Google+

oleh: manjasayang Bubur Putih Bubur Merah

Bubur_putih_bubur_merah

Resipi orang2 lame dulu,siang td bru buat utk hari lahir saya hari ni


Created on : 13-01-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi manjasayang




Bahan-bahan ( 5-6 org )

  • 300 gm beras pulut-di cuci bersih
  • 4 ketul gula melaka-di masak dgn 1 mangkuk air n di tapis
  • 200 ml-1 kotak kecil santan
  • 2 sudu mkn gula pasir-optional
  • 1 sudu teh garam
  • 4-5 helai daun pandan
  • Secukup air utk tanak pulut

Cara-cara

  1. Tanak pulut dgn secukup air hingga kembang dan masukkan juga daun pandan.
  2. Masukkan santan,masak hingga sebati dan asingkan 5 senduk pulut ke dlm mangkuk n tambah garam ke dlm(mangkuk)kacau rata.
  3. Masukkan gula melaka ke dlm pulut selebih nya kacau rata,kalau kurang manis tambah gula pasir.
  4. Apabila sudah masak sendukkan bubur pulut merah tadi ke dlm mangkuk dan senduk sedikit bubur pulut putih bubuh di atas nye.Dah siap utk di santap.








Laporan Masakan Bergambar (4)

Snv30229
23-01-2010
My favourite ni. Dah lama tak makan.. dulu masa kecik mak selalu buat bila hari jadi. Ni dah jauh dari mak.. buat sendiri la. Tq for the resepi ya.
Laporan oleh: aludra

cantik dn menyelerakan,tq 4 try d rcp : p

104_0281
29-03-2011
:) sedap...
Laporan oleh: CheqSueCommot

Wah...!CheqSue...bubur pulut versi laen dri awak ye...hihi apa ponn mmg sdaap...tq krna dah mencuba...

Dsc02238
24-11-2012
salam manja..cepi nie lebih kurang sama...mmg sama pun hehee... akk guna santan kelapa... klu manja nk tau, nie bubur peberet akk,paling suka tentang bubur putih tu sedap!! tq2... ;D
Laporan oleh: k.zila66

salam akak...!akak ni mmg rajin btol eh bab msk2 ni,manja kagum sekali dgn akak...apapon bubur putih/merah ni pebret ni...lebih2 lg klu utk bacaan,tq ye akak atas laporan ni...muaahh3x :-))

20121206_110447
06-12-2012
buat bubur bacaan sempena anniversary yg bru lepas..heee...: -))
Laporan oleh: manjasayang

Komen (21)

13-01-2010, mama kastam tioman komen :

lama tak makan pulut cam ni ..


13-01-2010, manjasayang komen :

salam mama kastam tioman manja pon lame tk mkn bubur ni kebetulan hari ni B,day so msk lah bubur ni org kata bubur Bacaan...mama pon buat lah bila2 mase klu free mmg nyaman..


14-01-2010, oKa sHiZuKa komen :

My favorite masa kecik2...kalau kat Johor mmg famous bubur ni..urhm, dah terpikir nak masak bile free nanti. Thanks a bunch 4 d recipe. =)


14-01-2010, lily135 komen :

kalau org jawa banting selalunya wat guna beras kanji.... mmg kerap buat untuk 'bancaan' wah mesti best ni...plaknyer kalu pulut tu yg baru tuai....thanks manjasayang..leh cuba nih....


14-01-2010, kunonit komen :

sedaplah bubur nie penah jiran mak bg sebab nk tukar nama panggilan ank dia...asik demam jer ank dia....tukar nama panggilan dia wat bubur nie sedekah kt jiran2....ank dia pon ok ..mmg betul org kata nie bubur `bacaan'.....nk trylah...tp nk tanak pulut xretilah hik...hik...hik..


14-01-2010, manjasayang komen :

hi kunonit...senang jer klu nk tanak pulut,tanak mcm nk msk nasi cuma lebih kn airnyer dan ikutlah cara2 memasak nye di atas tu...slmt mencuba...


14-01-2010, manjasayang komen :

hi oKa dan lily135... kita smua kn dlm MYR ni utk kongsi rcp so same2 lah kita manfaat kannyer,t.kasih pada sapa2 yg sudi mencuba :-)


15-01-2010, k.zila66 komen :

salam manjasayang..resepi manja nih lbih kurang mcm kte punya..yg biasa kte buat..cuma kte pkai beras biasa jer...nnti nk trylh manja punya..!mesti sedapppp...tq ya..


15-01-2010, manjasayang komen :

salam k.zila resipi klu org lame2 dulu biasanya nk buat kenduri bacaan doa slmt mmg gunakan beras pulut sebaik2nya ,tp ada juga yg gunakan beras biasa,klu k.zila nk guna pulut sila kan mmg sedap dn lembut bubur nya slmt mencuba..


15-01-2010, kunonit komen :

oh yer ker..senang jer ek...ku mesti coba.....


16-01-2010, yanaghazali komen :

selama ni x tau lak bubur ni guna pulut....selalu tanye org tua2 guna beras jer...hehehe..sedap bubur ni...nk try wat laaa. tq 4 d rcp...


17-01-2010, manjasayang komen :

salam yanaghazali klu di S'pore ni biasanya klu buat bubur ni guna beras pulut espcially klu utk kenduri bacaan, mgkn klu yg tk mkn pulut 2 bru guna beras btw time kasih krn nk try pst sdp : )


18-01-2010, oKa sHiZuKa komen :

sedap la bubur ni..


20-01-2010, manjasayang komen :

oKa sHiZuKa dah try ke antarlah gambo manja pon nk tengok gak,mmg sedap bubur ni thx.4 try dis rcp ; )


18-12-2010, sakinah63 komen :

suami tengah sakit, kalu dah sihat dia minta sy buatkan bubur ni macam mak mentua sy selalu buat utk apa2 majlis kesyukuran..syukur dpt jumpa resepi ni sbb sy dah lupa mcamana nak buat. Tks so much manjasayang


22-01-2011, manjasayang komen :

Salam sakinah63 t.kasih bnyk2 kerna nk cuba rcp manja ni,mudah2an suami sakinah suka dgn bubur yg sakinah nk msk atau dah mskkan ni...


09-03-2011, zam757 komen :

setahu saya dulu pakai beras jawi je. xnah lak guna beras pulut


02-08-2011, nad_87 komen :

My favorite..lama cari resipi ni...thanks kongsi resepi ni..


17-01-2012, adieq nanie komen :

klau mak nani panggil ni bubur semangat...slalu mak bwat klau ktorang baik dri demam atau klau ade peristiwa spesel...cm bday ke bb bru tumbuh gigi ke,bru padai jalan..klau exam ok pn mak bwt...skrang nani pn cm2..bila ade pape y spesel mesti bwat bubur ni...tp x penah guna beras pulut,slalu guna beras biase je...


04-06-2013, Junainah H komen :

Dah buat 2x untuk Hari jadi mak dan Kakak. Sungguh sedap! Resepi yg senang dan menjadi. Sama rasa mcm mak buat dulu. Terima kasih!


27-06-2013, Noran Mirza komen :

Sukanye bubur ni. Dulu arwah nenek suka buat bila bulan Safar sbb hari jadi saya, mak, makcik, nenek & sorang 2 ahli kluarga yg lain. Rasa bila mkn tu sejuk je kat tekak. Msti try resepi ni sbb dh lama sgt tk makan..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu