Google+

oleh: junjs11 Sotong Bakar Bersambal

Picture_676

resepi dr internet..diolah sedikit, ikut selera..dimakan ngan nasi putih..


Created on : 02-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 3 ekor sotong saiz besar-jgn potong
  • Bahan kisar:-
  • @6 ulas bawang merah
  • @3 ulas bawang putih
  • @1 in halia
  • @1 batang serai
  • @ 2 in lengkuas
  • @4 sudu besar cili kering (ikut suka kalau nak lebih)
  • @1/2 sudu teh ketumbar
  • @1/2 sudu teh jintan manis
  • @4 sudu besar butter/minyak
  • @garam dan gula secukup rasa
  • #boleh ditambah hirisan daun limau purut jika suka

Cara-cara

  1. Sotong dibersihkan. Biar seekor2. Perap dengan bahan kisar selama 15min.
  2. Letakkan sotong dan bhn2 perap diatas kertas foil dan bakar selama 20-30min atau hingga masak.
  3. Sudah masak, bolehlah dipotong2 dan hidangkan. Sotong ni siap dibakar dengan sambalnya, boleh juga dimakan dengan air asam..

Laporan Masakan Bergambar (6)

Sotongbakarbersambal
03-02-2007
tadi elok je beli 3 ekor sotong.. balik2 tengok ada resepi ni..apa lagi... uhh sedap!! bhn2 kisar tu i sumbat dlm sotong.. yg selebihnya letak kat atas sotong tu
Laporan oleh: yani

jeles tgk ada daun pisang tu..yani yg dok jauh pun ada daun pisang..kui kui

Heritage_recipe_001
09-02-2007
Sedapnyaaa.....tapi kalau dpt bakar atas api arang lagi sedapkan... mat campurdgn udang sekali pastu tabur hirisan daun kunyit (daun limau purut tak de)
Laporan oleh: Mat Gebu

woo..mmg sedap kalu guna dapur arang..aduss mat, udang pun ader..

Dsc00008
10-06-2007
Heheh...dah makan baru teringat nak ambik gambar, sotong ni sedap..
Laporan oleh: yanc78
21082009243-001
22-08-2009
sesekali tukar selera ke sotong bakar pulak. best resepinya & sedap. terima kasih
Laporan oleh: baya74
Sotng_bakar1
07-09-2009
belum rasa lagi ni kak jun.. jap lagi berbuka baru leh rasa hehe.. thanks for the recipe kak jun :)
Laporan oleh: sunkist
Sotong_bakar__bersambal
19-12-2009
dah byk kali wat ni...baru bkesempatan amik gambar.. memang sdapp...tq k jun...:)
Laporan oleh: nOOrsha


Komen (21)

02-02-2007, azzahra komen :

wah, jun nampak sedaplah u punya sotong bakar..i nak cari sotong nnt nak try buat la...


02-02-2007, faziah komen :

Teruja tengok gambar rasa tak sabar nak cuba...


02-02-2007, nuwey komen :

nampak sedap jak sotong ni tp husband I tak leh makan sotong ler..huhuhu


02-02-2007, Mat Gebu komen :

Apsal lah mat tak masuk sini awal2 tadi, hmm sotong ada tapi dah "goreng kunyit" laaa... aisey rugi kalau tak leh try jun punya resepi..............tak pe esok kalau ada pakcik jual ikan dtg bawak sotong, mat try dan bbuh gambar sekali...


03-02-2007, yani komen :

eheh mat.. i dah masak sotong ni.. i tambah sedikit belacan .. pastu grill dgn daun pisang..emm sedap.. my husband yg tak suka sgt dgn seafood pun kata sedap.. sat i boh gambar..


03-02-2007, minami133 komen :

yani, cepat nyer u masak resepi ni.. br ajer junjs letak.. pastu, masak gune daun pisang?? mane dpt?


03-02-2007, yani komen :

minami, hari ni terbeli sotong tapi tak tahu nak masak apa.. masuk sini terus nampak resepi ni.. :) .. daun pisang tu beli kat ueno.. heheh i pun dah beli cili merah.. boleh buat nasi ayam pulak lepas ni.. kat situ semua ada.. pastu i beli juga beras pulut.. tu sebab semalam boleh masak pulut kuning yg dah lama my husband suruh buat sejak umi_e letak resepi haritu.. baru semalam ada kerajinan nak pegi ueno.


03-02-2007, junjs11 komen :

amboi yani..bestnyer, guna daun pisang..jun yg dok sini pun guna foil j sbb lupa nak beli (sini pun kena beli dah..hehe). kalu rajin, leh gak sumbat ngan mixvege or kentang rebus yg dilenyek..terpulang selera...


22-02-2007, Noreen komen :

yani, noreen ada lebih daun pisang masa buat kuih koci hari tu so ingat nak beli sotong hari nie. kalau nak bakar dlm camna tolong ajar ingat nak masak esok special sikit.


22-02-2007, yani komen :

bakar dlm macam mana maksud noreen tu


22-02-2007, Noreen komen :

ialah kalau pakai daun pisang tak boleh pakai oven kan? resepi nie sebenarnya kena bakar dlm oven berapa minit? kalau nak grill camna?


22-02-2007, yani komen :

i bakar guna dapur gas.. kat jepun ni dapur gas dia ada tempat utk buat bakar.. rasanya kalau grill pun boleh letak daun pisang.. tak kan hanguslah rasanya daun pisang tu.. err kalau u nak try.. u kena kerap ulang tengok.. mana tahu masa grill tu hangus pulak..hehe.. kalau u nak grill tu yg try dulu grill 20 minit ke.. kelau tak masak.. u tambah lagilah masanya..


23-02-2007, Noreen komen :

kalau nak gunakan oven kena bakar berapa lama? sorrylah tanya banyak soalan especially cam I nie budak baru nak belajar masak hehehe


12-04-2007, nOOrsha komen :

salamx.... memang sedapppppppp sangat resepi ni!~ dah lame da i amek resepi ni tapi x cube² sebab x cukup bahan....semalam balik jer dari keje terus gi beli bahan, teringat ada sotong kart uma...terbayang² pic sotong kat resepi ni, umppppphhh!!~ menyelerakan...tapi x bawak list, konpiden je ingat dalam kepale bahan² tu....tapi sampai umah, rupenye baru teringat lupe nak beli lengkuas...kekeke..lastly nak gantikan lengkuas tu, letak le buah keras n kunyit seket, buat sket olahan..uuhuh... tapi finally, jadi...sedappp pulak tu.. tapi kalo stick pade resepi lagi sedap agaknye..nanti nak cube lagi laa...sorry ye junjs.. i ubah sket resepi u... :) thanx....


12-04-2007, junjs11 komen :

noreen, x d org jwb ek..sori. jun bakar atas dapur gas aje..kalu guna oven jun x sure tp sotong x leh maak lama2..kejap aje..maybe 5-8min setiap belah..ikut oven gak ni.. no prob nOOrsha..satu resipi leh jd byk resipi...ikut creativity kita.


12-04-2007, DianaA komen :

ishhkk sotong bakar terliur kejap... nanti D nak pi carik sotong dan cuba resipi nih nyum nyum dap dap dap


13-04-2007, nOOrsha komen :

tu ler...my fiance pun kate sedappp sangat....siap order wat lagi, ganti ngan udang galah.... :p


06-01-2008, salmie_8580 komen :

kalau nak best lg, bakar ngan daun kunyit. lg sedap aroma nyer....


21-11-2008, khainor komen :

smlm try buat tp terlebih kering la..x dpt rasa sambalnya..nak try lagilah..klu pakai udang @ ayampun sedapke?


21-08-2011, teruna komen :

kuda lagi sedap,,,


11-11-2013, Snur komen :

Dah prnh buat bbrape kali..sdppp.TQ sher rsp nya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd