Google+

oleh: umi_e Kek coklat simple tanpa telur

Kekcokelattt

Kek coklat simple tanpa telur. Kek coklat yang umie rasa paling murah dan mudah dibuat! Hasilnya juga memuaskan... moist...


Created on : 01-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 1 biji sederhana untuk 8-10 orang )

  • 3 cawan tepong gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan gula (castor sugar)
  • 2 sudu teh baking powder
  • (Kesemua bahan ini bolehlah disatukan)
  • 2 cawan air
  • 2/3 cawan minyak masak
  • 2 sudu makan cuka
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • (Kesemua bahan cairan bolehlah disatukan)
  • Cokelat urai (untuk hiasan atau apa2 yang disukai)

Cara-cara

  1. Kekcokelattt1
    Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas adunan (bahan kering dan bahan cairan)
  2. Kekcokelattt2
    Putar/pukul sehingga semua bahan rata dan sebati
  3. Kekcokelattt3
    Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan margerin (supaya tak lekat) dan bakar sehingga masak (bila masukkan lidi keluar dgn bersih)
  4. Setelah kek masak dan sebelum sejuk bolehah ditaburkan cokolat urai ke atasnya (kalau dah sejuk nanti tak melekat)









Laporan Masakan Bergambar (21)

03-02-07_0832
11-02-2007
jeng...jeng.. dah siap
Laporan oleh: nuwairah

Tahniah!!!!cantik pun :) berkilat .... tak payah guna toping kan nuwairah... harap kek ni memuaskan hati...

Keksimple
15-02-2007
this cake is moist,soft and just right.it's very cheap and easy to make
Laporan oleh: CTNur

yummy!

Kek_tanpa_telur
06-03-2007
nie dia kek yg syang dah buat....SEDAP!!!
Laporan oleh: sayang79

ermmmmm nampak gebu cam pipi anak sayang eekkkk :D

Picture_1238
30-03-2007
wat malam tadik..mmg senang sgt umi...tq
Laporan oleh: junjs11

save sikitkan jun? sebab tak guna telor...

Caramel_024
28-04-2007
inilah hasilnya
Laporan oleh: ainezar

ainezar... yang penting habis dimakan ;)

Egglesschoccake
27-08-2007
Satu resepi yg menarik utk dicuba, tak guna telur tapi still sedap. Cara buat pun simple. Maisya cuma tukarkan part 2 cawan air tu kepada 1 cawan air dan 1 cawan susu segar.
Laporan oleh: maisya

Thanks maisya kerana mencuba... sabtu baru ni umie buat ala2 cup cake dahtu umie letak butter icing... bolehlah cuba lagi nanti@pelbagaikan caranya :)

31-08-07_2143
05-09-2007
minggu lepas buat.. tp i ganti air dgn susu coklat.. sdp gak cuma atas dia keras ckit agaknyer pasal terlebih susu kot!.. x pe nanti buat ikut resipi plak.. hehhehe..
Laporan oleh: masz_73

masz... boleh je nak modified ikut suka :)

100_1155
23-09-2007
tgh2 nak buat kek baru prasan telur takde. nasib baik ada choc cake yg eggless.haha. tq tq.
Laporan oleh: haXira
Kekcoklatsimple
29-12-2007
saya buat choc topping & tabur serbuk almond
Laporan oleh: dj_vjuice
22-02-08_0827
25-02-2008
kak e... ni malam pertama buat kek tu lps sms akak... trial larr konon... :P
Laporan oleh: masz_73
24-02-08_1754
25-02-2008
ini pulak yg dah siap deko utk member hb bday smlm.. hehhe.. tq kak e.. nasib baik diorg kata sedap!.. :P
Laporan oleh: masz_73
Dscn4144
16-10-2008
Tq.. cam tak berapa jadi jer...
Laporan oleh: sya.anna
Image_19_2
13-11-2008
saya buat dlm cupcake, sedap n senang, tp tak masukkan cuka, apa fungsi cuka tu?
Laporan oleh: afy_1202
Choc_20cake_20simple_1_
30-01-2009
kek nie... agak pelik rase nye ... macam tawar siket ... maybe sebab sy buat tak berape ikut sukatan .. by the way .. still sedap n enak jue ... hehe thanx yeah kpd yg empunya resipi
Laporan oleh: ainsalsabila
09032009214
11-03-2009
Sukanya bila buat kek menjadi n suami ckp sedap..thanks ye umi..lain kali nk buat lagi
Laporan oleh: norazlynn22
Cupcake
05-05-2009
memang simple.. buh dlm muffin cup.. tq k e
Laporan oleh: yani
Dsc00425
30-06-2009
xmcm kek pon.. mama kata mcm apam.. hu2..
Laporan oleh: bubblegum89
Coklat_kek_x_telur
22-08-2009
salam. kt wat request dr ank2 utk b'day ayahnya...try kek ni coz hubby x leh mkan telur, tgklah tu ank2 yg deco nya ...leh lak letak oat tu ...ikut suka deme lah...btw..nice cake...sesuai untuk sesapa yg tinggi kolestrol mcm hubby i..tq tuan punya resepi...
Laporan oleh: mas9540
Dsc00138
02-04-2011
baru aje buat suami n anak suka sgt
Laporan oleh: hairiah
150420111647
16-04-2011
ni le keknya..xsempat toppingnya keras ag..ank2 dah berebut2 nk mkn. Senang wat dan sedap. Tima kasih utk resipi tu.
Laporan oleh: june eyda
Kek_coklat
24-05-2011
senang dan sedap... thanks, umi e...
Laporan oleh: sitiwani

Komen (113)

01-02-2007, umi_e komen :

sayang79... hari tu sayang cari kek cokelat yang murah dan mudah, umie dah buat beberapa jenis kek cokelat dan umie rasa kek ini murah dan mudah... rasanya juga tak mengecewakan... cubalah!


01-02-2007, fymein komen :

apa fungsi cuka kak? nampak pelik pulak biler bhn2 kek guna cuka...hehehe...


01-02-2007, sayang79 komen :

Wah!!!sedap seh umi_e pasti sayang akan cuba nanti mesti sedap punya...


01-02-2007, ily komen :

kak kek ni tak guna tepung ke? pelik gak.cuka bkn ke boleh awetkn kek tu?sy ske wat kek tp tu la tak pnh gne cuka...huhuhu.....


01-02-2007, hby(v) komen :

napak sedap gak..n mudah care buatnye..tp kalo tanak ltak cuke bleh x..?


01-02-2007, hzasabrina komen :

ily..kek ni guna tepung la..cuba ily baca balik resipi tu betul2..mesti ade tepung..


01-02-2007, ily komen :

oooo...sori tak perasan la....em.. ily nk cbe bhn dh ada tp tkt tak jd je...kn dh membazir...bleh bg idie tak?


01-02-2007, ily komen :

oooo...sori tak perasan la....em.. ily nk cbe bhn dh ada tp tkt tak jd je...kn dh membazir...bleh bg idie tak?


01-02-2007, zara_klate komen :

ohh... inila dia kek coklat nye slpas umie da kerjakan breadmaker umie eh? heheee.. tak kesahla umie.. kek pun sedap jgk, kek coklat plak tu.. anakĀ² i mesti suke..


01-02-2007, norlyly komen :

apa fungsinya cuka tu.heran lah


01-02-2007, aishah5254 komen :

Umie nk tanye gune tepung ape? tepung gandum ke kek?


01-02-2007, umi_e komen :

guna tepung gandum biasa je sebab tepung kek biasanya dah ada baking powder so kalau guna self rising flour, tak payahlah bubuh baking powder lagi...


01-02-2007, umi_e komen :

hehehehe rasa pelik ke kek ada cuka? Kalau kita tengok resepi2 dari barat banyak juga yang gunakan vinegar dalam bahannya... fungsi cuka di sini - sama macam kita letak juice lemon/ jice oren dalam maskan kek kita... ini salah satu cara menggantikan bahan tersebut jika tak ada sebab fungsinya sama... kalau nak bubuh boleh tak pun boleh


01-02-2007, umi_e komen :

norlyly... rasa pelik ehhhh kalau kek ada cuka? Sebenarnya kalau kita tengok resepi dari barat memang ada resepi gunakan cuka sebagai pengganti kepada lemon jice/butter milk atau cider. Jadi resepi ni lebih kuranglah dgn resepi yg ada bahan jus limau atau benda2 yang masam... untuk apa... umie dah cari dlm internet... salah satu fungsi cuka dalam makanan katanya sebagai additive (pengawet kot)....


01-02-2007, umi_e komen :

hby(v)... you boleh try je kalau tak mau gunakan cuka.. umie ikut je resepi yg umie dapat TAPI umie lupa sumbernya dari mana... tgk dlm buku resepi yg umie conteng2 tu... ada bahan je nama rsepi nya pun tak tulis dlm tu... tapi bila baca bahan, umie agak dah ini kek cokolat tnapa telor sebab umie suka try resepi kek cokolat....


01-02-2007, umi_e komen :

ily... kita tak akan tau sama ada resepi tu macam mana kalau takut mencuba... kalau takut membazir... cubalah 1/2 adunan dulu... ada kalanya kita buat tak jadi tapi orang lain menjadi... even yang kita biasa buat pun ada masanya tak menjadi... so??? hehehehe begitulah lumrahnya...


01-02-2007, sayang79 komen :

umi kek nie tk pakai butter ke??senang jugak eh tk yah nak pukul kembang2 dulu....


02-02-2007, umi_e komen :

sayang79... umie dah 2x buat kek ni dan umie rasa tak rugi nak cuba sebab bahannya tak mahal... ada juga umie cuba buat kek yang guna sampai lebih 10 biji telor... dan hasilnya tak berapa menjadi (mungkin silap umie kat mana2) so kalau yang macam tu rasa cam rugi sikit... yang ni umie pakai buat je sebab pk kalau tak menjadi pun tak apa... tak rugi sangat pun hehehehe cuma umie berpuashati sebab memang jadi


02-02-2007, joayee komen :

ni ke resepi yg k.e buat for frens bday itu hari?simple..tq 4 sharing:)


02-02-2007, umi_e komen :

joayee... hari tu try resepi yang nasuha tempek (resepi Chef Wan) TAPI resepi tu bahannya macam2 dan agak complecated banding yang ini. Resepi ni tak pakai telor juga dan lebih mudah dan murah nak buat... trylah sikit dulu... cuba dulu baru tau ;)


02-02-2007, sayang79 komen :

kalau macam nie sayang mesti cuba bila ada masa nanti....mudah sangat2 n bahan2 pun dah memang ada...


02-02-2007, Mat Gebu komen :

umie mat pernah juga tgk satu resepi tu guna cuka but not in their cakes but they mix vinegar together with chocolate icing... pelik tapi rupa dia lawa bila spread tu nampak kemas dan menarik, still tak tahu apa fungsi cuka tu dalam coklat aising...apa2 pun kalau kita tak cuba, tak tahu kan......


02-02-2007, umi_e komen :

mat... umie ada beberapa resepi cake yang gunakan cuka sebagai bahannya...


02-02-2007, umi_e komen :

cuka dalam aduanan kek : - ini umie dapat dari salah satu soal jawab...Why need vinegar - This cake doesn't need as much carbon dioxide (leavening) as would be produced by the baking soda added directly into the batter. Thus, it is stirred with the acid and some of the CO2 is released to prevent the cake from rising above its pan and/or spilling over into the oven. - umie rasa mungkin ada betulnnya sebab kek ni tak melimpah atau kembang cam ada kek yang umie buat... Allahu'alam...


02-02-2007, sayang79 komen :

oh ok...now baru lah hilang kemusykilan tentang cuka tu....so nanti leh lah buat ...


02-02-2007, Lilydvalley komen :

Umie ni peminat choclate cake ye...mcm2 jenis choclate cake yg umi buat. semalam pun i baru buat choclate cake... tak sure dah ada lum resipinya kat sini. I got it from s'one blog. Ini pun resipi yg senang.


02-02-2007, Lilydvalley komen :

mat, how is ur buttrercream icing experiment is coming along? i dah cuba few times... icingnya ok...tp, tgn i x de skill nak decorate atas cake tu. hahaha


02-02-2007, mamacayang komen :

mama nak tanya lah, kek tu berapa suhunya nak di bakar dalam oven dan berapa lama masanya untuk membakar


02-02-2007, aishah5254 komen :

esok cuti saye nk try la..bhn2 murah n dah sedia ada.. :)


02-02-2007, hzasabrina komen :

cuba jgn x cuba aishah5254..bole dikatakan resipi umi_e simple n cheap..hehehe..so jgn x cuba k..


02-02-2007, umi_e komen :

mamacayang... panaskan oven dulu dan bakar pada api sederhana - 180c lebih kurang 30-45 mins atau sampai kita cucukkan lidi dan lidi keluar dgn bersih...


02-02-2007, umi_e komen :

lily... u buat icing guna krimwell? apa rasanya? umie suka bubuh butter+sikit shortening sebab rasa butter tu lemak2-masin... kat MyResepi ada kawan yang pandai decorate icing kek dan menerima tempahan kan... kalaulah kawan kita tu dapat tunjukkan step by step camna nak decorate icing kan bagus eekkkk umie nak sangat buat bunga rose tu sampai menjadi...


02-02-2007, Lilydvalley komen :

umie, i guna butter+krimwell. I think lebihkurang sama kot krimwell & shortening ni. rasanya??? camana nak cakap ya. Ok la. kawan2 i cakap sedap. Umie, i buat rossette pun fail lagi, inikan pulak nak buat rose. tapi mmg berhajat jugak. I hv to work w consistency... masih try & error la. Next week bday anak i, akan ku try lagi.


02-02-2007, umi_e komen :

lily... BDay anak u ppuan ke lelaki? Kalau ppuan u buatkan je castle cake... senang dan menarik... umie boleh hantar few gambar of my castle cake kalau u nak jadikan contoh- tu modal umie paling cepat senang nak buat :D Tapi kalau anak u lelaki pun boleh gak u nak buat castle cake cuma lelaki kena letak warna gelap jadi cam kubu perang kot hehehehehe


03-02-2007, nuwairah komen :

umie.. i dah cuba buat tadi tapiii malangnye terlupa nak letak minyak.. hasilnye kek coklat liat cam dodol. Tapi anak i makan macam sedap jeee. Esok nak cuba buat lagiiii. Thanksss. Umie... castle kek tu camno. I ni budak baru nak belajar masak..


03-02-2007, umi_e komen :

nuwairah... biasalah kadang2 terlpa bahan tapi tak apa... cuba lagi... umie pun buat ikut resepi yg umie dpt tapi lupa dapat dari mana resepi ni... castle cake tu cuma dkorasi je... kek boleh buat dari apa2 kek pun... tgk contoh kat laporan masakan umie - ada umie tempekkan rupa castle cake tu


03-02-2007, nuwairah komen :

umie... i buat lg.. pg ni. Tp kek tak menjadi lg.. moistnyer sampai meleleh-leleh :)) I pakai convection microwave so pakai main tekan kat menu pad dia... agaknyerrr kena adjust sendiri time dia kot utk kek umie nii... tak pa nanti i cuba lg okk.. never frust punyerrr..


03-02-2007, hzasabrina komen :

kak e, guna gula halus or kasar?


03-02-2007, umi_e komen :

nuwairah.. camna lak tak jadi lagi... kesiannya kat dia... kak e tak pandailah guna microwave... guna oven gas biasa je... sorry...


03-02-2007, umi_e komen :

haiza... akak guna castor sugar


04-02-2007, Lilydvalley komen :

Umie, anak i girl. I rasa nak buat buttrercream transfer aje. Nak buat muka strawberry shortcake since she likes tht series. lagi pun anak i akan celebrate kat nursery, kalo buat castle model, etc, susahnya nak bawa. Lum lagi gaduh ngan dia sebab dia pun nak buat jugak.


04-02-2007, Lilydvalley komen :

Nuwairah, i pun guna convection m'wave. Biasanya i set sendiri the time & temp. M'wave akan buat kek & roti kita a bit dry. So u might can't hv the moist tht u want.


05-02-2007, aishah5254 komen :

Umie sy dh try.. rasa ok manis.. tp asal kek sy jd mcm basah? x masak lg ker? sy dh cucuk lidi tp kering... ke kena tgg lg 5 minit br wt kuar? sbb ble cucuk dh kering lidi trus sy wt kuar.. 1st time wt kek x tau :(


05-02-2007, umi_e komen :

kek tu memang moist tapi taalah sampai jadi cam kueh bakar tau aishah... ok... aishah bancuh semua bahan tu camna? pukul lama sangat ke? atau pastikan sukatannya kena sama wpun gunakan cawan... allahu'alam... umie buat resepi ni dah 2x ok je sebab tu umie letak kat sini...


05-02-2007, aishah5254 komen :

Sy bancuh cairan dulu br masuk bhn kering then pukul smpai sebati.. pukul x lame sgt tgk dh sebati dh.. rasa memang ok. o... kek ni mmg moist ke? myb sy ingat kek x msk kot..hehe..


06-02-2007, umi_e komen :

aishah... bubuh lah mana2 pun asalkan semuanya sebati... kek ni memang moist - aishah boleh nampak dlm gambar tu kot...


06-02-2007, umi_e komen :

nuwairah... mixer canggih sangat tu :P tu lah ada orang kata kalau barang yang banyak sangat fungsi dalam satu boleh cepat meragam... pergilah hantar baiki tapi kalau harga baiki nak sama nahal dgn harga barang... baik beli baru ;) sabo ekkkk niwairah... berehat dulu lah dari buat kek - roti :D


07-02-2007, aby komen :

umi nak tanye if nak buat 1/2 adunan macam mana ngan suhu still ikut 180c ker..tolong tunjuk ajar ehh sy nie baru belajar nak buat kek :)


07-02-2007, umi_e komen :

aby... suhu tetap sama tapi masa memasak rasanya lebih cepat sebab kek tu kecil dan sikit... sama juga kalau kita masak kek dalam bekas besar dan kek jadi nipis akan cepat masak daripada kek yang tebal... wallahu'alam... umie bukannya pakar tapi berdasarkan pengalam :)


10-02-2007, pijah komen :

kak umi. da try buat ptg td. tak brape manis la :(


11-02-2007, umi_e komen :

Thanks sebab try... pijah... bagi pijah kurang manis eekkkk kalau camtu, lain kali tambah sikit lagi gula tu... bagi umie rasanya dah OK sebab umie biasanya akan letak toping atau icing... (ada orang kuat manis ada tak.... kalau umie kuat masin hehehehe selalu kena komplen dgn hb n kawan umie sebab masin padahal umie rasa ok je...)


12-02-2007, pijah komen :

uhuh. lenkali la nk buat lg since sng sgt nk buat. sambil2 bebual ngan family, tgn sibuk kacau adunan. yg buat smlm da abes da pun. x manis pun stil laku tau :P kak umi, nk tny sket. nape kek x brape nk naik. x tau mane silap. pijah gune tepung serba guna. mungkin ker jenis tepung m'pengaruhi kadar naik kek tuh? :(


12-02-2007, umi_e komen :

pijah... akak bukan pakar memasak... tapi kalau dari penerangan cik mat memang jenis2 tepong akan mempengaruhi masakan - kek atau kuih... buatlah apa2pun pijah asalkan habis dimakan hehehehehe tapi lepas ni bubuhlah kat laporan makanan >>> nak gak tgk rupanya ;)


12-02-2007, pijah komen :

huhu. lenkali la ltk laporann tuh. malu nk tunjuk sbb x menjadi ;P


15-02-2007, atila komen :

umi e, nak tau la, air yang digunakan tu air sejuk atau suam atau panas. tq.


15-02-2007, umi_e komen :

atila... masa umie buat... umie amek air paip je... hehehehehe sebab resepi asal pun tak beritahu kata air panas atau sejuk... umie dah try guna iar panas dan rasanya kek tu cam terlalu lembab... so bila buat guna air biasa nampak better...


19-02-2007, sayang79 komen :

umi....sayang dh buat kek umi nie nanti sayang tempik kan gambar eh...yumm yumkm


22-02-2007, IMAH1001 komen :

nak cuba kejap lg. umie, nak tabur coklat urai sebelum keluarkn lg loyang ke? kalo belum sejuk nak keluarkan takut pecah lak nanti.


04-03-2007, sayang79 komen :

nie kek yg sayang dh cuba.. http://i165.photobucket.com/albums/u61/sayang79/Kektanpatelur.jpg.


06-03-2007, umi_e komen :

sayang... sekali letak laporan bertalu2 :P hehehehe memang rajinlah sayang ni memasak :)


06-03-2007, sayang79 komen :

bukan rajin umi tapi dah lama cuba cuma belum tahu macam mana nak letak gambar aja...hehe nie lah baru leh letak gambar nya...thanx umi for the resipi tu...


06-03-2007, akak noor komen :

umie...mmg sedap la kek ni sesuai utk mak akak.....sebab kurang manis...kurang kolestrol... akak pun suke juga ......tahu tak akak bako dgn periuk serbaguna Artnova....sebenarnya akak x ade oven yang canggih2...... sebab dapur kecil x ade tempat nak letak......tau x umie...kek tu menjadi juga


20-04-2007, ainezar komen :

hi sis.. kita buat mlm semalam kek nih. mmg sedap. jimat. tak guna butter dan telur :)


20-04-2007, umi_e komen :

akak noor... senang je kan nak buat kek ni :) seronok bila dengar akak noor buat dan menjadi... ehhhh akak noor... periuk serbaguna tu camna rupanya... terujahlah pulak nak lebih tau tentang periuk tu hehehehehehe nanti bubuh ler gambo kat glosari ekkkkk


20-04-2007, umi_e komen :

ainezar... alhamdulillah kalau buat dan menjadi... memang jimat tambahan sekarang ni semua mahal dahtu orang banyakkan dah concern dengan kesihatan ;)


02-08-2007, fezah komen :

dah try ok je la cuma tak de rasa lemak macam tak puas pulak


17-08-2007, ayuza komen :

umie nak tanya berapa suhu n berapa minit nak dibakar dlm oven ni?


21-08-2007, mishah63 komen :

Umie nak tanya ni, bakar guna api atas bawah ke atau bawah aje?


02-09-2007, edazman komen :

slm pkenalan,saya dah cuba kek ni tapi kenapa tak naik.Anak2 saya kata tak spt mak buat sblm ni.Buat kek ni x perlu guna mixer ke?


28-11-2007, dj_vjuice komen :

I ada try buat kek ni last nite, nice but agak keras sedikit saja, I buat suhu 180C 1 1/2hour guna api atas bawah. menjadi,,just nice but I kurang kan gelas 1/2cup sbb tak nak berlemak sgt...then I tak letak cuka. gula pun i letak 1 1/2cup sahaja, but sesedap rasa....thanks for the creative recipe.


05-12-2007, nsrshaz komen :

hmm.. kek saya dah jadi.. cantek plak 2 dia nek.. mcm kuih apam.. tapi keras sikit tang kulitnya.. but so far.. memang jadilah.. hehehe.. my boyfriend pun puji kek yang saya wat.. after dis.. leh wat lagi..


16-02-2008, ana2 komen :

deejay,cam kt hot FM lak.heh,macam mana kek tu?ok ke bakar suhu tu n time tu?kalau keras sikit,kenalah kurangkan sikit time kan?edazman,masa nak bancuh/ayak bahan2 tu tak yah guna mixer tapi bila dah campur kan semua,kenalah pukul guna mixer.


17-02-2008, ana2 komen :

ezi nya kek coklat umi_e ni tapi cuka tu kalau ganti dgn lemon juice or benda yg masam,boleh ke?


25-02-2008, masz_73 komen :

ana2, saya guna lemon jus je spt cdgn kak e.. sama jer mcm cuka..


26-02-2008, Luqman komen :

Akak, sabtu lepas saya cuba buat sebab ari ahad smlm nak g berkelah. Ya allah keras-sekerasnya kek saya tu..akak kenapa aha, sampai kena gelak ngan hubby saya kak. Dia kata ala sayang beli jelah kat kedai...akak, apa perasaan akak klu husband akak kata cam2.Kita punyalah semangat tinggi nak belajar buat kek.tu yang saya jelous bila tengok org lain buat jadi.


27-02-2008, Mummy7857 komen :

Apasal mummy buat kek tu tak jadi, keras membatu, pas tu rasa/bau tepung gandumnya masih ada. Kecewa betul..Di mana salahnya?


05-03-2008, diyana1143 komen :

diyana baru je siap buat kek ni.tapi resultnya amat menduka citakan...tak naik,kenapa ya?dah ikut sukatan tu..frust la;-)


05-03-2008, roszaidi komen :

sama le kite diyana. Saya dah buat kek ni tiga kali dah tapi semuanya keras kematu dan rasa tepung cam mammy kata. Masuk tong sampah je la tak termakan. Kat mana silap pun tak tau le


06-03-2008, mamafaie komen :

saya dah buat, cuma x der baking powder. hasilnya.....cantik, berkilat....tapi masak kek, jadi dodol. Bagi kat kawan2....potong 4 segi kecil2...semua ingat dodol...ada liat2 sikit....tapi diorang makan licinnnn....sedap.... siap suruh buat lagi...


12-03-2008, asam jawa komen :

sy pun dah wat..tak jadi. tekstur mcm dodol je. wat mase raya taun lepas. tak laku.last2 buang je dlm tong sampah. tak tau aper yg silap. frust betul lah..umi_e tolong jawab naper yer..tq


30-04-2008, nur_yatt komen :

saya dah cuba buat 2 kali x jadi, teksturnya padat sgt cam dodol, kali pertama ikut adunan tapi tak letak cuka, kali ke2 kurangkan gula ke 1 1/2 cwn, tepung 2 1/2 cwn & letak cuka... umi_e tlg bgtau di mana silapnya


22-06-2008, kucing_siam komen :

akum...umi_e.......nape sy buat kuih tu keras je..sy ikut semua resepi tu....nape jd mcm tu ehh....


27-07-2008, patpink89 komen :

askum...umi...syer wat x jdi r... jdi lembik..huhu...x sdap plak 2... bazir..kn buang..sygnyer


07-09-2008, khairun komen :

umie, berapa lama nak bakar kek ni dan berapa suhu bakarnya?


11-09-2008, affy komen :

besar mane acuan kek ni?


17-10-2008, sya.anna komen :

sedihnye...patut la kek aku tak berapa nak jadi... terlebih letek minyak rupanye.. hu...hu...hu... Umi, kalau sya.anna tukar minyak kepada mentega ok tak? Umi rasa jadi tak kek tu nanti? sya.anna. dr Sarawak..


17-10-2008, sya.anna komen :

Sya.anna dah letak gambar kek tu Umi.. tunggu kek tu habis dulu, baru sya.anna buat lagi.. sampai jadi..


24-01-2009, cilipadi komen :

esok buleh cubalah....memang dah lama tercari-cari kek coklat yg x xpayah guna telor..lagi pun hubby memang x makan n x suka telor........


05-05-2009, ayangmama komen :

mcm best n menjimatkan!! msti cube...tq umi..


22-08-2009, wiya komen :

Hmm saya nak tanya apa fungsi cuka dlm cake ni ? sampai 2sudu makan pulak tu HEHE tanya jerr jgn marah :)


11-11-2009, az_ahmad komen :

saya dah cuba wat kek ni byk kali.. sedap, moist n anak-anak pun suka. Tak rugi cuba.. nak wat pun senang, sekejap aje dah siap. Thanks umie for the recipe...


15-12-2009, naa_q komen :

mgu lps i try buat,menjadik gak tp keknya kurang lembut, x naik sgt n bila msk dia ada merekah ckt atasnye, adakah sbb saya guna gula pasir biasa yg dblenderkan halus sbb xde gula kastor?


18-12-2009, naa_q komen :

harini saya buat lg..mmg canteek, lmbut n tak merekah dah, agaknya sbb gula tu kot..tq 4 empunya resepi...


09-03-2010, Teratai Desa komen :

bestnya...baru nak cari kek tanpa telur...dah jumpa. Boleh lak tak de telur ye...mesti cuba


22-05-2010, umihusna04 komen :

Resepi ni...blh kukus tak? Sy lbh suka kek yg dikukus..Kalau boleh..berapa masa yg dperlukan???


17-12-2010, momo_lynn92@yahoo.com komen :

betul ke boleh buat kek tnpa telor?ok lah.....saya nak try juga lah..heheh.. ermm.... kek nie dpt d kukus tak???hehehe..sbb oven mak saya rosak lah.....heehe.... :)


14-01-2011, aween_aleesya komen :

a`ah laa..suami saya pn suka mkn kek tanpa telur..tp bole ker kukus ..?


14-01-2011, eida.adie komen :

kenapa ye saya buat mcm keras je kurang air ke dah ikut semua bahan dah..2 cawan air panas saya guna...salah ye...


15-01-2011, xara1978 komen :

Alhamdulillah.. dah jadik kek saya.. memang simplelah, semudah ABC.. 10q umi e, kek yg mudah n sedap ni..


15-04-2011, yamiyangcomel komen :

boleh tak kalo kite kukus bancuhan ni?


15-04-2011, farrah sham komen :

bestnyer... resipi kek yg sihat... tnpa telur...


15-04-2011, mrs fansuri komen :

nk tanya 2/3 tu byk mana?


16-04-2011, nurulhaza komen :

mcm best je kek ni..nk try buat jugak la..sblm ni penah buat kek sekali, tp kek jd keras mcm biskut..mgkin masak terlalu lama & suhu mikrowave tinggi sgt kot..tp boleh tak kalau adunan ni di kukus je..


19-04-2011, lindasham komen :

boleh x kek ni kita kukus....sbb x ada owen..lg satu bhn2 nya sama mcm kek kukus tp x letak cuka.....tq..


11-05-2011, biniowang komen :

blh tahan brape ary ni?


14-05-2011, hajar94 komen :

memang sgt senang nmpknyer.. hahaha makin truja nk buat pastu bagi kat kwan2 sekelas..insyaALLAH, ade mase trluang akan buat.. trima kasih ..:)


05-08-2011, altamis komen :

first time nk try buat kek sndiri..nk yg xpayah gn telur..jumpa dh..nmpk mudah & senang..sekarang adunan dlm oven..apa le hasilnya yea?hehehehe


27-09-2011, loveliey75 komen :

Umi..penggunaan cuka tu..if x letak boleh x ? sebab mmg alah pada cuka... :(


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


24-10-2011, butangbaju komen :

salam umie e...sy dah cube tp x letak cuka pun..mmg sedap dah bg kwn2 office bru terigat nak ambik gambar..lain kali buat lg lah..pe pun tri,e ksh bnyak2..first time ni wat kek coklat..jd pulak tu..seronok sgt2..


16-07-2012, miz_atom komen :

Baru jap tadi sebelum rancangan MasterChef Selebriti saya buat... Frust lah.. Kek saya jadi macam dodol berasa tepung.. Di mana silap saya?? Saya nak tahu air tu, air panas ke sejuk?? Berapa lama masak?? Hampir satu jam jugak saya masak kek ni..


30-07-2012, Zakiahlovemusic komen :

Nak tanya kalau nak dibakar kek ni dalam berapa minit dan boleh tahu suhunya...?


27-02-2013, shidazaid komen :

saya tolong jawap kan soalan kak zakiah: dari pada yg saya baca kat atas sana, kak umie ada tulis bakar dalam suhu 180c masa diantara 30- 45 minit


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu