • 1 s/k esen vanila
  • Bahan C: 1 s/k baking powder
  • 1 s/k soda bikarbonat
  • 1 cwn serbuk koko
  • 2 cwn tepung gandum
  • Bahan hiasan: Coklat masakan, butter sikit & air sikit yang dicairkan

Cara-cara

  1. Gaul sebati bahan A guna mixer
  2. Pukul bahan B, kemudian masukkan dalam bahan A tadi
  3. Masukkan bahan C ke dalam bahan yang telah dicampur tadi
  4. Bakar pada suhu 180 celcius dalam 35-40 minit
  5. Siap untuk dihias n dimakan..

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (9)

Photo1019
22-01-2010
alhamdulillah..menjadi gak kek ni..MOIST n SEDAP...memang mcm secret recipi punya...bleh buat sendiri, xyah g SR lg...JIMAT!!!!Tq ye tuan resepi
Laporan oleh: zai_fadilah

wah...cntik nye kek! lepas ni blh la buat lg...sure rmi yg nak kek cik zai lg!~~

Dsc_5567
10-02-2010
cuba buat last weekend inilah hasilnya..sedap..moist.boleh cuba lagi.tqvm.
Laporan oleh: wchom

hasil yg best kan..impress!

Browniechoc
11-02-2010
terimakasih bebanyak emon.. confirm buat lagi. memang sedappp
Laporan oleh: ibumimi

most welcome..=)...nxt time sure buat lg...

Moist_brownies
15-04-2010
rcp nh asalnya sy jumpa dlm blog sseorg "Moist Brownies"...tgk sama jer ngn rcp kt cni...jd sy nk brkongsi sama...kek ni mmg sedap..lembut, moist...mmg puas hati...
Laporan oleh: LYndhiaZ

Lbh kurg sm je resepi kot. Tp mmg best kan kek ni.. Nyum nyum

Img_0267a
19-04-2010
very nice n moist. suke sbb kurang manis n hitam menawan...
Laporan oleh: achiklie

Ha btl. Yg penting x manis sgt. Sy pun mmg x sk mns. Kalo nk kurg mns lg jadikan gula tu 1 1/2 cwn je pun ok.

Photo0500
20-01-2012
baru buat mlm td..mmg marvelous..soft..anak2 suka kan nyer
Laporan oleh: salinda

Kalo anak da suka tu mmg blh wat lg.

Image
22-10-2012
Baru je siap tadi.. Dah mkn.. Mmg sedap sgt.. Moist xterkata.. Hingga menjilat jari.. 1family suka tx ye 4 recipe
Laporan oleh: Dhia Insyirah

Hehe.. Sdpnye tgk. Kek ni pun jd favourite family sy tau

121023_kek_coklat_brownies
24-10-2012
kek yg dh di cupcake kan. sy wat 1/2 je. test utk ry haji. hb ckp sdp sgt. suke sbb moist n kurang manis. sy wat lapis dgn cheese juga. best combination. tqvm rcp ni. nk wat utk ry haji :)
Laporan oleh: moonbug
121103_kek_coklat_brownies
07-11-2012
kek ni dh wat ms raya hj aritu. dh ajar pulak mak n adik wat. so yg ni adik wat dh 2-3x. tq ya :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (43)

14-01-2010, emon300885 komen :

kawan2...try la resipi brownies ni...membe2 n family sy suka sgt hga ade yg kata lg sedap dr kek secret recipe..he3~


14-01-2010, nuramani komen :

butter cair tu, kita kena cairkan butter dulu eh...


14-01-2010, Intan88 komen :

nk cubalah..tp boleh tak serbuk kok tu ganti dgn milo ke serbuk nescafe ke?


15-01-2010, Greentea komen :

Butter tu kena cairkan ke ?


15-01-2010, ibumimi komen :

leh bagi detail sikit tak untuk bahan hiasan tu... ingat nak buatlaa. TQ


15-01-2010, emon300885 komen :

nuramani + greentea: butter kene cairkan, just panaskan butter atas api gas shj hga cair..(1 buku butter apa2 brand pun)


15-01-2010, emon300885 komen :

intan88: x penah la pulak try gantikan koko dgn nescafe @ ln2..kalo dah 1 cwn nescafe kang takot pahit pl n jd tiramisu pula..he2, bkn brownies lg...


15-01-2010, emon300885 komen :

ibumimi: cairkan coklat masakan secara double boiling, kmdn just curah coklat yg dah cair trsbt di atas kek n bolehlah dihias dgn chocolate rice @ badam cincang @ apa2 pun...(tp, kalo cara sy, sy just panaskan coklat masakan dgn air sedikit di atas api perlahan terus n kacau stp masa jgn sampai hangus)


15-01-2010, naa_q komen :

gula perang takdela, blh ganti gula putih?


16-01-2010, Greentea komen :

Mcm sedap..Nant nak try la..


22-01-2010, zai_fadilah komen :

nk mencelah skit..topping tu zai x guna air, ganti ngn susu segar plain dlm 50ml gitu..sedap, lemak berkrim


22-01-2010, naa_q komen :

salam zai..awk dah buat so i nak tnyala, butter tu sukat dulu 1 cwn baru dicairkan ke @ 1 cwn yg dah cair?guna telur bsr@kecil? rasa kek padat@lembut gitu..?pastu kalau nak di 'muffin'kan blh tak?ada cup muffin bnyk lbh,ank2 plak nak mkn kek choc.je..harap zai @ emon ke blh bantu..plssss..


29-01-2010, emon300885 komen :

naa_q: sori lmbt reply..kalo ganti ngn gula putih myb rasa pun x brapa sdp..pasal butter 2, kena cairkan atas api dulu,,barula disukat dlm 1 cwn..telur just guna size biase sj..sederhana pun blh.. erm, kalo resepi ni dibuat muffin, x penah try pl..kalo cik naa_q nak try, silalah..mana tau jadikan..n nanti blh la bitau kat sini...=)


29-01-2010, emon300885 komen :

cik zai..erm bgs jg idea tmbhkan dgn fresh milk..kdg2, sy tmbh susu cair sdkt..ok jg la..


10-02-2010, syara90 komen :

salam..susu cair tu..susu pekat manis yg slalu kte wat air tu eh..


11-02-2010, honey78 komen :

saya cairkan coklat masakan+butter+air knape jd keras mcm coklat bar bile dh sejuk...keras la...tolongggg...


12-02-2010, nurulliza komen :

syara90,susu cair tak sama dengan susu pekat manis.susu cair tak manis.selalu saya pakai cap ideal.tapi kalau nk sedap topping tuh, pakai susu segar dutch lady tuh.lagi sodap!


12-02-2010, ibumimi komen :

honey, nasib baik ibu punya jadi. ibu cairkan coklat masakan 250mg, 1/2 cawan susu segar, secubit garam dan 2 sudu makan butter. bila dah sejuk sikit, coklat tu mula likat baru ibu tuangkan atas coklat. alhamdulillah.. tak keras n tak cair


15-02-2010, yatipat komen :

Salam emon300885 Saya nak tau..bahan B tu perlu dipukul sampai kembang @ biasa2 aje. Dan, bahan2 C dcampur dgn mengunakan mixer jugak ker?? Nak cuba wat tp nak pastikan semua procedurenye terlebih dulu...trima kasih.


17-02-2010, emon300885 komen :

yatipat: Bahan B hanya dipukul guna garfu sahaja dan dicampur ke dalam bahan A. Selepas bahan C dimasukkan, semua bahan jg digaul guna mixer..


17-02-2010, emon300885 komen :

syara90: gune susu cair sbb susu pekat manis lain jd nanti...manis sgt..he3


17-02-2010, emon300885 komen :

honey78: maybe honey kurg tambah air masa cairkan coklat...kalo nak lg sedap, try la cara ibumimi wat


17-02-2010, emon300885 komen :

selalunya cooking chocolate sy gune band overseas yg dibeli kat kedai2 bahan kek..rase nye lg sedap berbanding coklat2 masakan yg dijual di supermarket sbb coklat spt vanhoutten memg manis. after coklat dicairkan, make sure you all rasa dulu, takut manis sgt sbb rasa cake pun da sedang2 manis....


17-02-2010, emon300885 komen :

typing error>>>>>* band overseas= brand overseas


26-02-2010, MummyArwyn komen :

Salam. Nak tanya ni.. kalau bahan A tu gaul guna whisk boleh ke? Saya takda mixer la.


28-02-2010, Miss^N komen :

salam ..saya da buat kek ni banyak kali, tp bila bakar, mesti merekah.. kenape ekk..?


28-02-2010, Miss^N komen :

saya guna susu segar dutch lady..semua bahan saya blend jer kecuali bila masukkan tepung br saya pakai mixer, nak gaul rata...tp kek sy slalu merkah jer, kenape ekk?


28-02-2010, emon300885 komen :

miss N: sy kalau bakar kek ni pun merekah...merekah tu boleh dipotong kalau nak cntik n just siram cooking coklat..tp kalau dibiarkan rekahan tu pun xpe sbb topping cohocolate akan menenggelamkan rekahan tsbt


28-02-2010, emon300885 komen :

mummy: kalau gaul pakai sudu besar pun boleh asalkan bahan2 tsbt sebati cmpurannya


28-02-2010, emon300885 komen :

mummy: kalau gaul pakai sudu besar pun boleh asalkan bahan2 tsbt sebati cmpurannya


28-02-2010, emon300885 komen :

miss N: sy baru perasan yg miss blend semua bahan ye? saya kalau sediakan bhn2 ni hanya gaul dgn mixer (x perlu blend) & hasilnya rekahan takla seteruk mana. susu yg saya gunakan ialah susu cair bkn susu segar..


16-03-2010, tinnie komen :

butter tu dlm berapa ye byk nya??


20-03-2010, emon300885 komen :

1 buku butter


12-04-2010, zaryati komen :

butter 1 buku yang 250 gm tu kan?boleh tak tukarkan sukatan cawan kepada gm..saya nie tak berapa mahir bab2 sukat dengan cawan..tq


15-04-2010, akmiena komen :

1 buku butter tu bila cair dpt 1 cwn ker???


15-04-2010, indiangirl komen :

pakai metric cup?


19-04-2010, achiklie komen :

meh sy tlng jwp. sy guna butter 225 gm dapat betul2 satu cawan metrik.


19-04-2010, SitiMun komen :

tima ksih la achiklie tlg bgtau brape gram butter tu taklah saya kempunan nak buat coklat kek nie...


19-04-2010, SitiMun komen :

nak pukul bahan B tu sampai kembang ker? ada sesape leh tlg jawab...


11-11-2010, ardini safiy komen :

resipi nie mmg sdap sgt2. sye dah 2,3 kali wat..n yg paling best skrg nie,sye wat business kat ofice.muleye saje bwk nk jamu bdk2 ofice,lat ramai yg order lak..


26-02-2011, Naqiyah Hs komen :

hy...emm nak tnya...sukatan 1 cwn tu, cwn yg mcm mana?? berapa ml??


25-03-2011, EIYDABAKERS komen :

nak tanya,kalu butter cair tue kita ganti dgn minyak masak @minyak jagung cmaner?jadi x?


28-03-2011, ctmarzz komen :

dgr mcm SR, x sbr asenye nk try


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu